Η εισήγηση της προέδρου του ΑΠΟΠΕΣ, Ευαγγελίας Γαλανού, για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Αγ. Νικόλαο

Η εισήγηση της προέδρου του ΑΠΟΠΕΣ, Ευαγγελίας Γαλανού, για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Αγ. Νικόλαο

Η εισήγηση της προέδρου του ΑΠΟΠΕΣ, Ευαγγελίας Γαλανού, για τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Αγ. Νικόλαο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 760 ΦΟΡΕΣ

Όπως παρουσιάστηκε στην χθεσινή γενική συνέλευση

Η εισήγηση της προέδρου του ΑΠΟΠΕΣ κ. Ευαγγελίας Γαλανού, στην χθεσινή Γενική Συνέλευση για το θέμα της δημιουργίας υποσταθμού της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο.

Αναλυτικά:

Με λένε Ευαγγελία Γαλανού, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζώ στα Εργατικά του Αγ. Νικολάου.
Στα πρώτα χρόνια, ο θόρυβος και ο καπνός από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ δημιουργούσε απίστευτα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Η γεύση του πετρελαίου δεν έφευγε από το στόμα μας! Το αποτέλεσμα δυστυχώς για τους παλαιότερους, ήταν να φύγουν οι περισσότεροι από καρκίνο και πολλοί από τους εναπομείναντες να πάσχουν από αυτόν.

Και τότε αγωνίζονταν οι άνθρωποι να κλείσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Και τότε η ΔΕΗ έλεγε ότι δεν επηρεάζει την υγεία μας γιατί τα φουγάρα είναι ψηλά και ότι το εργοστάσιο υπήρχε και μετά κτιστήκαν τα σπίτια. Άσχετα αν δεν τα κτίσαμε εμείς. Το κράτος επέλεξε να κτίσει εκεί Εργατικές κατοικίες. Γιατί που θα τις έκτιζε άραγε, στο Μαντράκι ή στο Μόντε Σμιθ;

Και τώρα μας λένε ότι δεν κινδυνεύει η υγεία μας, γιατί ο νέος υποσταθμός δεν θα είναι σαν το εργοστάσιο που δημιουργούσε τόσα προβλήματα. Εκείνοι όμως οι άνθρωποι έφυγαν από την ζωή εξ αιτίας τους και σήμερα ούτε εμείς θέλουμε να θυσιαστούμε, ούτε τα παιδιά και τα εγγόνια μας!

Είμαι Πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ. του «Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου των ανατολικών συνοικιών Αγ.Νικολάου, Αγ.Δημητρίου και Αγ.Γεωργίου πόλεως Ρόδου, των ανατολικών συνοικιών της πόλης μας. Η πλευρά αυτή της πόλης είναι η μόνη που οδηγεί στην θάλασσα και που είναι κατοικημένη και μάλιστα έχει παραδοσιακούς οικισμούς όπως ο Αγ.Νικόλαος!

Είναι η μόνη περιοχή της πόλης που 60 τουλάχιστον χρόνια ταλαιπωρείται από τέτοιου είδους οχλούσες εγκαταστάσεις (ΔΕΗ, σφαγεία, ΚΑΙΡ, μακαρόνια, αλευρόμυλος, πετρέλαια, ντομάτες, βυρσοδεψείο. Νομίζω δικαιούται επιτέλους να ανασάνει!

Ο ΑΠΟΠΕΣ ιδρύθηκε με απόφαση των κατοίκων της περιοχής με πρωταρχικό σκοπό και στόχο, τη ματαίωση αυτής της καταστροφικής για την υγεία και την περιοχή μας εγκατάστασης Εκτός από εμένα, το ΔΣ αποτελείται από τους Χ.Γιασιράνη, Φ.Γιαννά-Ιωσήφ, Γ.Μυροφόρου, Γ.Σάββενα, Μ.Λαρδούτσο, Ε.Κόκκινου, Σ.Καρδούλια, Ιωάννα Κασίτα και αναπληρωματικό μέλος τη Ν.Κουτσάγια.

Ο ΑΠΟΠΕΣ έχει παράλληλα και πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, με γνώμονα πάντα την αγάπη για τον άνθρωπο.

Σήμερα είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην εγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή μας!

Από την πλευρά της ΔΕΗ και όχι μόνο, τελευταία φαίνεται να έχει υιοθετηθεί η τακτική της διασποράς διάφορων φημών παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ευθύς εξ’ αρχής: Είμαστε όλοι υπέρ της ανάπτυξης και της εξασφάλισης επαρκούς και ποιοτικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε υπέρ της κατασκευής Υποσταθμού Υψηλής Τάσης και Κέντρου Διανομής. Όχι όμως εδώ!

Όχι μέσα στα σπίτια μας, όχι δίπλα στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς μας! Γιατί η ανάπτυξη δεν μπορεί να μπει πάνω από το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της ζωής και της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ, αλλά από ένα σύνολο ενεργειών που έχουν σχεδιαστεί εδώ και χρόνια από τις τοπικές αρχές, με στόχο την ανάπλαση και αναβάθμιση του ανατολικού μετώπου της πόλης (περιμετρική, μαρίνα, κλπ).

Η ΔΕΗ έχει συνηθίσει να βάζει το χέρι της όλο και πιο βαθιά στις τσέπες μας. Είναι ώρα να μάθει να το βάζει λίγο πιο βαθιά και στη δική της τσέπη. Να γίνουν νέοι υποσταθμοί αν είναι απαραίτητοι, αλλά όχι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η κινδυνολογία περί διακοπών ρεύματος, δεν περνά πια.

Οι άνθρωποι έπαψαν να τρώνε κουτόχορτο. Αυτές δεν έχουν ουσιαστική σχέση με τους υποσταθμούς διανομής αλλά κυρίως με την επάρκεια παραγωγής ρεύματος από τα εργοστάσια που πρέπει να φροντίσει να κατασκευάσει και να αναβαθμίσει, πάντα όμως με γνώμονα το πραγματικό όφελος των κατοίκων του νησιού και όχι το δικό της.

Γιατί όμως σήμερα η ΔΕΗ σήκωσε κεφάλι και με έναν πρωτοφανή τσαμπουκά και μια έντονα επικοινωνιακή καμπάνια φαίνεται πιο αδιάλλακτη από ποτέ; Γιατί όπως φαίνεται μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες, βρήκε πρόθυμους συνομιλητές και συμπαραστάτες. Και βεβαίως γιατί κέρδισε μια προσφυγή στο Σ.τ. Ε.

Η απόφαση του Σ.τ.Ε την οποία επικαλούνται και για την οποία καμαρώνουν, είναι στην ουσία ερημοδικία και σας το εξηγώ. Η ΔΕΗ έκανε προσφυγή κατά της τότε Νομαρχίας Δωδ/νησου με επικεφαλής τον κ. Μαχαιρίδη, προσβάλλοντας την ανάκληση της περιβαλλοντικής άδειας του Υποσταθμού. Στο συγκεκριμένο δικαστήριο δεν ήμασταν ούτε καν παρεμβαίνοντες, γιατί απλά παρά τις προσπάθειες μας δεν μπορούσαμε να μάθουμε την ημερομηνία εκδίκασης.

Όταν τη μάθαμε, δεν είχαμε πια προθεσμία για δικαίωμα παρέμβασης. Την ημέρα του δικαστηρίου, η Νομαρχία όχι μόνο δεν έστειλε δικηγόρο ως όφειλε να υπερασπιστεί τις θέσεις της και τους κατοίκους, αλλά ούτε καν τον σχετικό φάκελο. Δεν είδαν τίποτα οι δικαστές, δεν άκουσαν τίποτα, παρά μόνο τη ΔΕΗ.

Το επόμενο δικαστήριο που αφορά στην οικοδομική άδεια, είναι στο τέλος Ιουνίου του 2015, μεταξύ Δήμου Ρόδου και ΔΕΗ. Εκεί θα είμαστε απλά παρεμβαίνοντες. Μέχρι τότε όμως δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία κατασκευής του Υποσταθμού.

Καμιά ΔΕΗ, κανένας Δήμαρχος και κανένα δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούν να το παραβλέψουν αυτό. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον δικηγόρο μας κ. Καζούλη Καζουλάκη και τους δικηγόρους κ. Μιχάλη Κόκκινο και κ. Γεώργιο Παντελίδη, για την εθελοντική και πολύτιμη βοήθεια τους.

Ο Δήμαρχος και η ΔΕΗ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκαν ότι στα δικαστήρια κατέφυγε μια μερίδα κατοίκων, ενώ όπως εξήγησα δεν είναι έτσι. Καλά η ΔΕΗ, ο Δήμαρχος όμως; Δεν γνωρίζει ότι η ΔΕΗ ήταν αυτή που προσέφυγε εναντίον της Νομαρχίας για την περιβαλλοντική άδεια; Δεν γνωρίζει ότι η ΔΕΗ, προσέφυγε εναντίον του Δήμου για την οικοδομική άδεια;

Αν λέγοντας μερίδα κατοίκων εννοούν τον ΑΠΟΠΕΣ, εμείς δεν προσφύγαμε εναντίον κανενός. Αν το είχαμε πράξει να είναι βέβαιοι ότι δεν θα είχαμε χάσει κανένα δικαστήριο. Γιατί θα είμασταν παρόντες και γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το μόνο δικαστήριο που έκανε ο σύλλογος μας ήταν τα ασφαλιστικά μέτρα όταν άνοιξαν τα θεμέλια για τον υποσταθμό. Κερδίσαμε και τους τα κλείσαμε.

Μόνοι μας, με τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων επιστημόνων του συλλόγου και τα έγγραφα μας, πείσαμε τότε τον Δήμο Ρόδου και έκανε ανάκληση της οικοδομικής τους άδειας και επίσης την τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου και έκανε την ανάκληση της περιβαλλοντικής. Και στις δυο περιπτώσεις βοήθησαν τα τρανταχτά και ακλόνητα επιχειρήματα του ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου και του προϊσταμένου του, κ. Νικολάου Φαρμακίδη.

Η ΔΕΗ αν δεν υπολογίζει τους κατοίκους της περιοχής μας, οφείλει να σεβαστεί τις υποδείξεις των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων. Οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να εξετάσει τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις. Εμείς όλοι, όπως πάντα ενωμένοι, χωρίς πολιτικά χρώματα και οικονομικά ανταλλάγματα, θα τους υποχρεώσουμε να το κάνουν.

Υπάρχουν εναλλακτικές και τις έχουμε προτείνει και εμείς και ο Δήμος Ρόδου. Αυτές μπορεί να κοστίσουν παραπάνω στη ΔΕΗ, όμως πρέπει να καταλάβει ότι οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας, είναι ανεκτίμητες.

Τρείς Δήμαρχοι και τρία διαφορετικά Δημοτικά συμβούλια που τίμησαν το ρόλο τους προστατεύοντας τους πολίτες τους, συμφώνησαν να μη γίνει εδώ ο Υποσταθμός. Και αντιπρότειναν εναλλακτικές θέσεις. Οφείλουν να εξετάσουν και να επιλέξουν μια από αυτές.

Εμείς ένας σύλλογος που λειτουργεί μόνο με εθελοντές, βρήκαμε και προτείναμε 8 ενναλακτικές. Ο Δήμος Ρόδου που διαθέτει και μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί και πρέπει να βρει κι άλλες.

Απευθυνθήκαμε και στο ΤΕΕ όχι για τη θετική η αρνητική τους άποψη ως προς την εγκατάσταση του υποσταθμού στο συγκεκριμένο σημείο. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, έχει ήδη αποφανθεί επί προεδρίας του κ. Πάνου Βενέρη, από το 2009.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου για να εκθέσουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες θα σας μιλήσει μετά ο τεχνικός μας σύμβουλος κ. Φιλήμωνας Κωνσταντινίδης, ο οποίος προσφέρει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τις υπηρεσίες και τις πολύτιμες γνώσεις του και τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό. Παρακαλέσαμε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου να συστήσει ομάδα εργασίας, που θα εξετάσει τις ήδη υπάρχουσες και θα προτείνει και καινούργιες θέσεις, πάντα σε μη πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τέλος είναι ήδη γνωστό από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ΟΛΟΙ οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης βρέθηκαν απέναντι στα σχέδια της ΔΕΗ και στο πλευρό των κατοίκων, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν οι άρχοντες του τόπου μας!

Το ίδιο περιμένουμε να πράξει και ο Δήμαρχος αλλά και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά.

Η ΔΕΗ προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υγεία μας με την εγκατάσταση ενός τέτοιου υποσταθμού σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τα σχολεία μας. Έφτασε στο σημείο, να μας καλεί και όχι μόνο εμάς, να πάμε στην Αθήνα με πληρωμένα όλα μας τα έξοδα. Να πάμε για να μας δείξει τι;

Τα ωραία κτίρια με τα φώτα και τα λουλούδια ; Και χρυσό να είναι ένα τέτοιο κτίριο δεν παύει να έχει στο εσωτερικό του τον αργό θάνατο. Το πόσο φερέγγυα είναι η ΔΕΗ, το έχει αποδείξει Πανελλαδικά και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Στις περισσότερες περιοχές οι εγκαταστάσεις της είναι χωρίς ή με παράνομες αδειοδοτήσεις και οι κάτοικοι αγωνίζονται εναντίον της. Το πόσο υπολογίζει κατοίκους, Δημάρχους και αποφάσεις τοπικών κοινωνιών, το είδαμε και στην δική μας περίπτωση!

Στον σχεδιαζόμενο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης και Κέντρο Διανομής, προβλέπεται να τοποθετήσουν μετασχηματιστές 150kV/20kV (κιλοβόλτ) και ισχύος μέχρι 150ΜW (μεγαβάτ), ενώ το εργοστάσιο στην Νότια Ρόδο θα έχει παραγόμενη ισχύ έως 110MW.

Εκτός από το θόρυβο, θα είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 24 ώρες το 24ωρο. Σε σχετική δίκη, με την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ακύρωσε την κατασκευή ενός αντίστοιχου υποσταθμού και Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ (απόφαση4890/2009), ο ίδιος ο μάρτυρας της ΔΕΗ, Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΜΠ, που συνδέεται με σχέση συνεργασίας με τη ΔΕΗ, κατέθεσε στο ακροατήριο ότι:

«το μαγνητικό πεδίο μειώνεται στα 40-50 μέτρα από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο το Κ/Δ και ότι από εκεί και πέρα οι μετρήσεις δείχνουν εντάσεις μαγνητικού πεδίου ανάλογες με αυτές που σημειώνονται εντός των κατοικιών, λόγω της οικιακής χρήσης ηλεκτρικών συσκευών.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε έκθεση για τα μαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας τα οποία κατατάσσει στους ενδεχομένως καρκινογενείς παράγοντες για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης ότι υπάρχουν στατιστικές ενδείξεις ότι η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ΕLF αυξάνει στατιστικά τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας κατά 1-2%. »

Είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχει Υπουργική Απόφαση, η οποία απαγορεύει και καλά κάνει, τη λειτουργία παιδικής χαράς κοντά σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις; Εκεί τα παιδιά άραγε πόσο συχνά και για πόση ώρα πηγαίνουν; Όμως τα παιδιά των συνοικιών μας, των παιδικών σταθμών των νηπιαγωγείων και σχολείων δημοτικών και γυμνασίων της γύρω περιοχής θα είναι εκεί 24 ώρες το 24ωρο!

Στην ίδια δικαστική απόφαση αναφέρονται πολλές άλλες στατιστικές μελέτες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες που συμφωνούν για τους κινδύνους στην υγεία!

Ο Καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γεώργιος Μ. Σαρηγιάννης, αναφέρει σχετικά: «Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την συνεχή έκθεση σε καρκινογόνο περιβάλλον και εκδηλώνεται μετά από 1-2 δεκαετίες. Mε το γεγονός αυτό, κατανοώ τον πανικό της ΔΕΗ που με κάθε τρόπο επιθυμεί να προβάλλει ως δήθεν «ακίνδυνες» τις εγκαταστάσεις της, δεδομένου ότι έχει έλθει η εποχή της μαζικής εκδήλωσης της νόσου, μετά από πολυετείς εκθέσεις στο υπ’ όψιν καρκινογόνο περιβάλλον» και παρακάτω:

«πάντα υπήρχαν ΚYΤ και γραμμές μεταφοράς, όμως πριν 10-20 χρόνια οι κατοικίες άρχισαν να πλησιάζουν σ' αυτές, με τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας κάτω από την πίεση της οικοδόμησης αλλά και την εξυπηρέτηση προεκλογικών στόχων...

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε τις δεκάδες ιατρικές έρευνες που αναμφισβήτητα πλέον επιρρίπτουν ευθύνες καρκινογενέσεων σε περιβάλλον Η/Μ ακτινοβολίας και είμαι βέβαιος ότι η Δ.Ε.Η. γνωρίζει τις δημοσιεύσεις του ΙΕΕΕ (Ιnstitute of Electrical and Electronic Engineers “Biological Effects of Electromagnetic Radiation”, Special Issue, IEEE Press 1984) όπου δημοσιεύονται 64 τέτοιες μελέτες ή τις έρευνες των Cancer Research Center, Seattle, Washington ή του Cancer Registry, Oslo, και πολλές άλλες που αποδεικνύουν οριστικά και αμετάκλητα μέσα από επιδημιολογικές μελέτες την παθογένεια του Η/Μ περιβάλλοντος σε καρκίνο.

Αυτό όμως που αφορά τη δημόσια υγεία δεν είναι ο τρόπος που παράγεται το καρκινογόνο περιβάλλον απ’ ευθείας από τα Η/Μ πεδία ή δευτερογενώς από ραδιενεργά μόρια ή από οτιδήποτε άλλο, ας το βρουν οι φυσικοί και οι γιατροί αυτά) αλλά το γεγονός αυτό καθαυτό, η ύπαρξη δηλαδή του καρκινογενούς περιβάλλοντος».

Εμείς δεν είμαστε επιστήμονες για να κρίνουμε τις απόψεις των ειδικών. Όμως ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ΔΕΗ, δεν τολμούν να πουν με επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Λένε ότι απλώς τηρούν τα όρια ασφαλείας.

Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αποδείξεις, αλλά μόνο ενδείξεις και υποψία, εμείς οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, στα πλαίσια της προφύλαξης, να εμποδίσουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα στη γειτονιά μας μα και σε οποιαδήποτε άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Οι άνθρωποι από τις υπόλοιπες συνοικίες πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα μας, γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι και δικός τους! Αύριο ίσως έρθει και η δική τους σειρά! Ο αρμόδιος υπάλληλος της ΔΕΗ, μιλώντας στην τηλεόραση, δήλωσε πως σύντομα θα χρειαστεί και τρίτος υποσταθμός κοντά μας!

Σας θέλουμε όλους μαζί μας! Στο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα, να είμαστε όλοι εκεί! Θα σας ενημερώσομε έγκαιρα γι’ αυτό.

Να δώσουμε ένα βροντερό παρόν, εκφράζοντας το αυτονόητο! Την υποχρέωση να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας και να μην γίνουμε τα πειραματόζωα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια, όταν πια οι ενδείξεις για τη δημιουργία καρκίνων και ιδιαίτερα για την παιδική λευχαιμία, γίνουν αποδείξεις, με θύματα εμάς!".

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος