Οι Ροδίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Οι Ροδίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Οι Ροδίτες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 289 ΦΟΡΕΣ

• «Aυτά που έζησα τα έχω ξαναδεί μόνο στην τηλεόραση. Ταξιδεύω 38 χρόνια και δεν έχω δεί κάτι τέτοιο. Μια γυναίκα, Ελληνίδα, έγδυσε το παιδί της και έντυσε το μωρό που έσωσα. Εκανα βουτιά και το έπιασα. Ενα δίχρονο κοριτσάκι. Κιχ δεν έβγαλε.

Εβλεπες τα ματάκια του και σε κοιτούσαν σαν να ήθελε να σου πει κάτι. Το είχα πάνω μου, το είχα κουκουλώσει και δεν έβγαλε τσιμουδιά, ούτε έκλαψε. Και μετά η μάνα του παιδιού μ' έπιανε απο το χέρι και δεν με άφηνε. Εμένα, γυναίκα 22 χρονώ να μου φιλήσει τα πόδια δεν μου ξανάτυχε. Οχι ποτέ... » (Μανώλης Σταυρής, ναυτικός).

• «Επινα καφέ με φίλους όταν ξαφνικά άκουσα φωνές. Αμέσως μετά είδα ασθενοφόρο και περιπολικά. Οταν έφτασα, αυτό που αντίκρυσα ήταν εφιαλτικό. Η θάλασσα ήταν γεμάτη απο συντρίμμια του παλιού ξύλινου σκάφους. Οι ναυαγοί ήταν σκορπισμένοι. Είχαν γαντζωθεί σε ό,τι υπήρχε και επέπλεε και εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Ορισμένοι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν, όμως τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν την ακτή. Ανάμεσά τους υπήρχε μια γυναίκα 9 μηνών έγκυος, την οποία με βοήθησαν κι άλλοι να βγάλω έξω». (Αντώνης Ντεληγιώργης, Λοχίας ΕΠΟΠ)

• «Επικρατούσε πανικός. Αντρες, γυναίκες και παιδιά φώναζαν για βοήθεια. Στο σημείο εκείνο το νερό φτάνει στα δυο μέτρα βάθος, αλλά έχει πολλές ξέρες. Δεν θα μπορέσω να ξεχάσω ποτέ αυτές τις εικόνες. Είδα μπροστά στα μάτια μου ένα κοριτσάκι περίπου 6 ετών να είναι πνιγμένο και μέσα σε μια βάρκα να δέχεται τις πρώτες βοήθειες και να επανέρχεται στη ζωή. Με συγκλόνισε η αυταπάρνηση των παιδιών του Λιμενικού». (Γιώργος Δραμουντάνης, ξενοδοχοϋπάλληλος και μέλος της εθελοντικής ομάδας πρόληψης καταστροφών ΕΟΠΚ C.B. Δωδεκανήσου).

Μαρτυρίες ανθρώπων που το πρωί της Δευτέρας είδαν μπροστά στα μάτια τους να εξελίσσεται μια ανθρώπινη τραγωδία στην παραλία «Ζέφυρος» της Ρόδου, έζησαν στιγμές που θα τους συντροφεύουν για όλη τους τη ζωή, άκουσαν γυναίκες και παιδιά να ουρλιάζουν και να ζητούν απελπισμένα βοήθεια, είδαν χέρια τεντωμένα να προεξέχουν από τα κύματα για να κρατηθούν στη ζωή και δεν το πολυσκέφτηκαν. Βούτηξαν με τα ρούχα στη θάλασσα, εκεί στις ξέρες και στα βαθιά νερά.

Κολύμπησαν και έφτασαν τους ναυαγούς. Και η φωνή τους, «μη φοβάστε, ερχόμαστε» έγινε σανίδα σωτηρίας, η αγκαλιά τους βάλσαμο στην απόγνωση.

Η αυτοθυσία

Η Ρόδος και οι άνθρωποί της, μαζί με τους λιμενικούς, το πρωί της Δευτέρας έδωσαν μαθήματα ζωής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Εστειλαν μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως πατρίδας και χρώματος, έχουν δικαίωμα στη ζωή. Πάλεψαν με κίνδυνο της δικής τους ζωής και έσωσαν 90 πρόσφυγες. Και είναι απαρηγόρητοι, γιατί δεν κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς ακόμα τρεις, ανάμεσά τους και ενα παιδάκι, σχεδόν μωρό.

Η εξέλιξη της νέας αυτής τραγωδίας γράφτηκε χθες στα δικαστήρια της Ρόδου, όπου οδηγήθηκαν δύο από τους 90 διασωθέντες πρόσφυγες, 26 και 27 χρονών, που συνελήφθησαν ως διακινητές. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι δύο άνδρες αναγνωρίστηκαν απο τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Οι συλληφθέντες, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, ζήτησαν και έλαβαν από τον εισαγγελέα της Ρόδου προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Πέμπτη.

Το φουσκωτό

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα δήλωσε ο δικηγόρος τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος καπετάνιος που οδηγούσε το ιστιοφόρο τούς εγκατέλειψε μεσοπέλαγα και έφυγε πίσω στις τουρκικές ακτές με φουσκωτό σκάφος, το οποίο έσερνε πίσω από το ιστιοφόρο. Ετσι οι ίδιοι αναγκάστηκαν να πάρουν το τιμόνι του ιστιοφόρου για να μη βουλιάξουν. Επειδή όμως δεν γνώριζαν την περιοχή και δεν είχαν χάρτη, έριξαν το σκάφος στα βράχια.

• Την εντονότατη ανησυχία της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επαναλαμβανόμενες ναυτικές τραγωδίες που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα της Μεσογείου εκφράζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και δικαιότερης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση των ροών.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Να δοθεί βάρος στα υγειονομικά θέματα»

Το ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από τη Συρία- στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητήθηκε χθες εκτάκτως στη Ρίγα της Λετονίας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

O υπουργός στην παρέμβασή του ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του μεταναστευτικού στο ευρωπαϊκό σχέδιο των δέκα σημείων, ενώ πρότεινε επιπλέον, σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας, την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας σε όλη την Ε.Ε.

Στη συνέχεια διεξήχθη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. στην οποία μετείχαν Ελλάδα – Κύπρος- Μάλτα – Ιταλία, με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου.

Προτεραιότητες του ελληνικού υπουργείου Υγείας, όπως κατατέθηκαν, είναι η δημιουργία δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίες θα είναι συμβατές με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόταση που έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Επιπλέον τέθηκε το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών Υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων (νησιά βορείου και νοτίου Αιγαίου- Κρήτη) με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών, το οποίο επίσης έγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους.

«Μαύρη κηλίδα στη συνείδηση της Ευρώπης»

Ο πνιγμός τόσων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο είναι το αποτέλεσμα ενεργειών και παραλείψεων της Ε.Ε., που δείχνουν ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια όσων έρχονται στην Ευρώπη για να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Η σημερινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Τα ναυάγια ντροπή της Ευρώπης: H αποτυχία διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα» καταγράφει το κόστος σε νεκρούς εξαιτίας του τερματισμού της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης «Mare Nostrum» στην Ιταλία και της αντικατάστασής της με τη φτηνότερη και λιγότερο αποτελεσματική επιχείρηση «Τρίτων». Μάλιστα, η έκθεση δεν περιλαμβάνει τα τελευταία πολύνεκρα ναυάγια.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτάει αδιάφορα τους πρόσφυγες να πνίγονται στα νερά της. Το δράμα τους δεν είναι φυσική καταστροφή, έχει ανθρώπινα αίτια και μπορεί να σταματήσει αν υπάρξει η πολιτική βούληση από τα κράτη-μέλη και την Ε.Ε. Η Ευρώπη-φρούριο δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να οδηγεί τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους στα δίχτυα των διακινητών σε ολοένα και πιο επικίνδυνα περάσματα.

Οι χιλιάδες νεκροί στη Μεσόγειο και οι εκατοντάδες στο Αιγαίο είναι μαύρη κηλίδα στη συνείδηση της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ευθύνη απαιτεί συντονισμένη, πολυεθνική και εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε Μεσόγειο και Αιγαίο και περισσότερες νόμιμες και ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες», επισημαίνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε διαμαρτυρία σήμερα στις 6 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Βασιλίσσης Σοφίας 2).

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή σύσταση απευθύνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πάσχα στο Καστελλόριζο θα κάνουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Από 9,89 έως και 14,50 η τιμή του αρνιού στην τοπική αγορά

Αιγιαλοί: Πήρε ΦΕΚ το Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης-Τι περιλαμβάνει

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας

Εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Σε δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνδράμει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου