Φίμωση και περιτομή

Φίμωση και περιτομή

Φίμωση και περιτομή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1089 ΦΟΡΕΣ

Ως Φίμωση ορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η ακροποσθία (το πετσάκι του πέους) που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του πέους είναι στενό και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλάκι του πέους). Όταν δηλαδή υπάρχει δυσκολία ή αδυναμία να τραβήξουμε το πετσάκι προς τα πίσω.

Πού οφείλεται;
Η φίμωση μπορεί να είναι , είτε συγγενής δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε να παρουσιαστεί προοδευτικά στον ενήλικα (φίμωση των ενηλίκων ή επίκτητη φίμωση). Στα βρέφη η φίμωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “φυσιολογική” αφού το έσω πέταλο της ακροποσθίας είναι συμφυμένο (κολλημένο) με τη βάλανο κατά τη γέννηση.

Με την πάροδο των χρόνων και μετά την ηλικία των 10 ετών αυτές οι συμφύσεις λύονται αυτόματα κι έτσι η αποκάλυψη της βαλάνου γίνεται πιο εύκολη και πιο ολοκληρωμένη. Για το λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να έιναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την απόκαλυψη της βαλάνου η οποία πρέπει να γίνεται με ήπιους και όχι βίαιους χειρισμούς μέχρι εκεί που επιτρέπει η ίδια η ανατομία του παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος που στις μικρές ηλικίες η Φίμωση οφείλεται σε ιατρογενή ή γονικό τραυματισμό σε μια προσπάθεια βίαιης αποκάλυψης της βαλάνου.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται συνήθως στη δημιουργία ουλώδους ιστού στην ακροποσθία λόγω επανειλημμένων τοπικών φλεγμονών (βαλανοποσθίτιδες) ή αλλοιώσεων που σχετίζονται με παθήσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης (ξηρωτική βαλανίτιδα, ατροφικός λειχήνας).

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή στην προσπάθειά του να αποκαλύψει τη βάλανο είτε σε φάση χαλάρωσης είτε σε φάση στύσης του πέους. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν επίσης πόνο ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της στύσης ή της σεξουαλικής πράξης.

Η οριστική διάγνωση τεκμηριώνεται με την κλινική εξέταση από τον Ουρολόγο-Ανδρολόγο. Εάν η ακροποσθία δεν επιτρέπει την αποκάλυψη της βαλάνου, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί επίσης για τυχόν άλλες παθήσεις του πέους που πιθανόν να υποκρύπτονται όπως τα κονδυλώματα, έλκη ή ακόμα και καρκίνος.

Σε μερικές περιπτώσεις η ακροποσθία μπορεί να κλείσει εντελώς (συνήθως σε υπερήλικα άτομα) προκαλώντας ακόμα και έντονα δυσουρικά ενοχλήματα μέχρι και επίσχεση ούρων.

Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία της φίμωσης είναι Χειρουργική. Η επέμβαση είναι ευρέως γνωστή ως Περιτομή και συνίσταται στην κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας η οποία ακολουθείται από πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση απορροφήσιμων ραμμάτων τα οποία πέφτουν μόνα τους σε 10-15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής απέχει υποχρεωτικά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες άμεσα.

Σε μερικές εξειδικευμένες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μια απλή σχάση του δακτυλίου προσφέροντας ανακούφιση στον ασθενή χωρίς να θυσιάζεται η ακροποσθία.

Γράφει ο Γιώργος Μ. Πατσάης
Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις