Όταν ο βωβός κινηματογράφος ζωντάνεψε ξανά

Όταν ο βωβός  κινηματογράφος  ζωντάνεψε ξανά

Όταν ο βωβός κινηματογράφος ζωντάνεψε ξανά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 639 ΦΟΡΕΣ

Η ταινία «Αστέρω» συνάντησε τη μουσική του διάσημου Ρόδιου συνθέτη, Φίλιππου Τσαλαχουρη

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ένα από τα πρώτα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, η ταινία «Αστέρω» (1929), συνάντησε τη μουσική του διάσημου Ρόδιου συνθέτη, Φίλιππου Τσαλαχουρη, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2014.

Ο βωβός κινηματογράφος έχει συνδεθεί, στο μυαλό των περισσότερων θεατών, με την απόλυτη σιωπή. Εύκολα λησμονούμε πως, τότε, εκείνα τα χρόνια, τα έργα παίζονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες (ή στα θέατρα) συνοδεία πιάνου. Την αναβίωση αυτής της εκλεκτής ξεχασμένης συνήθειας θέλησε να επαναφέρει στο προσκήνιο ο καταξιωμένος συνθέτης, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Ο Τσαλαχούρης, ένας καλλιτέχνης που έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον βωβό κινηματογράφο.

Όταν ο βωβός  κινηματογράφος  ζωντάνεψε ξανά

Επέλεξε, λοιπόν, να «ντύσει» με μια δικιά του σύνθεση, την οποία ερμήνευσε γαλήνια και στιβαρά, την «Αστέρω» (1929) -μία εμβληματική ταινία για το σινεμά των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Μια βουκολική ιστορία την οποία «γύρισε» ο Δημήτρης Γαζιάδης –μια από τις πρώτες μεγάλες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου και ο κινηματογραφιστής της Μικρασιατικής εκστρατείας- σε διασκευή σεναρίου ενός άλλου θρυλικού κινηματογραφιστή, του Ορέστη Λάσκου.

Η σύνθεση και η ερμηνεία του Τσαλαχούρη κατάφεραν να φέρουν το κοινό κοντά σε μια λησμονημένη μεν, τεράστιας ιστορικής σημασίας δε ταινία και έδωσε την ευκαιρία στα 1000 περίπου άτομα του κοινού να απολαύσουν μια εμπειρία που αποτελεί τάση πια σε όλη την Ευρώπη: τον βωβό κινηματογράφο συνοδεία πρωτότυπων και σύγχρονων μουσικών συνθέσεων.


Το κοινό δεν έδειξε να ξαφνιάζεται ή να το ξενίζει η πρωτότυπη αυτή αναβίωση, αντίθετα γέμισε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, δείχνοντας έκδηλα την αγάπη του για τον συνθέτη. Ανάμεσα στις πολλές σημαντικές προσωπικότητες του νησιού έδωσαν το παρών ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών, Τέρης Χατζηιωάννου, και ο τέως δήμαρχος Σάββας Καραγιάννης.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας