Φιλανθρωπική Εκδήλωση της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά»

Φιλανθρωπική Εκδήλωση  της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά»

Φιλανθρωπική Εκδήλωση της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 388 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά», που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ, την Τρίτη 21.8. και τα έσοδα διατέθηκαν για το Σύλλογο «Ροδαυγή», αποδεικνύοντας για νιοστή φορά, ότι οι Ροδίτες φανερώνουν αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα, και ιδιαίτερα η «Τέχνη», με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται, εκδηλώνει πάντα έμπρακτα την ευαισθησία της για τον συνάνθρωπό μας.

Ας θυμηθούμε ότι η εκδήλωση της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά», τον περασμένο μήνα στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», διέθεσε τα έσοδα στην «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ψηλορείτης», έχει επίσης δώσει πολλές παραστάσεις για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και για έναν μικρό μας συμπολίτη, αλλά και οι Σχολές χορού των κυριών Μελισουργού και Γκίκα έχουν δείξει την ευαισθησία τους με παρόμοιο τρόπο. Η παρουσία της Χορογράφου/ Καθηγήτριας Χορού Έλλη Παρασκευά, υπήρξε πάντα έντονη με την προσφορά της σε θέματα Εθνικά (π.χ. «Ροδιακό Σύνδεσμο Κυπριακού Αγώνα») στα Πολιτιστικά δρώμενα και στις εκδηλώσεις «Κοινωνικής Αλληλεγγύως».

Στο καλαίσθητο και ενημερωτικό πρόγραμμα, αναφερόταν η «Θεραπευτική Διάσταση του Χορού», και η «ανάγκη του ανθρώπου να χορέψει, να εκφραστεί μέσω της κίνησης, της γλώσσας του σώματος, προϋπάρχει όλων των αναγνωρισμένων σύγχρονων τεχνικών χορού, είναι έμφυτη, συνυφασμένη με τη ζωή του ανθρώπου σε όλες τις εποχές και τους λαούς.

Είναι γνωστό ότι στις πρωτόγονες κοινωνίες ο χορός εξυπηρετούσε πρωτίστως ατομικούς και συλλογικούς θεραπευτικούς σκοπούς.» «Ο χορός έχει το προνόμιο να ενεργοποιεί όλες τις υποστάσεις του ανθρώπου και να τις συνδέει έμπρακτα σε μία άρρητη ενότητα.

Αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση συντήρησης της υγείας, πρόληψης κι αυτοβελτίωσης τόσο για το Σώμα, όσο και για την Ψυχή», «αδειάζει το Νου από τις ψυχοφθόρες σκέψεις της καθημερινότητας και ταυτόχρονα επιδιώκει το Ωραίο.

Ο χορός είναι τρόπος ζωής, ύπαρξης, κατάλληλος για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, σωματική κατασκευή, κοινωνική προέλευση, είναι η γλώσσα του Σώματος, που λέει πάντα αλήθεια.» Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι «Αλήθεια» παραδείγματος χάρη, εκφράζουν οι πολεμικοί μας δημοτικοί χοροί, όπως είναι ο «Πεντοζάλης» ο «Τσάμικος», ο «Ποντιακός», που η ρίζα τους βρίσκεται στο αρχαίο μας «Πυρρίχιο».

Η «Επιστήμη», αναγνώρισε τη σημαντικότητα της έκφρασης του σώματος’, Και σχετικά πρόσφατα δημιούργησε έναν νέο τομέα στα πανεπιστήμια, όπου διδάσκεται η «γλώσσα του σώματος».

Ο δυναμισμός, ο ερωτισμός, η τρυφερότητα, το πάθος, όπως και άλλα συναισθήματα, εκφράζονται μέσα από το χορό, και όπως επεξηγείται στο πρόγραμμα, το FLAMENCO, «είναι ένα είδος χορού που γεννήθηκε στην Ανδαλουσία της Ισπανίας στα τέλη του 19ου αιώνα, ως κράμα κυρίως τσιγγάνικων ανδαλουσιανών, αραβικών και εβραϊκών επιρροών.

Διαθέτοντας απεριόριστη έκφραση εμβέλεια το Flamenco εκφράζει πανανθρώπινα συναισθήματα σε όλες τους τις αποχρώσεις. Αγάπη και μίσος, έρωτας και απώλεια, περηφάνια και εσωτερικότητα, πάθος και βάθος, δυναμισμός κι ευαισθησία, ακραία χαρά και λύπη, εναλλάσσονται σ’ ένα χορό υψηλής δεξιοτεχνίας, στον οποίο τα πόδια αποτελούν μουσικό όργανο.»

Η Καθηγήτρια Χορού, χορεύτρια, χορογράφος, μέλος του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής και του CID, Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου, καθήλωσε όπως αναμενόταν. Αξίζει να αναφερθούν οι ευρύτατες σπουδές της, όπως: Διδάχθηκε Flamenco από καταξιωμένους Καθηγητές της Ισπανίας, ενώ παράλληλα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, (Τ.U.Berlin) σπούδασε Ψυχολογία, με επώνυμους Καθηγητές, και παρακολούθησε το προπαρασκευαστικό εκπαιδευτικό έτος Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοδράματος στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών. Παρακολούθησε επίσης, Σεμινάρια Χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος και Σεμινάρια Χοροθεάτρου στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί».

Είναι επίσης δημιουργός των χοροθεατρικών παραστάσεων “Carmen”, “Flamenco y Tango Argentino”, “Χορός της Ψυχής”, “Lorca”, σε πολλά Festival, ενώ οι συμμετοχές της σε παραστάσεις, πολιτιτικές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ, είναι πολυάριθμες και όχι μόνον στην Ελλάδα. Παρτενέρ της εκπληκτικής Σταυρούλας Γεωργοπαπαδάκου στα εντυπωσιακά Flamenco και Τάγκο, ο Βασίλης Σκεπετάρης, Χορευτής, Χορογράφος, Profesor de Balle Espanol (SDS), Fellow (IDTA), με σπουδές Μουσικής στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Ορφείο Αθηνών», έχει μαθητεύσει στην Ισπανία σε καταξιωμένους χορευτές όπως τον Antonio Canales τον οποίο πολλοί θυμόμαστε από τις μοναδικές εμφανίσεις του στην Αθήνα, τον Andres Marin κ.α.

Ο Βασίλης Σκεπετάρης, υπήρξε Σολίστ χορευτής και χορογράφος σε πολλές παραστάσεις (Salome, Don Quijote, Carmen, Orfeo Y Eyridice κ.α.), είναι ιδρυτής της ομάδας χορού «Danza Flamenca Grupo”, δημιουργός της Σχολής Χορού Plaza de Baile, συμμετείχε σε συνεργασία με μουσικά σχήματα σε Φεστιβάλ και θέαρα όπως στη Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Badminton, στα Δημοτικά Θέατρα Ρόδου, Βόλου κ.α.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ομάδα Χορού “DUENDE” της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά» με τις:Ε. Βολονάκη, Λ.Δασκαλάκη, Μ.Θαλασσινού, Α. Θεοδωράκη, Μ.Καζακίδου, Χ.Καραγιάννη, Ε. Κατσουράκη, Ν.Κνδυλιού, Ε.Μανουρά, Χ,Ματζαβίνου. Ε. Κυτσκίδου, Σ.Τσαμπικάκη, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια του ερασιτεχνισμού και εκφράζονται ως επαγγελματίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ομάδα Χορού «DUENDE», ήταν από παιδιά, μαθήτριες της «Σχολής Χορού Έλλη Παρασκευά».

Είναι εντυπωσιακή η διαπίστωση, ότι τα παιδιά των παλαιών μαθητών της «Έλλης Παρασκευά», είναι σημερινοί μαθητές της, όπως τα παιδιά των έγκριτων επιστημόνων: της Παιδιάτρου Χρύσας Σπάρταλη και της Διατροφολόγου Χρυσούλας Καραγιάννη, οι οποίες εξακολουθούν να είναι μαθήτριές της.
Οι θαυμάσιες χορογραφίες ήταν της Σταυρούλας Γεωργοπαπαδάκου, όπως επίσης και η Μουσική/Καλλιτεχνική Επιμέλεια, Ηχητικά/Φωτισμός του Φώτη Γιακουμάκη, ο Σχεδιασμός Αφίσσας, προγράμματος του Ηλία Κονδυλιού, το έντυπο υλικό του Τυπογραφείου Ν.Χατζηκαλημέρης και η Διοργάνωση έγινε από:

«Χαραυγή», Σχολή Χορού « Έλλη Παρασκευά», και Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές «για την σημαντική υποστήριξη της στην δημιουργία αυτής της παράστασης, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ροδίων, τους χορηγούς επικοινωνίας εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ, Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Rodos Events, τους χορηγούς Irene Palace Hotel, Lydia Hotel, τον Κωστή Χριστοδουλίδη, Εμπορία Τροφίμων, ιδιαίτερα ευχαριστώ τον κ. Ν.Χατζηκαλημέρη για την αφιλοκερδή προσφορά του έντυπου υλικού.

Από καρδιάς ευχαριστώ τον φίλο και συνεργάτη Βασίλη Σκεπετάρη, εξαιρετικό χορευτή και χορογράφο, για την καλλιτεχνική συνεύρεση και αφιλοκερδή συμμετοχή, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Χορού «DUEDE». Ευχαριστώ όλους εσάς, που στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, υποστηρίζετε και τιμάτε με την παρουσία σας αυτή την φιλανθρωπική εκδήλωση χορού». Και η μοναδική σε ερμηνείες Flamenco και Tango Χορογράφος, κατέληξε:

«Η παράσταση αφιερώνεται στην Γυναίκα, που της δόθηκε από το Θεϊκό Σχέδιο της Φύσης να τεκνοποιεί και για τουλάχιστον εννέα μήνες στη ζωή της μέσα της να χτυπάνε δύο καρδιές. Σε όλες τις Μητέρες του Κόσμου, στην πολυαγαπημένη μου μητέρα, που πάνω απ’ όλα μ’ έμαθε να αγαπώ.»
Η εκδήλωση της Σχολής χορού «Έλλη Παρασκευά», υλοποίησε έμπρακτα την Αγάπη, στην Τέχνη και στον Συνάνθρωπο, σε όλο της το Μεγαλείο.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας