Ο Ίππαρχος, ο πατέρας της αστρονομίας

Ο Ίππαρχος,  ο πατέρας  της αστρονομίας

Ο Ίππαρχος, ο πατέρας της αστρονομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1150 ΦΟΡΕΣ

Κ. Διευθυντά,
Με αφορμή την πραγματοποίηση στο νησί μας αυτές τις μέρες του Διεθνούς συνεδρίου διαστημικής θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις. Ένας από τους συνέδρους , μου διηγιόταν χθες ότι μπήκε σε ένα taxi και ρώτησε τον οδηγό αν υπάρχει ή αν έχει βρεθεί κάποιο παρατηρητήριο του Ίππαρχου.


Αυτό που του προκάλεσε έκπληξη ήταν η γεμάτη απορία και ειλικρίνεια απάντηση του οδηγού , « ποιος είναι αυτός!». Σαφώς δεν φταίει ο οδηγός που δεν γνώριζε τον Ρόδιο πατέρα της Αστρονομίας γιατί αυτοί που επαίρονται ότι είναι η πνευματική ελίτ του τόπου μας δεν θεώρησαν ποτέ απαραίτητο να περάσουν στον κόσμο κάποια πράγματα όπως είναι και η συγκεκριμένη πληροφορία.

Δεν έφθανε μόνο αυτό είναι και οι πολιτικοί που ανέλαβαν τις τύχες αυτού του τόπου οι οποίοι δεν είδαν ότι η προβολή και η διάδοση αυτής της πληροφορίας μόνο οφέλη θα προσέδιδε στην παρακμάζουσα πορεία αυτού του τόπου.

Μια δωρεάν διαφήμιση που ίσως να ήταν και η αιτία να γίνει στην Ρόδο ένα κέντρο μελετών και συνεδρίων αστρονομίας με όπλο του ότι ο πατέρας της Αστρονομίας, ο οποίος ίσως και μάλλον σίγουρα ήταν και ο κατασκευαστής του υπολογιστή των Αντικυθήρων, ήταν και αυτός Ρόδιος. Με λύπη θυμήθηκα ότι γνωστός συμπολίτης μας μου ανακοίνωσε ότι ήθελε να δωρίσει στον τόπο του το άγαλμα του Ίππαρχου .

Ένα ορειχάλκινο επιβλητικό άγαλμα 2,5 μέτρων. Τηλεφώνησα αμέσως στον γλύπτη Ηρακλή Ξανθόπουλο , τον γλύπτη που έκανε και το σύμπλεγμα του Διαγόρα στην ψαροπούλα, και του ζήτησα να κάνει το συγκεκριμένο σχέδιο και να μας πει το κόστος αυτού του αγάλματος . Το σχέδιο που ζητήσαμε ήταν το άγαλμα να έχει ρούχα του δευτέρου αιώνα Π.Χ. να κρατάει στα χέρια του τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και με το άλλο χέρι να δείχνει το διάστημα… όπως και έγινε. Μας έστειλε τα σχέδια και το κόστος του αγάλματος θα ήταν 30000 ευρώ.

Ο Ίππαρχος,  ο πατέρας  της αστρονομίας

Ο συμπολίτης μας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μου ζήτησε να μεταφέρω την πληροφορία σε αυτούς που έπρεπε με την προϋπόθεση το άγαλμα να μπει σε μια πλατεία όπου θα φαίνεται από τους περαστικούς ώστε οι τουρίστες να μπορούν να φωτογραφίζονται για να γίνεται και η ανάλογη διαφήμιση του τόπου μας. Πέρασε ένας χρόνος !! τίποτα !

Μετά από αυτό ο συμπολίτης μας μου είπε ότι όταν μια δωρεά 30 000 ευρώ η οποία θα κάνει γνωστό στους πάντες ότι ο πατέρας της αστρονομίας Ίππαρχος ήταν Ρόδιος αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο τότε παίρνει πίσω την προσφορά του και να μην τον ενοχλήσουν ποτέ ξανά. Αν στεναχωρήθηκα ? όχι ! το βρήκα μάλιστα πολύ φυσικό διότι σκέφθηκα αν αυτό δεν είναι παρακμή τι άλλο μπορεί να είναι.

Όταν έχεις δύο από τις μεγαλύτερες μορφές της αρχαιότητας, όταν έχεις δεκαοκτώ ολυμπιονίκες που άλλα μέρη της Ελλάδος θα σκότωναν για να τα έχουν και δεν το εκμεταλλευόμαστε τότε ποιος θα πει ότι δεν είμαστε σε παρακμή. Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας , ο Κλεόβουλος ήταν Ρόδιος. Πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχει το άγαλμα του Κλεόβουλου στην Ρόδο.

Που; , στο παρκάκι δίπλα στο ταχυδρομείο. Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί το κρύψαμε βαθιά μέσα στο πάρκο και δεν το βάλαμε μπροστά ώστε να το βλέπουν οι περαστικοί να φωτογραφίζονται και να γίνεται και η ανάλογη διαφήμιση του τόπου μας στα πέρατα του κόσμου; Ίσως γιατί ντρεπόμαστε και ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ.

Γράφει ο Μαρτίνος Κανελλάκης

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους