Εκδήλωση κατά της παχυσαρκίας στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκδήλωση κατά της παχυσαρκίας στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκδήλωση κατά της παχυσαρκίας στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 894 ΦΟΡΕΣ

Τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς

Η παχυσαρκία λαμβάνει συνεχώς επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα νοσήματα του 21ου αιώνα με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων.

Ειδικότερα, τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας αυξάνονται συνεχώς και λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2010 στην Ελλάδα τα υπέρβαρα και παχύσαρκα αγόρια ήταν 41 % και τα κορίτσια ήταν 24% στην ηλικία των 11 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ηλικία των 13 ετών ήταν 34% και 19% και στην ηλικία των 15 ετών το 32% και 14%.

Ειδικότερα στο Νότιο Αιγαίο σύμφωνα με το «ΕΥΖΗΝ» το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την Υγεία των παιδιών, το σχολικό έτος 2013-2014 τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (38,8%), του Βορείου Αιγαίου (36,7%) και της Κρήτης (36,2%). Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας την 24η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου επιτυχημένη ενδοσχολική εκδήλωση με θέμα «Οι διατροφικές συνήθειες ως μέσο πρόληψης της παχυσαρκίας».

Ομάδες μαθητών της Β΄ Γυμνασίου παρουσίασαν στην αίθουσα προβολών με τη χρήση της τεχνολογίας τις εργασίες τους σχετικά με την παχυσαρκία στην εφηβική και παιδική ηλικία, αλλά και τη Μεσογειακή Διατροφή ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Συνεργατικά οι μαθητές των τάξεων της Α΄ Γυμνασίου ασχολήθηκαν με κολάζ από ζωγραφική φτιάχνοντας αφίσες με θέμα «Επιλογές προγευμάτων στο σχολείο μέσα στα πλαίσια της Μεσογειακής Δίαιτας».

Συνειδητοποιώντας τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη της παχυσαρκίας οργανώθηκαν παράλληλα ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες για όλους τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Το ομαδικό πνεύμα, η άμιλλα και η συνεργασία ενθαρρύνονται μέσα από την άθληση. Η υγιεινή διατροφή χωρίς συστηματική φυσική δραστηριότητα δεν έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που ακολουθούν κάποιο άθλημα έχουν και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το μουσικό βίντεο κλιπ «Η καροτοπαρέα» για την προώθηση της κατανάλωσης των υγιεινών σνακ τις σχολικές ώρες. Επιπλέον, διανεμήθηκαν στους μαθητές φυλλάδια με ασκήσεις φυσικής δραστηριότητας με τη μορφή παιχνιδιού, αλλά και προτάσεις υγιεινών σνακ στο σχολείο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση με αλφαβητική σειρά ήταν:
Βαρκάδου Αργυρώ, Καντινού Σοφία, Καραμαρίτη Σταυρούλα, Καρροπούλου Έφη, Κούρτη Μιχαέλα, Παπαγεωργίου Αγγελική, Σκλιβάκη Ιωάννα, Σπάνιας Γιάννης, Συρόπουλος Δανιήλ, Τσουκάλης Πέτρος, Φωταρά Μαρία, Φωταράς Νικόλαος,

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Κοινωνικού Σχολείου 5ου Γυμνασίου Ρόδου, Χατζηνικόλα Χάρις, Εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας ΠΕ15, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΑΕΙ
Ο γυμναστής Μιχάλης Παπαντωνίου εκπαιδευτικός ΠΕ11

Διαβάστε ακόμη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη, "ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;"

Υποθαλάσσιος καθαρισμός του κόλπου του Αγίου Παύλου Λίνδου

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Οδικής Κυκλοφορίας (FEVR) στη Ρόδο

Γιάννης Πάππου: Χαμόγελα αισιοδοξίας στην αγορά της Ρόδου από την κίνηση το Πάσχα

Συνάντηση Γ. Νικητιάδη με το Δήμαρχο Ρόδου Αλ. Κολιάδη

Περιοδεία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα Δωδεκάνησα

Ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδου διοργάνωσε εσπερίδα για τη Δημόσια Υγεία με ομιλήτρια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη