Δεύτερη φορά αριστερά

Δεύτερη φορά αριστερά

Δεύτερη φορά αριστερά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 327 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o

Bάιος Καλοπήτας
Μηχανικός Περιβάλλοντος
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Επιχειρείται το τελευταίο διάστημα μετά και την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορα φιλοκυβερνητικά κέντρα προσπάθεια ωραιοποίησης του τρίτου μνημονίου. Προσπάθεια που όμως σύντομα θα προσκρούσει στην σκληρή πραγματικότητα των μέτρων λιτότητας που θα πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το προσεχές διάστημα.

Ο λαός έστειλε ένα μήνυμα αυτοί που διαπραγματευτήκαν για το 3ο μνημόνιο και το έφεραν να είναι και οι φορείς υλοποίησης τους . Είναι λογικό να υπερασπίζεται την επιλογή του Ιανουαρίου από την στιγμή δεν έχει βιώσει ακόμα τις επιπτώσεις του μνημονίου και δεν βρίσκει στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό εναλλακτική πρόταση που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχει ξεχάσει πως φθάσαμε σε σημείο χειρότερο από ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015 . Πως η κυβέρνηση η οποία εξελέγη πριν επτά μήνες με εντολή την ακύρωση των μνημονίων και την εφαρμογή των υποσχέσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» με τους χειρισμούς της όπου διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, προκήρυξε δημοψήφισμα, οδήγησε σε τραπεζική αργία και σε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων ,παρότρυνε με ενθουσιασμό στην επιλογή του «όχι» και αμέσως μετά είπε «ναι» σε συμφωνία σκληρότερη αυτής που απορρίφθηκε, έριξε την χώρα σε βαθιά ύφεση .

Το πολιτικό σύστημα για άλλη μια φορά παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων . Ακόμη μιά φορά ο κ. Τσίπρας δεν έκανε την επιλογή της εθνικής συνεννόησης, όπως έκαναν από την πρώτη δύσκολη ώρα όλες οι άλλες χώρες, που βρέθηκαν στην ανάγκη να συνάψουν δανειακές συμβάσεις και μνημόνια (η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος κ.λ.π). Το εθνικό συμφέρον απαιτούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η αντιπολίτευση πλέον βρίσκεται στην θέση να διαφοροποιείτε σε σχέση με τα μέτρα που θα φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση.

Η Ιστορία της κυβερνησιμότητας έληξε το βράδυ των εκλογών ουσιαστικά στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ όπου είδαμε τον κ.Τσίπρα αγκαλιά με τον κ. Καμμένο, για δεύτερη φορά. Από ότι φαίνεται νοιώθουν άνετα να συγκυβερνούν χωρίς να προηγηθεί καμία προγραμματική συμφωνία , ούτε λόγος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου όπου σε οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν προαπαιτούμενο.

Το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα θυμίζει πολύ το παλιό το οποίο έβλαψε τον τόπο και τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Όχι μόνο στην οικονομία. Στην παιδεία, την δημόσια διοίκηση, την δικαιοσύνη, το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, τους θεσμούς. Η χώρα πέρασε ξυστά από τον κίνδυνο κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών . Πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για ανασχηματισμό μετά εκλογών . Η δεύτερη φορά αριστερά θυμίζει την πρώτη.

Ένας Πρωθυπουργός μπορεί να φτιάξει την καλύτερη κυβέρνησή του, αμέσως μετά τις εκλογές τότε είναι πανίσχυρος, δεν χρωστάει σε κανέναν μετά αρχίζουν οι συμβιβασμοί ο κ. Τσίπρας έδειξε να υποτιμά την συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο , πολύ σύντομα υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και ίσως στην βοήθεια της αντιπολίτευσης, για άλλη μια φορά όμως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Α. Υψηλάντης: « Η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας έλαβε υπόψη τα προβλήματα της νησιωτικότητας»

Συλληπτήριο μήνυμα του Β. Υψηλάντη για τον θάνατο του Μιχαήλ Σωμού

Μ. Κόνσολας: «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»

ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσου: Απαράδεκτη η τοποθέτηση της Β. Φλέσσα στη Βουλή για τα Τέμπη

Μ. Κόνσολας: «Εξετάζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων παραρτημάτων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε Ρόδο και Κω»

Γιάννης Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Παράταση στις προθεσμίες για τα χωρίς άδεια καταστήματα σε χερσαίες ζώνες λιμένων»

Μ. Κόνσολας: «Ενεργειακή μετάβαση των νησιών με έργα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ενισχύεται το Κτηματολόγιο Ρόδου με τρεις μηχανικούς - Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη