NASA: «Βαθύς ύπνος» για τη μεταφορά ανθρώπων στον Άρη

NASA: «Βαθύς ύπνος» για τη μεταφορά ανθρώπων στον Άρη

NASA: «Βαθύς ύπνος» για τη μεταφορά ανθρώπων στον Άρη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 836 ΦΟΡΕΣ

Η NASA αρχίζει να εξετάζει σοβαρά τις λεπτομέρειες ενός επανδρωμένου ταξιδιού στον Άρη

Τη σκηνή την έχουμε δει άπειρες φορές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας: στο μακρινό μέλλον, αστροναύτες πέφτουν σε βαθύ ύπνο μέσα σε ειδικές κάψουλες για να πραγματοποιήσουν ένα μακρινό διαπλανητικό ταξίδι.

Ωστόσο, τώρα που η NASA αρχίζει να εξετάζει σοβαρά τις λεπτομέρειες ενός επανδρωμένου ταξιδιού στον Άρη, μία τέτοιου είδους λύση φαντάζει εξαιρετικά χρήσιμη.

Πιο συγκεκριμένα, η NASA ξεκίνησε τη διερεύνηση της βιωσιμότητας μίας τέτοιας ιδέας και για το λόγο αυτό ανέθεσε την πραγματοποίηση σχετικής μελέτης στην εταιρεία SpaceWorks Enterprises. Η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει να μελετήσει τις παραμέτρους τοποθέτησης ανθρώπων σε κατάσταση λήθαργου, όπου ο μεταβολισμός και οι φυσιολογικές δραστηριότητες επιβραδύνονται δραστικά.

Για να το επιτύχει αυτό η SpaceWorks ανέπτυξε ένα σύστημα τριών σταδίων. Στο πρώτο στάδιο εντάσσεται η νάρκωση του ατόμου και το μπλοκάρισμα του νευρικού και μυϊκού συστήματος ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυνατότητα κίνησης. Στο δεύτερο στάδιο έρχεται η φυσιολογική πτώση της θερμοκρασίας σώματος του ατόμου κατά περίπου 12 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου και ακολούθως η μείωση της κυτταρικής δραστηριότητας και του μεταβολικού συστήματος κατά 50% έως 70%.

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη χρήση ψυχρής επένδυσης και ρινικής έγχυσης ειδικού υγρού που αναλαμβάνει να ρίξει τη θερμοκρασία του ατόμου, από το εσωτερικό του σώματος. Στη συνέχεια, αφού το άτομο έρθει σε κατάσταση λήθαργου γίνεται η σύνδεση με ένα σύστημα ενδοφλέβιας έγχυσης, η οποία αναλαμβάνει να εφοδιάζει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρηθεί στη ζωή.

NASA: «Βαθύς ύπνος» για τη μεταφορά ανθρώπων στον Άρη

Σύμφωνα με το Digital Trends, η SpaceWorks έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα άτομο σε κατάσταση λήθαργου για μία εβδομάδα, αλλά για τη χρήση της μεθόδου σε διαπλανητικό ταξίδι θα πρέπει να επιτευχθεί σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια. Επιπλέον, θα πρέπει να επιλυθούν σοβαρές παρενέργειες όπως η εμφάνιση πνευμονίας, η μυϊκή ατροφία και η απώλεια μάζας από τα οστά.

Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα ένα ταξίδι στον Άρη διαρκεί περίπου 180 ημέρες, οπότε είναι αυτονόητες οι μεγάλες απαιτήσεις σε εφόδια, νερό και τροφή, εάν οι αστροναύτες που θα αναλάβουν το ταξίδι είναι σε φυσιολογική κατάσταση.

Αντίθετα, εάν οι έρευνες της SpaceWorks ευοδωθούν, τα ταξίδια θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος ενώ και ο χώρος που θα εξοικονομηθεί θα μπορεί να χρησιμεύσει για τη μεταφορά περισσότερων ερευνητικών οργάνων και συσκευών.

Πηγή: Pestaola.gr

Διαβάστε ακόμη

Συσκευή «φοριέται» σε φρούτα και λαχανικά και μετράει τα φυτοφάρμακα

Στη Ρόδο το πιο διάσημο Al robot, Sophia - Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: Με μειωμένες άμυνες η Ελλάδα – Στo top-10 παγκοσμίως

Euclid: Πρώτες εικόνες του τηλεσκοπίου που θα ερευνήσει το σκοτεινό Σύμπαν

Ασφαλής διάγνωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης από τον Δωδεκανήσιο καθηγητή Νίκο Παραγιό

Τρία έργα, τρεις διακρίσεις από το τμήμα Ρομποτικής του Ιδρύματος Σταματίου

ΓΕΡΜΑΝΟΣ “G Click & Collect”: Παραγγέλνεις online και παραλαμβάνεις άμεσα από κατάστημα

Μαθήτριες από τη Χάλκη κέρδισαν τη 2η θέση στον Διαγωνισμό Generation Next του Ιδρύματος Vodafone