Το σπίτι του μέλλοντος σχεδίασε Ροδίτης αρχιτέκτονας

Το σπίτι του μέλλοντος σχεδίασε Ροδίτης αρχιτέκτονας

Το σπίτι του μέλλοντος σχεδίασε Ροδίτης αρχιτέκτονας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1985 ΦΟΡΕΣ

Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες σχεδίασαν το Casa Brutale, ένα πρωτοποριακό οικοδόμημα με θέα το Αιγαίο

Γράφει στο newsbeast o
Γιώργος Λαμπίρης

Γυρίζοντας το ρολόι αρκετά χρόνια πίσω, θα σας περιγράψουμε ένα γεγονός. Για την ακρίβεια ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. Όταν ο Αμερικανός Άλεξ Τζόρνταν ξεκίνησε να ασχολείται με την κατασκευή σπιτιών, συντηρώντας αρχικά το σπίτι του πατέρα του. Ο ίδιος συνήθιζε να απολαμβάνει την εξοχή, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές. Συχνά μάλιστα πήγαινε για πικνικ εντελώς μόνος του, έχοντας βρει φιλοξενία στην επιφάνεια ενός βράχου.

Σε κάποια από τις επισκέψεις του αποφάσισε να στήσει τη σκηνή του στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το βράδυ όμως, ο αέρας παρέσυρε τη σκηνή. Ο Τζόρνταν συνειδητοποίησε ότι μία προσωρινή εγκατάσταση στο αγαπημένο του σημείο δεν κάλυπτε της ανάγκες του, και αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι πιο σταθερό. Μία μόνιμη κατασκευή, η οποία θα του έδινε καταφύγιο πάνω στο βράχο. Γι’ αυτό και ξεκίνησε να χτίζει το Σπίτι των Βράχων.

Δημιούργησε ένα σύμπλεγμα δωματίων, δρόμων κήπων και καταστημάτων, βόρεια του Ντόγκβιλ, στην πολιτεία της Αϊόβα. Η κατασκευή του αποτέλεσε σημείο αναφοράς λόγω της θέσης, της σύλληψης αλλά και των υλικών, καθώς ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής.

Θα αναρωτηθείτε ίσως γιατί σας αφηγούμαστε τη συγκεκριμένη ιστορία… Ο λόγος είναι ότι κατά έναν τρόπο η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Με διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και φυσικά διαφορετικές συνθήκες και τοποθεσία.

Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Λαέρτης Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος από τη Ρόδο, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους Σπίτι στο Βράχο. Σχεδίασαν μία κατασκευή, η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στο βράχο, σε κάποιο νησί του Αιγαίου, ονομάζοντας το Casa Brutale.
Στόχος της κατασκευής είναι να εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και να επιτρέπει στο φως να εισβάλει ανεμπόδιστο στο εσωτερικό του σπιτιού.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ενσωματωμένο στο βράχο, το Casa Brutale, έχει άπλετη θέα στο Αιγαίο. Αυτό που κατάφεραν οι δύο αρχιτέκτονες στα σχέδιά τους, ήταν ουσιαστικά να συνδυάσουν τη σεμνότητα του τοπίου με τη μινιμαλιστική διάσταση της κατασκευής. Το κτίριο, όπως φαίνεται στα φωτορεαλιστικά σχέδια, ισορροπεί ανάμεσα στον ελληνικό ουρανό και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Ενώ βρίσκεται ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης, προστατεύεται από αυτά λόγω της θέσης του στο βράχο. Παράλληλα διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Έχει πισίνα, δωμάτιο επισκεπτών, WC, δωμάτιο αποθήκευσης αλλά και αρκετά ακόμα στοιχεία που συνδυάζουν την άνεση με την απλότητα.

Οι δύο αρχιτέκτονες αποτύπωσαν το όνειρό τους στην οθόνη του υπολογιστή, δημιουργώντας τα σχέδια για το Casa Brutale. Aυτό που αναμένουμε είναι να το δούμε να υλοποιείται, αποτελώντας την κατασκευή – σημείο αναφοράς στα ελληνικά αρχιτεκτονικά χρονικά.

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)