Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών ιδρύθηκε στη Γερμανία

Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων  γιατρών ιδρύθηκε στη Γερμανία

Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών ιδρύθηκε στη Γερμανία

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1449 ΦΟΡΕΣ

Έχει αρχίσει και αναπτύσσει αξιόλογη δραστηριότητα

Ο πρώτος επίσημος ιατρικός σύλλογος στην Ευρώπη είναι ο σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων ιατρών στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με την ονομασία «Γένεσις/Genesis» ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες, με στόχο να στηρίξει τους νέους γιατρούς που φθάνουν στην Γερμανία αλλά και να βοηθήσει διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να αποτελέσει κάποια στιγμή επίσημο συνομιλητή για την Ελλάδα.


Με περισσότερους απο 1.800 Έλληνες ιατρούς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο νεοσύστατος σύλλογος, έχει σίγουρα να δώσει πολλά στους εκεί ιατρούς αλλά και τους υπόλοιπους Έλληνες που ούτε λίγο ούτε πολύ απαριθμούν τους 35.000.

Βασικοί σκοποί του συλλόγου είναι η ένωση Ελλήνων και Κυπρίων που μένουν στο κρατίδιο αλλά και η διευκόλυνση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, η διατήρηση ενός υψηλού επιστημονικού επιπέδου, η φιλανθρωπία προς την Ελληνική κοινωνία κ.λπ.
Ο κ. Σταμάτης Κιούφης, ο κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος, με τον πρόεδρο Κρητών Ευρώπης
Ο κ. Σταμάτης Κιούφης, ο κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος, με τον πρόεδρο Κρητών Ευρώπης

Ο ανερχόμενος αυτός σύλλογος μάλιστα, έχει ως project manager του, τον συντοπίτη μας, κ. Αναστάσιο Κωνσταντάρο, ο οποίος βρίσκεται 14 χρόνια στη Γερμανία, και για τον λόγο αυτό θεωρήθηκε ο πλέον κατάλληλος για σύμβουλος του συλλόγου. Ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής αφού είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και όχι ιατρός, ωστόσο έχει όλα τα προσόντα ούτως ώστε να βοηθάει στο έργο του συλλόγου και να συμβουλεύει τα μέλη του Δ.Σ.

Ο κ. Κωνσταντάρος μιλώντας στη "Ροδιακή" ανέφερε μεταξύ άλλων "ο απόλυτος σκοπός του συλλόγου είναι να βοηθάει τους νεοεισερχόμενους Έλληνες γιατρούς να εντάσσονται πιο ομαλά στην κοινωνία του κρατιδίου. Να αποκτήσει επίσημη μορφή, να δίνει κατευθύνσεις, να βοηθάει τους Έλληνες στη σύνταξη του βιογραφικού τους, στα χαρτιά τους κ.λπ.".


Δεκάδες επιστήμονες της Γερμανίας στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.


Ήδη, ο σύλλογος "Γένεσις" έχει οργανώσει σεμινάρια και ημερίδες, όπως π.χ. η Ενημερωτική Ορθοπεδική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ως προσφορά στην ομογένεια σε ότι αφορά τα ιατρικά θέματα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στις εν λόγω ημερίδες χρησιμοποιούνται γερμανικοί όροι για τη βοήθεια των Ελλήνων.

Απώτερος σκοπός του συλλόγου, είναι να αποτελέσει σε βάθος χρόνου ένα επίσημο όργανο που θα εκπροσωπεί τους γιατρούς του Ντίσελντορφ. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το γενικό προξενείο της Ελλάδας του Ντίσελντορφ και τον πρόξενο κ. Δελαβέκουρα

Σε ότι αφορά το ανθρωπιστικό έργο του συλλόγου, όπως ανέφερε και ο κ. Κωνσταντάρος "όπως μπορείς να βοηθήσεις τη χώρα σου, τη βοηθάς έστω και από το εξωτερικό, προσφέροντας ο,τι μπορείς. Ούτως ή άλλως, το 25% της ετήσιας συνδρομής του συλλόγου, προσφέρεται για τις ανάγκες διάφορων φιλανθρωπικών σωματείων όπως π.χ. πρόσφατα προσφέραμε στο κοινωνικό φαρμακείο Αθηνών, στο κοινωνικό ιατρείο.

Μάλιστα είχαμε μια συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ έχουμε ενημερωθεί οτι υπάρχει άμεση ανάγκη στο ΠΙΚΠΑ της Πεντέλης και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με την κοινότητα του Ντίσελντορφ αλλά και την ενορία εδώ ούτως ώστε να τους στείλουμε πράγματα.


Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σταμάτης Κιούφης


Τα μέλη του συλλόγου μάλιστα βοηθούν τους Έλληνες της Γερμανίας παρέχοντάς τους δωρεάν υπηρεσίες όπως π.χ. ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ενώ τουλάχιστον μια φορά το μήνα θα πραγματοποιούνται θεματικά σεμινάρια π.χ. (δερματολογικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά κ.λπ. για τους Έλληνες.

Παρότι η ιδέα δημιουργίας του συλλόγου ήταν από νέα παιδιά ηλικίας περίπου 30 με 35, είναι αρκετοί αξιόλογοι γιατροί με εμπειρία, καθηγητές ιατρικής στα Πανεπιστήμια κ.λπ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα ακούγονται για την κακή συμπεριφορά των Γερμανών προς τους Έλληνες μετανάστες ο κ. Κωνσταντάρος γελώντας ανέφερε "δυστυχώς "πουλάει" όλη αυτή η παραφιλολογία περί κακής μεταχείρισης των Γερμανών προς εμάς.

Εάν είσαι επαγγελματίας ο Γερμανός σε σέβεται και σε έχει ψηλά ανεξάρτητα από την καταγωγή σου. Οι Γερμανοί έχουν καλή εικόνα για τους Έλληνες επιστήμονες και ο σύλλογός μας σκοπεύει να προωθήσει αυτή την καλή εικόνα, όσο καλύτερα γίνεται."

Απο τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και ορθοπεδικός κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος μιλώντας στη "Ρ" ανέφερε μεταξύ άλλων "είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθεί ένας σύλλογος Ελλήνων γιατρών στο πιο δυνατό κρατίδιο της Γερμανίας, μπορεί να έχει λόγο και δυναμική και ίσως αργότερα να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε κάποια θέματα.






Πρεσβεύουμε το Ελληνικό στοιχείο και όσοι περισσότεροι γίνουμε σε αυτόν τον σύλλογο, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχουμε. Εμείς απο τη μεριά μας, προσφέρουμε στην Ελληνική Ομογένεια τη γνώση μας αφιλοκερδώς και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε βοηθώντας με ό,τι μέσα έχουμε".

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταμάτης Κιούφης "μέσα από τον σύλλογο επιθυμούμε να αποτελέσουμε στο μέλλον ένα επίσημο συνομιλητή για την Ελλάδα αλλά και για την Γερμανία σε όλους τις διαδικασίες για την βελτιστοποίηση του συστήματος Υγείας.

Θεωρούμε ότι όταν το μήνυμα είναι συλλογικό και οργανωμένο μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Δύναμη και πρωταγωνιστές του Συλλόγου είναι τα μέλη του για αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους και μη να αγκαλιάσουν αυτή την νέα προσπάθεια και το δικό μας όραμα να γίνει και δικό τους".

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»