Σύσκεψη στο δημαρχείο για τους μικροπωλητές

Σύσκεψη στο δημαρχείο  για τους μικροπωλητές

Σύσκεψη στο δημαρχείο για τους μικροπωλητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 436 ΦΟΡΕΣ

Με βασική προτεραιότητα την καλή εικόνα της πόλης

Το θέμα «μικροπωλητές», με όλες του τις παραμέτρους, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Στην ουσία επρόκειτο για μία πρώτη συνάντηση εργασίας για το θέμα αυτό, για το οποίο η κατευθυντήρια γραμμή του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι, βέβαια, η ευταξία και η αναβάθμιση της εικόνας που παρουσιάζει το κέντρο και η παραλιακή ζώνη της πόλης (και όχι μόνο) κατά τη θερινή περίοδο.

Έναν περίπου μήνα πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, το ζήτημα των μικροπωλητών θέτει επί τάπητος η Δημοτική Αρχή καθώς είναι βασικό για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει (κυρίως) το κέντρο της πόλης της Ρόδου.
Πρόκειται, βέβαια, για ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει…αισθητές αλλαγές.

Στη χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, συμμετείχαν, καταρχήν, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τους μικροπωλητές κ. Γιώργος Πόκκιας, όπως και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργος Κακούλης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χάρης Λαμπρίδης, ο προϊστάμενος της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Καρυδάκης, όπως και εκπρόσωπος της αρχαιολογίας.
Σημειώνεται ότι, χθες, δεν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις αφού, προφανώς, ο Δήμαρχος ήθελε να ακούσει τις προτάσεις των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών αλλά και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Άλλωστε, το θέμα έχει δρόμο ακόμα μια και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει η διαδικασία για τις άδειες και τα πόστα για τη φετινή χρονιά ενώ όλες οι αποφάσεις θα επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στο Μάρτιο.
Καταρχήν, στην κορυφή του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής είναι, τι άλλο, η ευταξία στην πόλη και ιδιαίτερα στις κεντρικές περιοχές, επίσης να επικρατεί μία ομοιομορφία στους πάγκους και τα κιόσκια των μικροπωλητών αλλά να γίνει και ένα «συμμάζεμά» τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στα σχέδια περιλαμβάνεται και η «μετακόμιση» στα τραπεζάκια που βρίσκονται μπροστά από τα ημερόπλοια, πιθανότατα στον διπλανό προβλήτα.

Για…πολλοστή φορά, βέβαια, τα τελευταία χρόνια στόχο αποτελεί όχι μόνο να μην υπάρχουν παράνομοι πάγκοι μικροπωλητών αλλά όσοι έχουν άδεια να λειτουργούν βάση αυτής και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπου πάγκοι μετατρέπονται σε...μίνι μάρκετ!
Μάλιστα, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε λόγος για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα, σε επαγγελματίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και είναι σύννομοι με τις άδειές τους.

«Πονοκέφαλο», τώρα, και για την καινούργια Δημοτική Αρχή αποτελεί το θέμα των μικροπωλητών στο Νεώριο που είναι περίπου 25 και, ως γνωστόν, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήθελε να μεταφερθούν από εκεί μετά και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.
Τώρα, ο Δήμος φαίνεται ότι προσανατολίζεται να τους νομιμοποιήσει από τη στιγμή που δραστηριοποιούνται εκεί για χρόνια και αντιδρούν. Βέβαια, θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να πληρούν.

Όσο για εκείνους που δραστηριοποιούνται στα «Πλατανάκια» (σ.σ. Πύλη Ντ’ Αμπουάζ), είναι περίπου στους 17 και με την έναρξη της νέας σεζόν αναμένεται να έχουν τα νέα, ομοιόμορφα, κιόσκια.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αναμένεται να ετοιμάσουν αυτούς τους νέους πάγκους που θα πρέπει να εγκριθούν πρώτα από την αρχαιολογία και στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών και τους πολιτικούς προϊσταμένους ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις αυτές.

Ένα ακόμη «μέτωπο» είναι το παραλιακό αφού η εικόνα που παρουσιάζει κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίνεται. Πρόκειται για την περιοχή απέναντι από τα Δικαστήρια όπου, επίσης, θα μπει τάξη σε όσους δραστηριοποιούνται εκεί-σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μεταφορά των τραπεζιών μπροστά από τα ημερόπλοια-ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εξαντλείται η αυστηρότητα της επιβολής ποινών και προστίμων.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα