Η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου και τα υπαρκτά άλυτα προβλήματα της Ρόδου

Η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου  και τα υπαρκτά άλυτα προβλήματα της Ρόδου

Η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου και τα υπαρκτά άλυτα προβλήματα της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 148 ΦΟΡΕΣ

Η περίοδος η τουριστική στο νησί μας και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα αρχίζει, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του τουρισμού και τα ουσιώδη υπαρκτά προβλήματα του νησιού τα οποία κατ’ εμέ ενοχοποιούν την όλη κατάσταση προσδίδοντας έτσι την μη ολοκληρωμένη και αποτελεσματική συμπεριφορά μας στον τομέα αυτό.

Είναι γνωστό ότι το νησί, η Ρόδος, αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου τουριστικού ρεύματος του οποίου τα χαρίσματα ας μου επιτραπεί η έκφραση, εμείς ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ολοκληρωτικά.

Αυτό το νησί του Ηλίου όπως λέγεται είναι αδικημένο. Eπαναλαμβάνω δε ότι δεν υπερβάλω και σωστά έχει λεχθεί από πολλούς επισκέπτες διακριτικές προσωπικότητες ότι όντως είναι κοσμοπολίτικο με άπειρες ομορφιές όχι μόνο η Ρόδος αλλά και τα υπόλοιπα νησιά που περικλείουν το σύνολο του ελλαδικού χώρου.

Η Ρόδος ήταν, είναι, και θα είναι αδικημένη, το αναφέρω επιτακτικά όπου στην πορεία γραφής της επιστολής μου θα αιτιολογήσω την (πικρά) ίσως έκφρασή μου, σύμφωνα με αυτά που προσφέρει και της προσφέρει η πολιτεία σε έργα και υποδομές διευρυμένα σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα των πολλών (χαρισματικών νησιών) που αποτελείται εκτός του θαλάσσιου πλούτου που διαθέτει, τις άριστες ακρογιαλιές, τον ξάστερο ουρανό και το λαμπρό ήλιο, θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως χωρίς υπερβολή, αν και αυτό είναι άποψη πολλών ειδημώνων αναλυτών, το πρότυπο τουριστικής θα έλεγα, εντός εισαγωγικών κοσμοσυρροής και μεγάλης αυτόνομης οικονομικής ευρωστίας και ανάπτυξης, πλούτος (τουριστικός) απου απεμπολείται διότι υπολείπεται των έργων υποδομής όπως προανέφερα ως πόλος έλξης.

Η πολιτεία δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα σε ένα τόπο που τις προσφέρει τα μέγιστα σε εισροή συναλλάγματος ούτε δίνει έμφαση στην κατασκευή έργων υποδομής προς βελτίωση και ανάπτυξη.

Ας απαλλαγεί από την αφύπνιση του παρελθόντος και ας επιδοθεί περισσότερο στον υπαρκτό αυτό πηγαίο πλούτο, εκμεταλευόμενη σε αυτούς τους δύσκολα οικονομικά χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η χώρα. Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα επιμέρους προβλήματα ουσιώδη προς επίλυση και φυσικά ως επακόλουθο τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Πρώτον μέλημα και άμεση συνέργεια όλων των τοπικών φορέων η λύσις του ενεργειακού. Η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, η υπολειτουργία της θα αποτελέσει ίσως ένα καίριο πλήγμα στον τουρισμό, δυσαναπλήρωτο.

Ένα πρόβλημα που κατ’ έτος αναπολείται μένει στις καλένδες επαναλαμβανόμενη η όλη κατάσταση επί περίπου 25 συναπτά έτη (έχοντας ίσως την ονομαστική του εορτή!) χωρίς ποτέ να πραγματοποιείται η εκτέλεσή του, τα συνεχή μπλακ άουτ των τελευταίων ημερών ας γίνει αφύπνιση στους ιθύνοντες αυτού του τόπου να δώσουν δυναμική και άμεση επίλυση του προβλήματος όχι μόνο με επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στην τοπική κοινωνία του νησιού.

Ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ολοκλήρωση του έργου τουλάχιστον από Κολύμπια έως Λίνδο, τόπος προορισμού όλων των τουριστών, σήμανση παρόδων επιμελημένη προς αποφυγή ατυχημάτων. Ο δρόμος Αφάντου-Κολυμπίων θεωρείται ημιτελής ιδιαίτερα από το Σούπερ μάρκετ Παναγιωτά έως την διασταύρωση εισόδου Αφάντου, πλείστα σαμάρια, καθίσταται επικίνδυνα και νέα επίστρωσή του καθ’ ότι θεωρείται από πολλούς οδηγούς ελλιπής (ως προς την επίστρωση πίσσας).

Προβολή των παραλιών του νησιού με την πλήρη καθαριότητά τους, η συνολική εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας ενός νοσοκομείου που υπολειτουργεί όπου πρόσφατα σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Γνώμη της 9-3-2015 ο γραμματέας του ιατρικού συλλόγου κύριος Ηλίας Τσέρκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την λειτουργικότητα του νοσοκομείου όταν γιατροί και ασφαλισμένοι έχουν οδηγηθεί σε απελπισία ελλείψη γιατρών και χρηματοδότησης, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος με αποτέλεσμα τις άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό όταν πρώτιστες υπηρεσίες, δεν ανταποκρίνονται στο δέον, όχι μόνο η επάνδρωσή του αλλά και ανάδειξή του ως πανεπιστημιακού.

Ένα άλλο ζωτικό θέμα ίσως δαπανηρό αλλά που θα συντελέσει σημαντικά την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου είναι η ανέγερση του Κολοσσού, ένα μνημειώδες έργο όπου η αναβίωσή του φυσικά είναι δαπανηρή (τουλάχιστον ομοίωμα) κατασκευή, το οποίο δικαιούται ως προϋπάρχον που και σε αυτό το θέμα ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί ο τοπικός τύπος για ανακατασκευή του με την συνδρομή της πολιτείας και την συμβολή του ροδιακού λαού, θα καταστήσει το νησί κύμα ευφορίας τουριστών με αλματώδη άνοδο και ανάδειξή του ως κέντρο τουριστικού ρεύματος.

Η χαρισματική χώρα μένει ανεκμετάλευτη ας μου επιτραπή αυτή η έκφραση όταν αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ευρίσκεται στην τριάδα των μεγάλων τουριστικών θερέτρων ανά τον κόσμο, η έλλειψη υποδομών ως προανέφερα ή χωρίς στρατηγική μεθόδευση των προβλημάτων επίλυσίς τους, άλλες χώρες υποδεέστερες της Ελλάαδος να ευρίσκονται σε μεγαλύτερη πλεονεκτική θέση.

Ας δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η πολιτεία να εντάξει όλα τα νησιά σε έργα υποδομών βασικής προτεραιότητας και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τουρισμός που θα ελκύσει το σύνολο των (απείρου κάλλους) νησιών μας, είναι ικανός να διατηρήσει τη χώρα ακόμη και σε οικονομική δύναμη.

Ελπίζω στο έργο που έχει να επιτελέσει η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά όπως δώσει έμφαση και απόδοχη στο έργο της διότι όπως προανέφερα ο τουρισμός αποτελεί την μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας. Επισφραγίζοντας δε την επιστολή μου ότι η Ρόδος ήταν και είναι η ωραιότερη πόλη ητς Ελλάδος και του κόσμου: Αρχαίοι συγγραφής και ιστορικοί αναφέρουν:

“Η δε των Ροδίων πόλις, λίμεσι και οδοίς και τείχεσι και την άλλη κατασκευή, τοσούτων διαφέρει των άλλων, ωστ’ ουκ έχομεν ειπείν ετέραν”. Κατά άλλους δε: “Η ανάσα του ανθρώπου πιάνεται αντικρύζοντας το ωραιότερο νησί του κόσμου που ο Θεός χάρισε στους Έλληνες”.

Του Αργυρού Αργυρού του Νικολάου

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες