Η κινητοποίηση έφερε λύση στην Τήλο

Η κινητοποίηση έφερε λύση στην Τήλο

Η κινητοποίηση έφερε λύση στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 331 ΦΟΡΕΣ

Κάτοικοι και δημοτική αρχή συνεχίζουν τον αγώνα τους

Ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν της ομαδικής παραίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήλου καθώς το θέμα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις που είχαν ως συνέπεια να επιταχυνθούν διαδικασίες επίλυσής ενός σοβαρότατου προβλήματος που έχει να κάνει με τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών ενός ολόκληρου νησιού.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν έδωσε άμεση λύση στο θέμα που προέκυψε με την έλλειψη γιατρού στο νησί της Τήλου, καθώς από το βράδυ, στο Ιατρείο της Τήλου αναμένονταν να αναλάβει υπηρεσία γενικός γιατρός- συντονιστής Δ/ντής ο οποίος μετακινήθηκε από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Πολυϊατρείο του Έμπωνα της Ρόδου και υπογράφηκε επίσης προγραμματική σύμβαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με τους «Γιατρούς του Κόσμου» με την οποία θα τοποθετηθεί στο Ιατρείο της Τήλου γενικός ιατρός με τριετή θητεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης του Ιατρείου της Τήλου με μόνιμο γιατρό, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σε μια δύσκολη περίοδο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες, κυρίως των νησιωτικών περιοχών».

Η παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήλου, σε ένδειξη αγανάκτησης για την έλλειψη γιατρού στο νησί και η απόγνωση των κάτοικων αυτών των περιοχών, ανάγκασε πάντως χθες τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) να καταγγείλει την απαράδεκτη, όπως αναφέρει, υγειονομική εγκατάλειψη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας και να καλέσει το υπουργείο Υγείας να δώσει άμεση λύση στα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές.

«Οι κάτοικοι της Τήλου έμειναν χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού ούτε αντικατάσταση του γιατρού που αποχώρησε υπήρξε, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των εκατοντάδων κατοίκων του νησιού υπάρχει, την ώρα που το νησί έμεινε και χωρίς ναυτιλιακή κάλυψη», επισημαίνει ο ΙΣΑ.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνο απειλεί την υγεία και τη ζωή των κατοίκων των νησιωτικών μας περιοχών αλλά και εκθέτει τη χώρα μας, εν όψει της τουριστικής περιόδου», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης και προσθέτει:
«Στα περισσότερα νησιά μας οι δομές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης όπου υπάρχουν, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης αφού λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά. Μάλιστα το υγειονομικό πρόβλημα, σε ορισμένα νησιά έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εισροής μεταναστών.
Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, έχουν τεράστια ευθύνη, για αυτή την κατάσταση, καθώς συστηματικά αδιαφόρησαν για την υγειονομική θωράκιση των νησιωτικών και ακριτικών μας περιοχών».

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση υγειονομική θωράκιση των νησιών και των ακριτικών περιοχών τους χώρας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων προτείνει: Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών. Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.
Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί. Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Παρέμβαση Νεκτάριου Σαντορινιού
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κος Νεκτάριος Σαντορινιός επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της Τήλου ενώ αμέσως έγιναν επαφές με το υπουργείο Υγείας για να μπορέσει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Σαντορινιός, μιλώντας στη Ροδιακή σημείωσε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο νησί σε ότι αφορά την παρουσία μόνιμου γιατρού, το αργότερο μέσα στις επόμενες μέρες.

Το ψήφισμα του δημ. συμβουλίου
Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του δ. σ σημείωναν ότι αποφάσισαν ομόφωνα να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, στην οποία τους έταξαν οι πολίτες της Τήλου, όχι ως μια πράξη φυγής μπροστά στις ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά ως μια ύστατη κραυγή διαμαρτυρίας.

«Διαμαρτυρόμαστε - σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους- γιατί μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη ναυτιλία, σε αγαστή συνεργασία με γκρίζες ζώνες της κρατικής γραφειοκρατίας, μας έκλεψαν τη ναυτιλιακή γραμμή ζωής για την Τήλο, που είχαμε αποκτήσει με πολλούς αγώνες και θυσίες.
Έτσι το ακριτικό μας νησί καταδικάζεται, εν ονόματι της μονοπώλησης της ακτοπλοΐας στην περιοχή, σε οικονομικό μαρασμό, στην αρχή μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Αλλά και εκτίθενται σε ταλαιπωρίες και κινδύνους οι εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες του.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης γιατί εν έτει 2015 η Τήλος έμεινε από την Πέμπτη 14-05-2015 χωρίς ούτε ένα -αριθμός 1- γιατρό με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί, ενώ τα αρμόδια υπουργεία ναυτιλίας και υγείας εκφράζουν τη θέληση να επιλύσουν τα τραγικά προβλήματα, τα συμφέροντα αποδεικνύονται ισχυρότερα όχι μόνο από τη θέληση και τις ανάγκες των κατοίκων της Τήλου, αλλά και από τη δημοκρατική πολιτική εξουσία.
Εμείς όμως δεν μπορούμε να παριστάνουμε την τοπική εξουσία, όταν δεν έχουμε απολύτως καμιά δυνατότητα να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία, πριν είναι τραγικά αργά, να βρουν λύσεις, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά και νομικίστικα εμπόδια που παρεμβάλλουν οι γνωστοί άγνωστοι για πολύ γνωστούς λόγους.
Θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για να μην πέσει η Τήλος μας θύμα εκείνων που βάζουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.

ΚΕΔΕ: Όχι σε Δήμους δύο ταχυτήτων
Η παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου πρέπει επιτέλους να κινητοποιήσει την Πολιτεία, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού – σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους – απαιτεί λύσεις στα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική μεταφορών.

Με αφορμή τη σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήλου, σε ένδειξη αγανάκτησης για την έλλειψη γιατρού στο νησί, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη μόνιμου γιατρού έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τα προβλήματα με τη ναυτιλιακή σύνδεση του νησιού, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά από το Υπουργείο Υγείας να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα της υγειονομικής θωράκισης και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της νησιωτικής χώρας.
Η Κ.Ε.Δ.Ε δηλώνει τη συμπαράστασή της προς τη Δήμαρχο της Τήλου Μαρία Καμμά Αλειφέρη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας αδιανόητο να μένουν οι κάτοικοι του νησιού χωρίς στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού ούτε αντικατάσταση του γιατρού που αποχώρησε υπήρξε, αλλά ούτε και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες των εκατοντάδων κατοίκων του νησιού υπάρχει.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε αδιανόητο λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού να μην λειτουργεί η θαλάσσια γραμμή που συνδέει την Τήλο με τη Ρόδο.
Με αφορμή τη δικαιολογημένη πράξη διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της Τήλου, η Κ.Ε.Δ.Ε. απευθύνει στην Κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα και ζητά την άμεση δρομολόγηση λύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν Δήμοι δύο ταχυτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ε.Δ.Ε ζητά άμεσα:
1. Από το Υπουργείο Εσωτερικών να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρχουν στην Ελλάδα Δήμοι δύο ταχυτήτων.
2. Από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού να διασφαλίσει αφενός την ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Τήλου με τη Ρόδο, αφετέρου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιωτικών Δήμων της χώρας.

3. Από το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις στο υγειονομικό πρόβλημα που μαστίζει τη νησιωτική χώρα, με στόχο να θωρακιστεί η Υγεία των πληθυσμών στα νησιά μας αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, με δεδομένη και τη ραγδαία εισροή τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, η Κ.Ε.Δ.Ε. προτείνει στη βάση των ψηφισμάτων του τελευταίου της συνεδρίου, μια σειρά από μέτρα και πολιτικές, όπως:
· Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας από την αυτοδιοίκηση, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών Υγείας.

· Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας ότι η αποκέντρωση αυτή είναι προς συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

· Τη στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
· Να προβλεφθεί καλύτερη μισθολογική μεταχείριση για τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

· Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.· Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας.

Διαβάστε ακόμη

«Νάνο…μπερδέματα με Τηλο…μαγειρέματα»: Παραμύθι για την Τήλο με "πινελιές" από τους μαθητές του νησιού!

Σχολικό σταυροδρόμι στην Τήλο

Μαρία Καμμά: Kραυγή αγωνίας από Τήλο

Συνολικά 43 άτομα ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια κι εντοπίστηκαν σε Τήλο και Σύμη

Ξεκίνησε η λειτουργία της Παλαιοντολογικής Έκθεσης Νάνων Ελεφάντων Τήλου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ"

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για μεταφορά μεταναστών

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου