Ο Κολοσσός της Ρόδου (συνέχεια)

Ο Κολοσσός της Ρόδου (συνέχεια)

Ο Κολοσσός της Ρόδου (συνέχεια)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 485 ΦΟΡΕΣ

Βρισκόμουν με τα μικρά εγγονάκια μου στο μικρό λιμάνι του Μαντρακίου, στο “ελαφάκι” από την πλευρά του “Φάρου”. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλοί τουρίστες και έβγαζαν φωτογραφίες προς τα διάφορα σημεία του λιμανιού, προς τον Ευαγγελισμό, το “Ελλη”, τον “ΝΟΡ” και τον “Φάρο”.

Προαγματικά, το τοπίο είναι υπέροχο. Παρόλο που πηγαίνω τακτικά πάντα το θαυμάζω σαν να το βλέπω πρώτη φορά. Η Ρόδος πραγματικά, είναι το Σμαραγδένιο νησί, όπως το αποκαλούσαν οι πάντες μετά την απελευθέρωση, και ιδιαιτέρως στα πάμπολλα “ελληνικά κινηματογραφικά έργα”, που γυρίζονταν στη Ρόδο. Ακουγες από τους ηθοποιούς, αγόρια και κορίτσια: “Πάμε στο Σμαραγδένιο νησί, τη Ρόδο”. Παρσύρθηκα από τις ομορφιές της Ρόδου.

Ας γυρίσουμε στο “ελαφάκι” και στον “φάρο” και τους τουρίστες, που έβγαζαν διάφορες φωτογραφίες. Σε κάποια στιγμή, με πλησιάζει μια ομάδα τουριστών και κάποιος με ρώτησε αν είμαι από τη Ρόδο και του απάντησα Ναι. Τότε συνέχισε και με ρώτησε αν εδώ, στην είσοδο του λιμανιού ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου.

Αστραπιαία, η σκέψη μου γύρισε στην πρώτη δημοτικού που στα βιβλία έγραφαν για τον Κολοσσό της Ρόδου και είχαν την φωτογραφία του στην είσοδο του λιμανιού και στις επόμενες τάξεις, μέχρι που τελείωσα, την εμπορική σχολή, πάντα μας έλεγαν για τον “Κολοσσό” και βλέπαμε φωτογραφίες στην είσοδο του λιμανιού. Και μετέπειτα, μέχρι τώρα παντού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μιλούν για τον “Κολοσσό” με φωτογραφίες στην είσοδο του λιμανιού.

Σ’ αυτό το σημείο θα πω ότι δικαίως και καλώς ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηϊωάννου πρότεινε σε μια επιτροπή του Δήμου μας: «Ως έμβλημα του Δήμου Ρόδου να είναι ο Κολοσσός της Ρόδου στην είσοδο του λιμανιού». Είπε χαρακτηιρστικά: «Είναι γνωστός και στις Φιλιππίνες».

Πάλι παρασύρθηκα από τις ομορφιές της Ρόδου. Επί του θέματος: Μόλις είπα στον τουρίστα ότι ο “Κολοσσός της Ρόδου” ήταν εκεί (το ήξερε κι αυτός ότι ο κολοσσός είναι στην είσοδο λιμανιού της Ρόδου) αμέσως έδειξε την ευχαρίστησή του και άρχισε να το λέει στην υπόλοιπη παρέα.

Το τι έγινε μετά, με τις φωτογραφίες (δεν λέγεται), όχι λέγεται. Εκατοντάδες φωτογραφίες και όταν γυρίσουν στα μέρη τους θα τις δείξουν στους φίλους τους, ότι βγήκαν φωτογραφίες στη Ρόδο, στην είσοδο του λιμανιού, στο σημείο, που ήταν στημένος ο Κολοσσός της Ρόδου. Ολες αυτές τις σκηνές τις παρακολουθούσα και ήμουν ευχαριστημένος που συνέβαλα να χαρούν οι επισκέπτες μας.

Εκείνη τη στιγμή έλεγα στα μικρά εγγόνιαμου ότι εδώ ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου και να το λένε πάντα και παντού. Και τώρα εμείς όλοι να λέμε “Ροδίτης (Λίνδιος) έφταιξε τον Κολοσσό της Ρόδου, τότε, Ροδίτης (Ρόδιος). Τώρα θα τον ξαναφτιάξουν».
Ροδίτες τρέξτε, ο χρόνος περνάει γρήγορα.

Γράφει ο Βασίλης Μαυράκης

Διαβάστε ακόμη

Αγαπητός Ξάνθης: Ένα βιβλίο, γροθιά στο στομάχι για «την κλοπή του μέλλοντος» από την ακτιβίστρια Greta Thunberg

Μαρία Καροφυλλάκη-Σπάρταλη: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των Αγγέλων Βασιλεύς…»

Σάκης Αρναούτογλου: «Η Φωνή των Δωδεκανήσιων στην Ευρώπη»

Πρωτοπρεσβπυτερις Κυριάκος Μανέττας: Μια χαριτωμένη μοναχική συνοδεία στο κελί των Εισοδίων της Θεοτόκου Ραβδούχου στο Άγιον όρος της Μονής Παντοκράτορος

Ελένη Καραγιάννη: Αξιολόγηση και κατάκριση στον δημόσιο βίο

Φίλιππος Ζάχαρης: Οι αγωνιστές των έρημων δρόμων και του βολικού διαδικτύου

Μαν. Κολεζάκης: Ιστορική αναδρομή στην oνοματολογία της Δωδεκανήσου

Στέφανος Χρύσαλλος: Έπεα Πτερόεντα (περί ορατότητας)