Η βασίλισσα Ζηνοβία και η “ελληνικότητα” της Παλμύρας

Η βασίλισσα Ζηνοβία  και η “ελληνικότητα”  της Παλμύρας

Η βασίλισσα Ζηνοβία και η “ελληνικότητα” της Παλμύρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 327 ΦΟΡΕΣ

Ελληνικοί ''Παρθενώνες'' στην έρημο της Συρίας που καταστρέφει σήμερα ο πόλεμος

Το Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης όπως είναι γνωστό, καθιέρωσε στη μνήμη της μεγάλης δωρήτριας Πάολας Νεστορίδου τις πολιτιστικές ημέρες, ως ένα είδος πολιτιστικού μνημόσυνου, κατά την επέτειο της αναχώρησής της. Πραγματοποιούμε συναφείς καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, ως ένα συμβολικό αντίδωρο στα όσα εκείνη απλόχερα μας προσέφερε, έχοντας βάλει ως στόχο μας τη διαιώνιση της μνήμης και της υποδειγματικής της προσφοράς.

Εφέτος αποφασίσαμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην Παλμύρα της Συρίας, διάσημη για τις άριστα διατηρημένες ελληνορωμαϊκές της αρχαιότητες, κληρονόμο των ελληνιστικών βασιλείων της περιοχής και νησίδα ενός υψηλού και ξεχωριστού πολιτισμού, μέχρι πρότινος η πιο καλά διατηρημένη αρχαία πόλη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Επίκαιρο θέμα, εξαιτίας και του αυξημένου ενδιαφέροντος και των διεθνών διαστάσεων που πήρε με αφορμή την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ιστορική αυτή πόλη. Σήμερα η πόλη και οι ελληνικοί της ''Παρθενώνες'' καταστρέφονται από τον πόλεμο και μαζί τους χάνονται τα τελευταία ίχνη του ελληνικού πολιτισμού, που άνθησε άλλοτε και για αιώνες στη Μέση Ανατολή.

Η Παλμύρα γνώρισε τεράστια άνθηση με βασίλισσα τη Ζηνοβία, άμεσα συνδεδεμένη και ταυτισμένη με μια πόλη, που διαμόρφωσαν μαζί έναν παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ενιαίο θρύλο. Έναν θρύλο, που η ιστορική του πραγματικότητα διεστάλη, αναπτυσσόμενη, ιδιαίτερα κατά τον 3ο αιώνα, σύμφωνα με τη ζωή, τα πρότυπα, τους στόχους και την πολυεπίπεδη δραστηριότητα της Ζηνοβίας (240-275 μ.Χ.).

Η στρατηλάτης αυτή βασίλισσα, είχε πρότυπό της και θαύμαζε τον Αλέξανδρο, ως προς τις κατακτήσεις του (κατακτώντας η ίδια μεγάλο μέρος της Μ. Ανατολής).
Ένα άλλο της επίσης πρότυπο, ως προς την καλλιέργεια των ελληνικών Γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού, ήταν η Κλεοπάτρα και τα ελληνιστικά βασίλεια της Ανατολής. Έχοντας αυτούς τους δύο άξονες, κατόρθωσε να επιτύχει μεγάλη άνθηση και να προσδώσει εντυπωσιακό κλέος στην πόλη της, διοικώ-ντας με ελληνικούς θεσμούς και Βουλευτήριο! Η βαθύτερη ελληνική πολιτιστική ταυτότητα της Παλμύρας στα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και από τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, πολλά εκ των οποίων παραμένουν ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ομιλήτρια η δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου, Καθηγήτρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ιστορικός Ερευνητής του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής, Πρόεδρος των Πολιτιστικών Ομίλων ΠΑΛΜΥΡΑ και CERCLE CULTUREL. Εξειδικευμένη ερευνήτρια στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Διαδόχων και των Επιγόνων του, έχοντας η ίδια σπουδάσει στη Γαλλία κι έχοντας παρακολουθήσει μια πλειάδα διάσημων ανασκαφέων και ανασκαφικών εργασιών, που έχουν λάβει χώρα από ξένες Πανεπιστημιακές αποστολές, ξεκινώντας από την Εγγύς Ανατολή μέχρι τα βάθη της Ασίας, εκεί που η ίδια έχει μεταβεί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 31 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γ. Χαρίτου ( 100 χουρμαδιές).

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δρ. Νικόλαος Φρόνας

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας