Βιολογικός λαχανόκηπος δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Κρεμαστής

Βιολογικός λαχανόκηπος δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Κρεμαστής

Βιολογικός λαχανόκηπος δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Κρεμαστής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Η περιβαλλοντική ομάδα του προγράμματος «Βιολογικά προϊόντα …..Φροντίζουμε για την υγεία και το περιβάλλον» δημιουργεί ένα βιολογικό λαχανόκηπο, δενδροφυτεύει εσπεριδοειδή και καλλωπίζει ένα παρτέρι στην αυλή του σχολείου της.

Στο πλαίσιο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 40 μαθητές του Γυμνασίου Κρεμαστής υλοποίησαν το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιολογικά προϊόντα …..Φροντίζουμε για την υγεία και το περιβάλλον» κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015 με την επίβλεψη της εκπαιδευτικού κας Μαρσιτοπούλου Αικατερίνης ΠΕ04.01. Μία από τις δραστηριότητες του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός βιολογικού λαχανόκηπου στην αυλή του σχολείου μας.



Αυτή την τακτική υιοθετεί το Γυμνάσιο Κρεμαστής και με ποικίλες παρεμβατικές δράσεις το σχολικό έτος 2014-2015 καλλιεργεί για τους μαθητές ένα περιβάλλον αειφόρου σχολείου, στο οποίο οι μαθητές μπορούν να απολαμβάνουν στο μέγιστο τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους παρέχονται.


Βασική επιδίωξη της σχολικής μονάδας είναι η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας και η ενίσχυση του αλληλοσεβασμού, του σεβασμού στο περιβάλλον και της ευαισθητοποίησης των μαθητών μας απέναντι σ' αυτό. Προκειμένου να συμβάλλουμε στην πραγμάτωση αυτών των στόχων, το Γυμνάσιο Κρεμαστής, με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας μας Ξανθούλη Παρασκευής, μας παρείχε όλα τα μέσα και τους πόρους που χρειάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.


Οι μαθητές με χαρά και ενδιαφέρον επέλεξαν και καθάρισαν το χώρο που θα γινόταν ο βιολογικός κήπος. Αφού ισιώσανε και ελαφρύνανε το χώμα με την τσουγκράνα, φύτευσαν τα φυτά και τους σπόρους που επιλέχθηκαν και ήταν κατάλληλα για την εποχή ώστε να παρατηρήσουν όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Φυτεύτηκαν κολοκυθάκια, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλια, σπανάκια, παντζάρια, φράουλες και ρόκα. Φυτεύτηκαν αρωματικά φυτά που συμβάλλουν στην προστασία των φυτών, όπως κατιφέδες και βασιλικοί καθώς επίσης μαϊδανός και άνηθος.


Στη συνέχεια οι μαθητές εμπλούτισαν το χώμα με βιολογική – οργανική ουσία (κοπριά) για τη λίπανση των φυτών, την πιο γρήγορη ανάπτυξή τους προσδίδοντας στους παραγόμενους καρπούς έντονο άρωμα και γεύση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι μαθητές πότιζαν και ξεχορτάριαζαν τον κήπο, παρατηρούσαν την ανάπτυξη των φυτών φωτογράφιζαν την εξέλιξή του. Η ανάπτυξη των φυτών γινόταν με ικανοποιητικό ρυθμό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα και στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές γεύτηκαν τους καρπούς της προσπάθειάς τους.

Η περιβαλλοντική ομάδα πραγματοποίησε, επίσης, φύτευση εσπεριδοειδών δέντρων και καλλωπισμό ενός παρτεριού στην αυλή του σχολείου με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας σε περιβαλλοντικά θέματα και την αισθητική αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντός τους.


Για την υλοποίηση του προγράμματος ευχαριστούμε για την βοήθεια τους:
Α) τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής κ. Τσαμπίκο Ποδιώτη και τις υπηρεσίες του Δήμου που όργωσαν και φρεζάρισαν το έδαφος και μας παραχώρησαν τα σκαπτικά εργαλεία.

Β) τον κ. Δαλαμπύρα, καθηγητή -γεωπόνου της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ρόδου για τις συμβουλές και οδηγίες του κατά τη διαδικασία της φύτευσης.

Γ) τους κ. Βασιλείου και κ. Ζαφειρακόπουλο που με χαρά μας ξενάγησαν στις βιολογικές καλλιέργειές τους.

Δ) τον κ. Τζαμπερή, συνεργάτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Περιβαλλοντική εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ενημέρωση του γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.

Μαρτυρίες μαθητών
«Πέρασα πολύ όμορφα, έμαθα πολλά πράγματα και κατάλαβα την αξία των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με αυτά που έτρωγα ως τώρα.»Χριστίνα
«Διασκέδασα πολύ στην επίσκεψη που κάναμε στις βιολογικές καλλιέργειες και έμαθα πολλά. Πιο πολύ όμως μου άρεσε που μαζέψαμε οι ίδιοι τις φράουλες και τις φάγαμε κατευθείαν από το χωράφι. » Άννα

«Ήταν πολύ ωραία! Μαζέψαμε και φάγαμε βιολογικές φράουλες. Τελικά όντως έχουν μεγάλη διαφορά έχουν πιο ωραία και γλυκιά γεύση!!» Λούντα
«Έμαθα πολλά από το πρόγραμμα που κάναμε. Είπα στην μητέρα μου να προσέχει τα προϊόντα που αγοράζει και αν μπορεί να αγοράζει βιολογικά προϊόντα.» Μιχαήλ

«Μου άρεσε πολύ που φτιάξαμε τον βιολογικό κήπο στην αυλή του σχολείου μας. Δεν είχα ξαναφυτεύσει και μου άρεσε όλη η διαδικασία. Ενθουσιάστηκα που έβλεπα να μεγαλώνουν φυτά που είχα φυτεύσει περιμένω με αγωνία να τα δοκιμάσω!!» Ελένη
«Μου άρεσε πολύ στην εκδρομή! Δεν ήξερα ότι οι πατάτες μεγαλώνουν μέσα στο χώμα!!!» Ευτύχιος


«Ενθουσιάστηκα που φυτεύσαμε στην αυλή του σχολείου μας εσπεριδοειδή. Σκέφτομαι ότι θα τα βλέπω να μεγαλώνουν και μετά από χρόνια θα περηφανεύομαι ότι εγώ τα έχω φυτεύσει. Οι επόμενοι μαθητές θα τρώνε τους καρπούς των δέντρων που φυτεύσαμε εμείς!!!!» Λίνα
«Το παρτέρι με τα λουλούδια ομόρφυνε την αυλή μας.» Τσαμπίκα

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη