Αξιοθαύμαστη η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Αξιοθαύμαστη η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Αξιοθαύμαστη η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 240 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Μαίρη Παπανδρέου

Για διαφόρους λόγους, μπορεί ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, να θαυμάζει την πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όμως, όλοι συμφωνούμε, ότι αξιοθαύμαστη είναι η ικανότητά της, να «ροκανίζει» το χρόνο, όχι μόνον με την ‘αργόσυρτη’ άρθρωση του λόγου της, ούτε και για την παράθεση σε κάθε της φράση, πολλών ‘συνωνύμων’, και βέβαια, ούτε για την ικανότητά της να αναμιγνύει καθαρευουσιάνικες εκφράσεις με λέξεις σε ‘άπταιστη’ δημοτική – αυτό παλαιότερα το χαρακτηρίζαμε ‘ελληνικούρες’ - αλλά και για την άγνοιά της ή την αδιαφορία της, για την Πυθαγόρεια διδαχή: «Να μη λες με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια πολλά» (Μη εν πολλοίς λίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά). Να της θυμίσουμε και τη ρήση του Ευριπίδη: «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα στους μεταγενέστερους, είναι ένας φλύαρος που μιλάει, ακόμα κι όταν δεν τον ρωτάς». Υπάρχουν βέβαια και οι ξένοι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με το χρόνο, όπως ο Κόλτων, που διευκρίνιζε: «Ο χρόνος είναι το λίκνο της ελπίδας, τάφος της φιλοδοξίας, αυστηρός ελεγκτής των μωρών, σωτήρας σύμβουλος των φρονίμων.

Σε μερικούς φέρνει ό,τι φοβούνται, και σ’ άλλους ό,τι επιθυμούν». Και ο δικός μας Πίνδαρος, διατύπωσε τη ρήση που θα ήταν χρήσιμη για την κα Κωνσταντοπούλου: «Ο χρόνος για δράση, είναι περιορισμένος» και το περίφημο, που επίσης θα της ήταν χρήσιμο: «Να εξοικονομείς το χρόνο, γιατί αν ξοδεύεται όπου δεν πρέπει, λίγος μένει για όπου πρέπει»… Ο Πιτακός πάλι, διατεινόταν ότι «η εξουσία φανερώνει τον άνθρωπο» (Αρχή άνδρα δείκνυσι).

Οι σοφοί μας πρόγονοι, έλεγαν: «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Να θυμηθούμε επίσης, ότι ένας από τους σημαντικότερους θεούς της αρχαιότητας, ήταν ο Κρόνος, που έτρωγε τα παιδιά του, δηλαδή, ο Χρόνος που τρώει τα πάντα… Μας θύμισε ακόμα η πρόεδρος της Βουλής και το εξίσου λαϊκό σοφό γνωμικό: «Δέκα να χτίζουν, ένας να γκρεμίζει, δεν τον προφταίνουν»… Δεν την πρόφταιναν οι βουλευτές την κα Κωνσταντοπούλου. «Χρόνου φείδου», κυρία πρόεδρε, και βέβαια εννοώ το δικό μας χρόνο, διότι έχετε κάθε δικαίωμα να ξοδεύετε το δικό σας χρόνο, όπου και όπως θέλετε, δεν έχετε όμως το δικαίωμα να ‘ροκανίζετε’ τον πολύτιμο χρόνο των βουλευτών και των συμπολιτών.

Κυρία Κωνσταντοπούλου, κάποτε, πολίτες της Αθήνας, ζήτησαν από τον Σωκράτη, να δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου. Ο σοφός Σωκράτης, δεν ανέφερε τίποτε για συσσώρευση γνώσεων αλλά είπε: «Η μόρφωση, είναι θέμα συμπεριφοράς… Μορφωμένους θεωρώ πρώτ’ απ’ όλους, αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική… Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους (όπως είναι και η πολυλογία). Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους. Τελικά, αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους…». Να σας θυμίσομε και τον Πιττακό: «Η εξουσία φανερώνει τον άνθρωπο». Πόσα και πόσα σοφά ρητά μας θυμίσατε κα πρόεδρε, όπως και το λεχθέν από τον Σόλωνα: «Όταν θα μάθεις να κυριαρχήσαι, θα μάθεις να κυριαρχείς (άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήση)». Ο συμπατριώτης μας, ο σοφός Κλεόβουλος ο Λίνδιος, μας έμαθε: «Να θέλεις ν’ ακούς και να μη λές πολλά» (Φιλήκοον είναι και μη πολύλαλον)…

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Γιατρός/Γλωσσολόγος/Κριτικός Νίκος Βαρδιάμπασης, είπε: «Η γλώσσα, σύμφωνα με τον Γλυνό, είναι καταστάλαγμα ψυχικής εξέλιξης και μακρόχρονου πολιτισμού, με θησαυρούς και αξίες κληρονομημένες που ζουν μέσα της… Οι λέξεις είναι το ενδιάμεσο υλικό για την μετατροπή της υλικής μας ζωής σε σύστημα ιδεών και συνείδησης, και ως εκ τούτου, φορέας τους». Ο Γλωσσολόγος/Γιατρός Δ. Λάμπρου, στο βιβλίο του «Ιστορία γεννέσεως της Ελληνικής Γλώσσας», διατυπώνει: «Λόγος, είναι η ακριβής αντικατόπτριση του νου». Οι σοφοί μας πρόγονοι, πίστευαν επίσης και το περίφημο: «Ουδέν κακόν, αμιγές καλού» και το «καλό» στην προκειμένη περίπτωση της ακατάπαυτης λαλιάς της προέδρου της Βουλής, είναι ότι φανερώθηκαν συγκεκριμένοι ηγέτες κομμάτων και βουλευτές με Ήθος και Υπομονή, που δεν καταδέχθηκαν να κατέβουν από το υψηλό επίπεδο της οντότητάς τους και απαντούσαν με καθαρότητα λόγου και παραδειγματική ευγένεια. Κανένας λογικός παρατηρητής, δεν εξέλαβε την ‘ευγένειά τους ως ‘αδυναμία’, αλλά απεναντίας, εκτιμήθηκαν δεόντως. Εμείς οι πολλοί απλοί πολίτες/ψηφοφόροι, πιστεύομε στην «δράση» και όχι στην «αντίδραση». Πρέπει όμως, τουλάχιστον να γνωρίζει η κα πρόεδρος, ότι μια παραίτηση – πριν ζητηθεί - είναι πάντα πράξη εντιμότητας και ευαισθησίας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου