Διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού

Διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού

Διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1231 ΦΟΡΕΣ

Κατόπιν εορτής οι ψεκασμοί για το δάκο

Πολλά παράπονα έχουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε και φέτος ο ψεκασμός για τη δακοκτονία.

Οι ψεκασμοί μέσα στον Οκτώβριο και μάλιστα δύο και τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, αποτέλεσαν αντικείμενο έντονου προβληματισμού καθώς όπως διαπιστώθηκε επί της ουσίας δεν είχαν κανένα όφελος.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, όχι μόνο δεν έγινε αποτελεσματικός ψεκασμός, αλλά δεν έγινε και το χρονικό διάστημα που έπρεπε για να μην προσβληθούν οι ελιές από το δάκο.
Πολλοί ελαιοπαραγωγοί τονίζουν ότι ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την ανθοφορία μόλις πάει να δέσει ο καρπός και όταν αυτός είναι ακόμα πολύ μικρός.

Έτσι αναγκαστικά ψεκάζουν οι ίδιοι τον Ιούνιο και οι περισσότεροι επαναλαμβάνουν με ένα ακόμα ψέκασμα τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται και άλλο ψέκασμα αργότερα.
Έτσι ο καρπός διατηρείται γερός και ανθεκτικός μέχρι να βρέξει και να φουσκώσει γεμίζοντας λάδι και το κυριότερο δεν πέφτει από τη βροχή και τον αέρα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ψεκασμοί γίνονται συνήθως στο … πόδι και με προχειρότητα όταν αυτοί γίνουν τελικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου να έχουν ήδη πέσει προτού γίνει η συγκομιδή.

Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης ο περιφερειάρχης Καρπάθου Γιάννης Μηνατσής μεταφέροντας τα παράπονα και των κατοίκων του νησιού για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν και εκεί οι ψεκασμοί.

Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης απάντησε λέγοντας ότι αυτό το διάστημα ήταν κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες για το ψεκασμό σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία.

Όπως και να χουν τα πράγματα εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μία καλή χρονιά καθώς αναμένεται να παραχθεί στη Ρόδο ποσότητα 3.000 τόνων λαδιού.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη