Λύση στο πρόβλημα με τους τσιγγάνους υπόσχονται οι αρμόδιοι

Λύση στο πρόβλημα με τους τσιγγάνους υπόσχονται οι αρμόδιοι

Λύση στο πρόβλημα με τους τσιγγάνους υπόσχονται οι αρμόδιοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 905 ΦΟΡΕΣ

Όπως επισημάνθηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες

Αποφασισμένη να δώσει λύση στο «καυτό» θέμα των ΡΟΜΑ στην περιοχή του Καρακόνερου, φαίνεται να είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συνεπικουρούμενη από όλες τις συναρμόδιες Αρχές και, όπως έγινε γνωστό, από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, προκύπτει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να βρεθεί χώρος για τη μετεγκατάστασή τους ο οποίος θα είναι στις παρυφές της πόλης της Ρόδου αλλά μακριά από οικισμούς.

Χθες το πρωί και…σε δύο δόσεις, πραγματοποιήθηκε, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, κ. Σπύρου Σπυρίδων, υπό την Προεδρία του, η σύσκεψη για το θέμα των ΡΟΜΑ, η οποία είχε προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σ’ αυτήν μετείχαν, ο νέος Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κα Αιμιλία-Σοφία Μέρη, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου κ. Νίκος Αρμπουνιώτης και ο αρχηγός των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας, επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως δήλωσε ο Γενικός, βρίσκεται μόλις δύο μήνες στη θέση αυτή και από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Ρόδο, ένα από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία του έθιξε εδώ η τοπική κοινωνία ήταν το θέμα των ΡΟΜΑ, ιδιαίτερα στην περιοχή του Καρακόνερου.

Μάλιστα, ο ίδιος επισκέφθηκε το χώρο και μίλησε για ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την όχληση που προκαλείται στο γύρω χώρο από τους συνανθρώπους μας και συμπολίτες μας ΡΟΜΑ, αφορά και αυτούς τους ίδιους κατεξοχήν γιατί ζούνε κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν διασφαλίζουν τα στοιχειώδη που έχουν σχέση με την υγιεινή και, βέβαια, πολλά άλλα περισσότερα.

Είπε, ακόμη, ο κ. Σπυρίδων, ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν κοινωνικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα και κοινωνικοί λειτουργοί που βοηθούν τους ΡΟΜΑ και ιδιαίτερα τα παιδιά τους να ενταχθούν στην κοινωνία, να πάνε σχολείο κτλ.

Το δια ταύτα
Στη χθεσινή σύσκεψη, λοιπόν, συμφώνησαν όλοι ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να δοθεί ένα τέλος», όπως είπε και συνέχισε: «Είναι μία κατάσταση η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια και δεν έχει σχέση μόνο με την ανάπτυξη της περιοχής, δεν έχει σχέση μόνο με τη γενικότερη παραβατικότητα που υπάρχει στη γύρω περιοχή, έχει σχέση με την ίδια τη ζωή των ΡΟΜΑ όπου οι άνθρωποι εκτίθενται οι ίδιοι σε κίνδυνο και τα παιδιά τους».

Μάλιστα, ανέφερε ότι και η συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΡΟΜΑ, αργότερα χθες το μεσημέρι, ήταν σε καλό κλίμα και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου σύντομα ενώ ευελπιστούν ότι με συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των ΡΟΜΑ θα βρουν λύση μεταστεγάζοντας αυτό τον άναρχο καταυλισμό σε μία περιοχή όπου θα πληροί τις προϋποθέσεις να μπορέσουν να ζήσουν, διατηρώντας και την παράδοσή τους.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία για το θέμα του καταυλισμού, δήλωσε ο κ. Σπυρίδων:

«Είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως την πόλη της Ρόδου και πιστεύω ότι θα δοθεί μία λύση η οποία δεν θα είναι μακριά από την πόλη της Ρόδου. Αλλά πρέπει οι συμπολίτες μας, πρώτα απ’ όλα, να κατανοήσουν το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα και δεύτερον να μην πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί ένας νέος καταυλισμός με τα ίδια χαρακτηριστικά που σήμερα βλέπουμε στο Καρακόνερο».

Όπως εξήγησε, μιλούν για μία περιοχή όπου θα υπάρξουν οι βασικές υποδομές και θα δοθεί η δυνατότητα με την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, «ώστε οι άνθρωποι αυτοί να διαβιώσουν σε έναν πολιτισμένο χώρο, σε κάποιες κατασκευές οι οποίες, όμως, δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές κατασκευές».

Διευκρίνισε, ακόμη: «Είναι ένα πρόβλημα της πόλης της Ρόδου και η απόσταση θα είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στον οικιστικό ιστό της Ρόδου αλλά όχι να δημιουργηθεί ένα άλλο θέμα σε έναν άλλο οικιστικό ιστό. Δεν θα είναι πολύ κοντά στον οικισμό αλλά ούτε και σε άλλον κοντά».

Όσο για το αν, χθες, τέθηκαν στο τραπέζι κάποιες περιοχές, όπως είπε, χθες, δεν μίλησαν για συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο όλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ενδεδειγμένες περιοχές και, μάλιστα, ο Γενικός επεσήμανε ότι δεν είναι υποχρεωτικό η περιοχή αυτή να είναι μία αλλά μπορεί να είναι και περισσότερες, κάτι που καμία φορά ενδείκνυται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις μεταξύ τους σχέσεις, διαφορές κτλ.

Επειδή σε δηλώσεις του, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι η Αποκεντρωμένη έχει έτοιμα 24 πρωτόκολλα κατεδάφισης για παραπήγματα, ο Γενικός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος είναι σαφής, δηλαδή για να υλοποιηθούν αυτά τα πρωτόκολλα θα πρέπει πρώτα να δοθεί η δυνατότητα μεταστέγασης.

«Άρα, λοιπόν, το να αυθαιρετήσουμε σε μία κοινωνική ομάδα αδύναμη είναι εύκολο αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε, δεν είναι ανθρώπινο», τόνισε.

Ο στόχος τους είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό αλλά θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν και με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γιατί μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις και, όπως είπε, θα λάβουν υπόψη τους σοβαρά όλες τις αντιδράσεις που έχουν βασιμότητα.

«Αντιδράσεις, όμως, οι οποίες δεν έχουν βασιμότητα δεν μπορεί να συμβάλουν ώστε να διατηρείται αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε όλοι σήμερα στο Καρακόνερο και το οποίο θίγει όλους μας και τον πολιτισμό μας, και την κοινωνία της Ρόδου και, αν θέλετε και την κοινωνία της Ρόδου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γενικός.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, είπε ότι πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στην τρέχουσα χρονιά, πιθανόν και νωρίτερα.

Ο κ. Χατζηδιάκος
Σε δηλώσεις του, χθες, για το θέμα αυτό, ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, καταρχήν, θύμισε ότι, προεκλογικά, το πρώτο θέμα που είχε πει ότι θα αντιμετώπιζαν ήταν αυτό των ΡΟΜΑ. Είπε, ακόμη, ότι η σύσκεψη ήταν πρωτοβουλία δική του και του Γενικού.

«Πρέπει ο συνοικισμός του Καρακόνερου να καθαρίσει από τον καταυλισμό των τσιγγάνων. Υπάρχει μία νομοθεσία που προβλέπει μία διαδικασία, θα την ακολουθήσουμε αν αποφασιστεί και πρέπει να αποφασιστεί από όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπάρχουν και 24 πρωτόκολλα», είπε αναφέροντας ότι ο Δήμος και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αφού γνωρίζει και την εικαζόμενη βούλησή της αλλά και τι μηχανολογικό εξοπλισμό έχει, είναι έτοιμοι να εκτελέσουν την οποιαδήποτε απόφαση του Γενικού όσο αφορά στην καθαίρεση των αυθαιρέτων.

«Είναι ένα ζήτημα και νομικό και ανθρώπινο και πιστεύω ότι θα δρομολογηθούν τα πράγματα», δήλωσε και ανέφερε, στη συνέχεια, ότι εκείνο που ζήτησε ο ίδιος από το Γενικό στην αρχή της σύσκεψης, επειδή, όπως είπε, το αντιμετωπίζει με πολύ θετικό πνεύμα, και με υπευθυνότητα, είναι μέσα σε όλο το πλέγμα των αποφάσεων να μπει η λέξη «άμεσα», γιατί όπως είπε, απ’ αυτό εξαρτάται όλο το παραλιακό μέτωπο του νησιού.

Όπως εξήγησε, αν λυθεί το θέμα του καρνάγιου μεταφέρονται κάποια πλοία που είναι στο εμπορικό λιμάνι, γίνεται το καρνάγιο, κάποια άλλα φεύγουν από την Κολώνα και πάνε στο εμπορικό λιμάνι και αξιοποιείται η Κολώνα και κάποια άλλα φεύγουν από το Μανδράκι και πάνε σε νέα θέση. «Άρα, λοιπόν, είναι μία αλυσίδα που δεν μπορούμε ούτε να τη σπάσουμε ούτε μπορούμε να την αφήσουμε την αλυσίδα αυτή να σκουριάσει.

Πρέπει να το προχωρήσουμε άμεσα», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Η βούληση όλων είναι να λυθεί το ζήτημα , είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα