Στο ρεκόρ των 45 εκατ. η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2014

Στο ρεκόρ των 45 εκατ. η επιβατική  κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2014

Στο ρεκόρ των 45 εκατ. η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια το 2014

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 439 ΦΟΡΕΣ

Η «τροχοδρόμηση» μεγάλου αριθμού νέων αεροπορικών εταιρειών, που παρατηρήθηκε το 2014 στα ελληνικά αεροδρόμια, απογείωσε τα στοιχεία αφίξεων στο σύνολο της χώρας, όπου καταγράφηκαν επιδόσεις ρεκόρ.

Η επιβατική κίνηση εκτινάχθηκε από την ενίσχυση των προσφερόμενων θέσεων από τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες, αλλά και από τη δραστηριοποίηση νέων εταιρειών που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το ανοδικό τουριστικό ρεύμα, προσφέροντας επιπλέον συνδέσεις σε υφιστάμενους προορισμούς αλλά και πτήσεις προς νέους.

Το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας εξυπηρέτησε 45 εκατ. επιβάτες το 2014, καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με το 2013 (38,45 εκατ. επιβάτες), ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις του 2012 μετά βίας ξεπέρασαν τους 36,5 εκατ. επιβάτες.

Η επιβατική κίνηση εσωτερικού, η οποία είχε σημειώσει σημαντική κάμψη τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων καταναλωτών, ενισχύθηκε κατά 21,5%. Η θετική εικόνα της κίνησης εσωτερικού, η οποία αυξήθηκε κατά 2,15 εκατ. επιβάτες, αποδίδεται κυρίως στο δεύτερο 6μηνο του έτους οπότε και εκτινάχθηκε η κινητικότητα των Ελλήνων –και όχι μόνο– επιβατών.

Ιδιαίτερα θετική κρίνεται η κίνηση εξωτερικού, η οποία καταγράφηκε ενισχυμένη κατά 15,2%, ενώ η εναέρια αεροπορική κίνηση που περιλαμβάνει αφίξεις, αναχωρήσεις και υπερπτήσεις σημείωσε άνοδο 7,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το 2014.

Πρώτος σε επιβατική κίνηση αναδείχθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος υποδέχθηκε φέτος 8 νέες αεροπορικές εταιρείες (κάποιες από αυτές επιστρέφουν έπειτα από προσωρινή διακοπή των πτήσεών τους, όπως η Air Armenia, Brussels, Gulf Air, Singapore), ενώ εγκαινιάστηκαν 13 νέοι διεθνείς προορισμοί. Οι αεροπορικές εταιρείες προσέφεραν 20 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2013.

Ο «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρέτησε στο σύνολο του έτους 15,12 εκατ. επιβάτες, ενώ ακολούθησε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με 6,17 εκατ. επιβάτες. Την τρίτη καλύτερη επίδοση εμφάνισε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 6,13 εκατ. επιβάτες. Στην κατάταξη ακολουθούν η Ρόδος (4,55 εκατ. επιβάτες), τα Χανιά (2,49 εκατ. επιβάτες), η Κέρκυρα (2,38 εκατ. επιβάτες), η Κως (2,21 εκατ.), η Ζάκυνθος (1,14 εκατ.), η Μύκονος (0,78 εκατ.), η Σαντορίνη (0,77 εκατ. επιβάτες). Ολα τα αεροδρόμια της χώρας παρουσίασαν βελτίωση των επιδόσεών τους το 2014, με μικρές ανατροπές στην κατάταξή τους.

Αντίστοιχη εικόνα και με μεγαλύτερα μάλιστα ποσοστά αυξήσεως εμφάνισαν και αρκετά από τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (π.χ., Καλαμάτας, Καρπάθου, Σκιάθου). Η επίδοση ρεκόρ του 2014 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι υψηλότερη κατά περίπου 3,6 εκατ. επιβάτες από τα 41,3 εκατ. του 2007, σύμφωνα με την ΥΠΑ.
Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου