Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο  της Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 814 ΦΟΡΕΣ

Κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό η νέα δουλειά της Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη. Πρόκειται για μία ποιητική συλλογή, με τίτλο «Το Ψύχος Των Ψυχών», η οποία καταφέρνει να σε «αιχμαλωτίσει» στις σελίδες της από τις πρώτες κιόλας λέξεις…

Πάντα επίκαιρη και πάντα ερωτευμένη με τη Ρόδο, η Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη σε μία εξομολόγηση της, μιλάει στη «Ροδιακή» για την νέα της δουλειά, για αυτά που της έδωσαν το ερέθισμα για τούτη τη δημιουργία, η οποία όπως λέει ήταν και η σωτηρία της!

«Το Ψύχος Των Ψυχών» είναι η τελευταία σας ποιητική δουλειά, η οποία κατά κοινή ομολογία σε καθηλώνει από την πρώτη κιόλας ανάγνωση! Πώς αποφασίσατε να εκδώσετε αυτό το βιβλίο;
Η φρικτή πραγματικότητα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και η ταπεινοσύνη της χώρας μας, οδήγησε το μυαλό, την καρδιά και το χέρι μου στην ποίηση. Έτσι χωρίς να το καταλάβω έγραψα συναισθήματα πόνου, θυμού, οργής κι απελπισίας, να πιάσω το σωσίβιο να επιπλεύσω και να σωθώ από τη φουρτούνα της ζωής μου! Η δημιουργία ήταν η σωτηρία μου για να μην πνιγώ μεσοπέλαγα. Έτσι ολοκληρώθηκε αυτό το ποιητικό έργο, αφιερωμένο στην Επανάσταση του Έρωτα, στους Έλληνες. Για αυτό και αποφάσισα να δοθούν τα έσοδα για την αγορά αναλωσίμων του Νοσοκομείου μας γιατί όπως και να το κάνουμε είναι το δεύτερο σπίτι μας.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;
Η απώλεια κι η ασθένεια, παγώνει το αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην απόγνωση των συμπατριωτών μας. Όλων μας. Γι’ αυτό νομίζω ότι το ψύχος που μας διαπερνά φτάνει στην ψυχή μας.

Ποιο θα επιλέγατε ως το πιο αγαπημένο ποίημα από τη συλλογή αυτή και γιατί;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το καλύτερο, αφού όλα βγαίνουν μέσα από το αίμα μου. Σαρκαστικά, ερωτικά, οργισμένα. Συναισθήματα δικά μου όλα τ’ αγαπώ γιατί είναι κομμάτια και ροές στις φλέβες μου.

Κάθε ποίημα και μία «ιστορία»;
Η ποίηση είναι ο δυσκολότερος λόγος. Πρέπει σε μια ή δύο σελίδες να γράψει κανείς ή να περιγράψει ένα συμβάν, έναν έρωτα, μια εικόνα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να πλάσει τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες. Είναι μια μικρή ιστορία που απευθύνεται στον οποιονδήποτε.

Είστε άνθρωπος με πνεύμα ανήσυχο που συνεχώς θέλετε να «δημιουργείτε», οπότε αναπόφευκτα θα σας ρωτήσω: τι ετοιμάζετε για τη συνέχεια;
Το 2014 έχω γράψει τρία μυθιστορήματα εκτός της ποιητικής συλλογής «Το ψύχος των ψυχών». Είναι υπό έκδοση το μυθιστόρημα «Αλληγορία». Ακολουθεί το μυθιστόρημα «Κόκκινο γεράνι στο χιόνι» και το «Άγραφος νόμος».

Πώς δε φύγατε από τη Ρόδο αφού ο μεγάλος Μάνος Κατράκης ήθελε να σας ανεβάσει στη σκηνή ως ταλέντο;
Δεν ήθελα να φύγω από τη Ρόδο, την ασφάλεια της οικογένειας, της μητέρας και του πατέρα μου. Ήθελα να παίζω θέατρο, να απαγγέλλω, να παίρνω άριστα για να ευχαριστώ τους δικούς μου ανθρώπους και τους συντοπίτες μου. Η φυγή για μένα ήταν προδοσία. Δεν μετανιώνω για τίποτε. Όλα δικά μου και τα σωστά και τα λάθη μου. Δημιούργησα μια όμορφη οικογένεια με τον Τάσο. Ποια άλλη καριέρα θα μπορούσε να συγκριθεί μαζί τους;
Με την αγάπη τους δημιουργώ κι εξακολουθώ να ζω με ισορροπία έστω και με τις απώλειές μου που όλοι γνωρίζουν. Είμαι ευγνώμων στο Θεό!

Ποιο έργο σας, σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Το επόμενο που θα ετοιμάσω!

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος