Ποια θα είναι τα κίνητρα για τους γιατρούς

Ποια θα είναι τα κίνητρα για τους γιατρούς

Ποια θα είναι τα κίνητρα για τους γιατρούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 656 ΦΟΡΕΣ

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στη Σύρο, θα συζητηθεί και το θέμα της παροχής κινήτρων για την παραμονή επικουρικών γιατρών στις άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το θέμα θα εισηγηθεί ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος δημόσιας υγείας Νίκος Καραμαρίτης, ο οποίος σημειωτέον είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η περιφέρεια είναι αποφασισμένη να διαθέσει ποσό 450 ευρώ για κάθε έναν γιατρό που θα υπηρετήσει σε νησί προκειμένου να καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής.

Σε πρώτη φάση οι γιατροί που θα ενισχυθούν από την περιφέρεια ανέρχονται σε σαράντα.

Ειδικότερα η εισήγησή του προς το σώμα έχει ως εξής: «Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κανείς δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες, με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους.

Η έκτασή τους σε σχέση με τις Ηπειρωτικές περιοχές έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστους φυσικούς πόρους, μικρές αγορές και ανυπαρξία οικονομιών κλίμακας.

Επίσης η απόσταση από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων καθώς και το υψηλό κόστος των μεταφορών, καταδικάζει τα νησιά μας στην απομόνωση. Ο τουρισμός και μόνο δεν μπορεί να ισοσταθμίσει τα μειονεκτήματα του χώρου .

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντική η αναγνώριση της έννοιας «νησί» ως ξεχωριστό φαινόμενο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδίαση και εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών στην υγεία, που να διαφοροποιούνται από τις συνήθεις περιφερειακές πολιτικές που εφαρμόζονται στον Ηπειρωτικό κορμό.

Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει ο καθένας μας ότι ο ιατρός θα προτιμήσει να πάει στην Θήβα ή στην Λειβαδιά παρά να πάει στους Λειψούς, αφού η αποζημίωση παραμένει ίδια. Όλα αυτά τα χρόνια ο τόπος μας αδικείται αφού τα λόγια παραμένουν λόγια και τίποτα δεν αλλάζει.

Μήπως λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι ήρθε η ώρα η αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, μήπως το να βρίσκουμε προφάσεις διαφόρων ειδών μας κατατάσσει και εμάς στην κατηγορία αυτών που αδιαφορούν ;

Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτό, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία.

Έχουμε ξεκινήσει από καιρό να εργαζόμαστε για τον τρόπο που μπορεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει οικονομικά εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, θεσπίζοντας ενδεικτικά βοήθημα στέγης και σίτισης των ιατρών που καλύπτουν κενές θέσεις στα ιατρεία των μικρών νησιών μας.

Τα ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας θα υποδείξει το ΥΠΕΚΑ και το ύψος του βοηθήματος ορίστηκε στα 450,00€ τον μήνα.

Ο αριθμός των ιατρών που θα λάβουν το βοήθημα, έχει οριστεί σε πρώτη φάση στους 40.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον νέο Υπουργό, ο οποίος είναι έτοιμος να βοηθήσει σε κάθε κατεύθυνση. Από κει ξεκινάμε έχοντας ιδέες και πάνω από όλα την θέληση να παλέψουμε μαζί με εσάς για ένα καλύτερο αύριο».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα