Δρακόντεια μέτρα για μικροπωλητές και καντίνες

Δρακόντεια μέτρα για μικροπωλητές  και καντίνες

Δρακόντεια μέτρα για μικροπωλητές και καντίνες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1201 ΦΟΡΕΣ

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, λένε οι αρμόδιοι του δήμου

Υπό…«δρακόντεια μέτρα» θα λειτουργήσουν τη φετινή σεζόν οι μικροπωλητές και οι καντίνες καθώς η Δημοτική Αρχή προειδοποιεί ότι θα γίνει χωροθέτηση με αυστηρά κριτήρια και θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος, ενώ θα μπουν «στο μικροσκόπιο» με ελέγχους που θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση!

Για το θέμα αυτό που μας απασχολεί στην έναρξη κάθε σεζόν, ενημέρωσε, χθες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας, σύμφωνα με τον οποίο, εδώ και είκοσι ημέρες, βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τη νέα τουριστική περίοδο, όσο αφορά στις άδειες στάσιμου εμπορίου, τις καντίνες και γενικά όλες αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες.

Καταρχήν, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε, για το θέμα αυτό, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Μεσαιωνικής Πόλης κ. Γιώργου Κακούλη, του Προέδρου του τ.σ. Ρόδου κ. Μίλτου Παγκά αλλά και των υπηρεσιών της Αρχαιολογίας και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης.

Τότε, ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινούσε συναντήσεις με όσους έχουν άδεια μικροπωλητή, οι οποίοι, με βάσει το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, έχουν δυνατότητα ανανέωσης της άδειας τους, άρα μπορούν και φέτος να ασκήσουν αυτές τις δραστηριότητες, σε χώρους που θα χωροθετηθούν.

Μάλιστα, ήδη, έχει κάνει δύο συναντήσεις μαζί τους, η πρώτη με τους μικροπωλητές που ήταν πέρυσι χωροθετημένοι στο Μανδράκι και πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας και, προχθές, είχε μία συνάντηση με τους μικροπωλητές της πύλης Ντ’ Αμπουάζ.

Όπως έκανε γνωστό, εκείνο που συζήτησαν και στις δύο συναντήσεις, τις οποίες θεωρεί ότι πήγαν καλά, είναι ότι πρόθεση δική τους είναι φέτος να μπει μία τάξη και να γίνει μία αισθητική αναβάθμιση των χώρων που υπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες.

Ήδη, έχουν εκπονήσει έναν κανονισμό λειτουργίας ο οποίος, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο ενώ έχουν σχεδιάσει και πως θα είναι διαμορφωμένα τα κιόσκια τους με κύριο στόχο την ομοιομορφία.

Έτσι, τώρα βρίσκονται στη φάση της συζήτησης αυτής, παράλληλα με τη χωροθέτηση, για την οποία, ως γνωστόν, απαιτείται απόφαση της δημοτικής κοινότητας και ακολούθως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά με προϋπόθεση την αδειοδότησή τους που γίνεται με την κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών για να μπορέσουν ν’ ανανεώσουν την άδεια. Δήλωσε, συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος.

«Άρα, έχουμε ξεκινήσει, πηγαίνουμε ολοταχώς στο να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά προσπαθούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε ούτως ώστε η φετινή χρονιά, και οι άνθρωποι να λειτουργήσουν και να μη χάσουν ό,τι προβλέπουν σαν εισόδημα αλλά, από την άλλη, να μπει μία τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο, να μπει μία αποκατάσταση της νομιμότητας.

Διότι, είναι γεγονός ότι, αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, κατά καιρούς ταλανίζει το νησί μας και υπάρχουν και πάρα πολλές αντιδράσεις, κυρίως βέβαια στην πόλη-γιατί τέτοιες θέσεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές αλλά κυρίως στην πόλη της Ρόδου, στα τρία σημεία, Ντ΄Αμπουάζ, Μανδράκι και στο Νεώριο απέναντι, όπου υπάρχει ο κύριος όγκος των μικροπωλητών».

Ερωτηθείς για τους μικροπωλητές απέναντι από το Νεώριο, δίπλα από την πιάτσα των ταξί, μια και υπήρχαν προβλήματα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο Αντιδήμαρχος, καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, πέρυσι, δεν υπήρχε ούτε καν έγκριση χωροθέτησής τους στη συγκεκριμένη περιοχή, ούτε από τη δ.κ. αλλά ούτε και από την Πολεοδομία.

Στη συνάντηση τέθηκε η πρόταση που ο ίδιος θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί-αν και δεν έχουν ληφθεί, ακόμη, οι οριστικές αποφάσεις-υπάρχει, δηλαδή, μία καταρχήν συμφωνία να χωροθετηθεί ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης έκτασης, «όχι όπως ήταν πέρυσι…απλωμένοι αλλά σε πολύ μικρότερο χώρο», διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος, και ήδη η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ετοιμάζει το σχέδιο, δηλαδή πως θα είναι αυτές οι θέσεις, τα κιόσκια κτλ. ενώ απαιτείται η έγκριση από τη δ.κ., την πολεοδομία και την αρχαιολογία.

Όμως, καταρχήν-σημείωσε-για τη συγκεκριμένη περιοχή, η πρόθεσή τους είναι να χωροθετηθούν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, περιορισμένες, αισθητικά αναβαθμισμένες και με αποκατάσταση της ευνομίας και του περιβάλλοντος χώρου εκεί. Σχετικά με τη δικαστική απόφαση που υπάρχει, εξήγησε ότι υπήρχε ένα ζήτημα ότι, ειδικά πέρυσι, πήγαν εκεί εντελώς αυθαίρετα, χωρίς άδεια και δίχως χωροθέτηση, όπως είπε, και αυτό είναι το ζήτημα.

Έτσι, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει τέτοια δραστηριότητα σε όλη την έκταση του συγκεκριμένου χώρου αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο που θα έχει και την εικόνα που συνάδει με τη Ρόδο και γι’ αυτό υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι προσανατολίζονται να χωροθετήσουν σε ένα σημείο που είναι στην πιάτσα ταξί προς την παλιά λαχαναγορά και αυτό θα κριθεί από την αποτύπωση που θα κάνει η πολεοδομία. Σχετικά με το αν θα δώσει άδεια η αρχαιολογία, ο κ. Πόκκιας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον φέτος θα πληρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Είπε, ακόμη, επειδή οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας έχουν μία άδεια την οποία, όταν την ανανεώσουν, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τους χωροθετήσει αλλά για να μη δημιουργείται αυτό το ζήτημα, καταρχήν υπάρχει η πρόθεση να υποβάλει ένα σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης που θα είναι τέτοιο ώστε να ταιριάζουν αισθητικά με το χώρο.

Ερωτηθείς, πάντως, ο Αντιδήμαρχος σχετικά με τα φαινόμενα που βλέπουμε κάθε χρόνο σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου, είπε ότι στο επόμενο δ.σ., κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας για μικροπωλητές που, μάλιστα, θα είναι και ο πρώτος τέτοιος σε όλη τη χώρα.

Το κυρίαρχο για τον ίδιο, που είναι και αυτό που τέθηκε απ’ όλους και σε όλους τους τόνους σ’ αυτές τις συναντήσεις, είναι ότι αυτό το οποίο θα αποφασιστεί θα είναι η αποκατάσταση της ευνομίας και της τάξης και αυτό θα τηρηθεί και, μάλιστα, θα είναι, όπως είπε, δρακόντεια τα μέτρα και οι πειθαρχικές ποινές και τα πρόστιμα που θα περιλαμβάνονται, όπως επίσης στον κανονισμό θα υπάρχει και άλλη Επιτροπή που θα συσταθεί από υπηρεσίες του Δήμου που θα κάνουν ελέγχους κάθε εβδομάδα σε όλους, τόσο για τις θέσεις τους όσο και για τα προϊόντα που πωλούν.

«Αυτό είναι στις υποχρεώσεις τις δικές μας να εφαρμόσουν επιτέλους το νόμο και την τάξη ιδιαίτερα στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας και του νησιού μας. Αυτό είναι η δική μας υποχρέωση και η δική μας προτεραιότητα, όπως και η αισθητική αναβάθμιση», τόνισε και συμπλήρωσε ότι όλες οι διαδικασίες θα “τρέξουν” πριν ανοίξει η σεζόν.

Σημειώνεται ότι, στο Μανδράκι, φέτος θα είναι επτά μικροπωλητές, μείον ένας από πέρυσι, στην Ντ’ Αμπουάζ από τους 17 έχουν μείνει 15 και απέναντι από το Νεώριο που δεν είχε καθόλου χωροθέτηση, ο αριθμός τους θα κριθεί από τη μελέτη που εκπονούν οι Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Μεσαιωνικής Πόλης.

Κανονισμοί λειτουργίας
Τέλος, ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε και στους τρεις κανονισμούς λειτουργίας που έχουν, ήδη, ετοιμάσει, ως Διεύθυνση Εμπορίου, για να μπουν άμεσα σε διαβούλευση και με τους επικεφαλής των παρατάξεων και στο δ.σ. αλλά και με τους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πρόκειται για αυτόν για τους μικροπωλητές, για τον κανονισμό λειτουργίας των περιπτέρων όπου και εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα όπως είπε αλλά και για τις λαϊκές αγορές. Και τους τρεις εάν προλάβουν θα τους περάσουν στα δ.σ. του Μαρτίου ώστε να αποτελούν κάτι χειροπιαστό οπότε ο καθένας που δραστηριοποιείται να ξέρει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, όπως επίσης και να ενεργοποιηθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα επιβλέψουν ότι τηρούνται αυτά που αποφασίζονται.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα