Ιερά Μονή Πανορμίτη και ο Μητροπολίτης Σύμης κ.κ. Χρυσόστομος

Ιερά Μονή Πανορμίτη  και ο Μητροπολίτης Σύμης κ.κ. Χρυσόστομος

Ιερά Μονή Πανορμίτη και ο Μητροπολίτης Σύμης κ.κ. Χρυσόστομος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1614 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Ένα από τα σημαντικότερα «Προσκυνήματα» του Αιγαίου, είναι και η Ιερά Μονή του Πανορμίτη Σύμης, που την επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της οικουμένης. «Πανορμίτης» αποκαλείται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, καθώς το θέλημά Του ήταν να ιδρυθεί η Ιερά Μονή του, στο κρυφό κι απάνεμο λιμανάκι βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού.

Στην υλιστικά προσανατολισμένη εποχή μας, η ανάγκη πνευματικής καθοδήγησης, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ζει πάντα ανάμεσά μας, συμμερίζεται τα κοινωνικο-οικονομικά μας προβλήματα, στηρίζει τις προσπάθειες για το ξεπέρασμα των προβλημάτων και δυσκολιών. Είμαστε τυχεροί, που ο Ύπατος Πνευματικός Ηγέτης της Ορθοδοξίας, είναι ο Παναγιότατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ κι εμείς που ζούμε στη Ρόδο, έχομε για καλή μας τύχη Μητροπολίτη, τον Σεβασμιότατο Κύριλλο, του οποίου η προσωπικότητα, η βαθειά του Γνώση, το κοινωνικό του ενδιαφέρον, και το διεισδυτικό του βλέμμα, έκαναν την Εκκλησία της Ρόδου, ν’ ακτινοβολεί διεθνώς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, λόγο της «Γεωπολιτικής» και «Γεωστρατηγικής» μας θέσης, στην καρδιά της αναταραγμένης Μεσογείου.

Μητροπολίτης Σύμης, είναι ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ιωάννης Δημητριάδης), ο οποίος γεννήθηκε στη Ίμβρο το 1944, φοίτησε στο Λυκειακό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανήκει στην Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας της Χαλκιδικής. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιούνιο του 1968, και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, Πρεσβύτερος στη Θεσσαλονίκη. 1974-76, υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής και αμέσως μετά, τοποθετήθηκε Εφημέριος στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Ανόβερο.

Τον Οκτώβριο του 1980 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικονομικού Πατριαρχείου, τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο της Μητρόπολης της Γερμανίας, υπό τον τίτλο της «πάλαι ποτέ Διαπρεπούς Επισκοπής Παμφίλου» και ανέλαβε καθήκοντα Αρχιερατικού Προϊσταμένου της Ενορίας του Ανόβερου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Βορείου Γερμανίας. Το 1995-2000 διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, ενώ το 2004, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε πρώτο Μητροπολίτη της Μητρόπολης Σύμης-Τήλου-Χάλκης-Καστελόριζου.

Στα Ακριτικά μας νησιά, η παρουσία της «Ιερής Αρχαγγελικής Μονής του Ταξιάρχη Μιχαήλ Πανορμίτη», είναι σημαντική και πολύπλευρη. Όλοι οι Δωδεκανήσιοι, γνωρίζουν την ιστορία της ίδρυσης της Ιεράς Μονής Του, καθώς εκεί βρέθηκε η Ιερή Εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ και τα αναρίθμητα θαύματα που πραγματοποιούνται. Η Ι.Μονή πήρε τη σημερινή μορφή το 1783, όταν οι Συμιακοί Ιερομόναχοι Νεόφυτος και Κάλλιστος ανακατασκεύασαν το πρώτο Καθολικό, διότι είχε καταστραφεί από επιδρομές πειρατών το παλαιότερο, όπου φυλασσόταν η εικόνα του Αρχαγγέλου. Η σημερινή αρχιτεκτονική του Ι. Ναού, έχει στοιχεία Γοτθικού ρυθμού, προφανώς επηρεασμένο από το πέρασμα των Σταυροφόρων/Ιπποτών. Το 1788 ολοκληρώθηκε το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Κώου Διάκου Ταλιαδούρου. Το 1792, έγιναν οι Αγιογραφίες από τους Συμιακούς Ιερομόναχους Νεόφυτο και Κυριάκο Καρακωστή, ενώ η αργυροσκάλιστη επικάλυψη της Εικόνας, έγινε από τον αργυροχρυσοχόο Ιωάννη Πελοποννήσιο.

Η οικοδόμηση του ιδιότυπου καμπαναριού με Αναγεννησιακά και Μπαρόκ χαρακτηριστικά, άρχισε το 1905 και ολοκληρώθηκε το 1911 και πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του καμπαναριού της Λαύρας Ζαγκόρσκ, που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα. Στο χώρο της Ι. Μονής, υπάρχουν Παρεκκλήσια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και των Ευαγγελιστών Μάρκου και Ματθαίου. Υπάρχει επίσης Εκκλησιαστικό Μουσείο με ιερά κειμήλια και πάμπολλα αφιερώματα, που φτάνουν στην Ι. Μονή από τη θάλασσα με θαυματουργό τρόπο.

Στεγάζεται ακόμα, το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, με εθνικά κειμήλια και ο ασύρματος από την κρύπτη της αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Ι. Μονή, έπαιζε πάντα ρόλο στους Αγώνες του Έθνους και εκεί βρισκόταν το ‘κέντρο της συμμαχικής αντικατασκοπίας’, που έστελνε μηνύματα στην Μ. Ανατολή για τις κινήσεις του εχθρού, και όταν το Φεβρουάριο του 1944 αποκαλύφθηκε το κρησφύγετο, οι Φασίστες του Χίτλερ, εκτέλεσαν τον Ηγούμενο Χρύσανθο Μαρουλάκη, τον οικονόμο Μιχαήλ Λάμπρου και τον Ασυρματιστή Φλώρο Ζουγανέλη. Υπάρχει επίσης το Αρχονταρίκι και ανακαινισμένοι ξενώνες.

Η Ι. Μονή του Πανορμίτη σήμερα, καλύπτει «ευρύ φάσμα κοινωνικής προσφοράς Αγάπης». Απασχολεί 30 εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν αφείδωλα αγάπη σε όλους, όπως ο Γραμματέας της Ι. Μητρόπολης Σύμης Γεώργιος Β. Πετρόπουλος. Συνδράμει επίσης οικονομικά, άπορες και πολύτεκνες οικογένειες, αρρώστους, ενισχύει προνοιακούς φορείς, χορηγεί 15-20 υποτροφίες σε φοιτητές που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης, διαμένει ‘τροφοκάρτες’ που χρειάζονται κάτοικοι μικρότερων νησιών της Δωδεκανήσου, οργανώνει συνέδρια και πνευματικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις, παράλληλα με τις ποιμαντικές δραστηριότητες. Σημαντική είναι και η χορήγηση τροφίμων και ρουχισμού, ανεξάρτητα εθνικότητας ή θρησκεύματος.

Αυτό άλλωστε είναι και το Πνεύμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως γνωρίζομε και από τις Θείες Λειτουργίες, όπου εκπέμπονται προσευχές «υπέρ του Σύμπαντος Κόσμου». Έχει υπογραφεί επίσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας με Κοινωνικές Εταιρείες όπως «Συμπράξεως Π.Ε. Ρόδου για την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020». Στους ξενώνες, φιλοξενούνται Μαθητές και Προσκυνητές, προσωπικότητες που συμμετέχουν στα Συνέδρια κ.α. Αυτό σημαίνει «Ζωντανή Εκκλησία και Ορθόδοξη Χριστιανική έκφραση Αγάπης».

Διαβάστε ακόμη

Συνολικά 43 άτομα ταξίδεψαν από τα τουρκικά παράλια κι εντοπίστηκαν σε Τήλο και Σύμη

Στη Σύμη για τους εορτασμούς η Φιλαρμονική Καλυθιών Ρόδου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στη Σύμη η ιστορική επέτειος

Η παρουσίαση στη Σύμη του Επετειακού Τόμου «100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)»

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο