Ανδρέας Ανδρεάδης: Θετική υπο προϋποθέσεις η σεζόν

Ανδρέας Ανδρεάδης: Θετική υπο προϋποθέσεις η σεζόν

Ανδρέας Ανδρεάδης: Θετική υπο προϋποθέσεις η σεζόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 288 ΦΟΡΕΣ

Αύξηση 5% στις αεροπορικές θέσεις, αλλά πολλοί εξωγενείς παράγοντες

Θετική, προς το παρόν και υπό προϋποθέσεις, είναι η εκτίμηση για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση το 2016 στη χώρα. «Αν και χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων για το 2016, δείχνουν μια αύξηση τάξης μεγέθους 5% σε σχέση με το 2014», οι οποίες αντιστοιχούν σε 800.000 επιπλέον αεροπορικές θέσεις, από όλες τις αγορές, εκτός της Ρωσίας η οποία είναι ακόμα ασταθής, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους. «Τη στιγμή αυτή είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη για το 2016», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τη νέα χρονιά «ιδιαίτερα καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία και αυτό γιατί εκδηλώνεται μια σειρά εξωγενών παραγόντων που μας κάνει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Θετικά θα συμβάλλουν η ισοτιμία του ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού.
Από την άλλη υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς, η σχέση Ρωσίας - Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της, η διαχείριση του «κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος», η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους - ιδιαίτερα στην περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία και η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α.

«Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως - έχουμε ήδη αργήσει πολύ!», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε στα παραπάνω ορισμένα νέα «εσωτερικά» ζητήματα, όπως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια «να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».
Στο ζήτημα αυτό τόνισε ότι ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα.

«Υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επειχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να μεσολαβήσει «κλείσιμο» της επιχείρησης.

«Ετσι η παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια θα αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας», δήλωσε. Ενώ επισήμανε την υπερφορολόγηση του τομέα και τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Κάνοντας τον απολογισμό για το 2015, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι «ξεπεράσαμε τον στόχο συνολικών αφίξεων», καθώς «είναι βέβαιο ότι θα κλείσουμε το έτος με 26 εκατ. και αγγίξαμε τα 14,5 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα, ενισχύοντας το ΑΕΠ με μια επιπλέον μονάδα».

Επιπλέον αυτών, εκτίμησε ότι τη χρονιά που πέρασε «αυξήσαμε 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών». Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα τέσσερα δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014, ενώ οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

Τα συν και τα πλην που θα καθορίσουν τη νέα χρονιά
Οι παράγοντες, που θα καθορίσουν την πορεία των τουριστικών αφίξεων το 2016, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, είναι:
** Η αιωρούμενη απειλή για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς,
** Η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της,
** Η διαχείριση του κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους - ιδιαίτερα στη περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία

** Η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. Είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως - έχουμε ήδη αργήσει πολύ, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η πιθανή αύξηση Ρώσων τουριστών φέτος θα είναι κάποιες χιλιάδες και θα χρειασθούν ορισμένα χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2013.

** Στα εσωτερικά, ιδιαίτερα κρίσιμη εξέλιξη για την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας θα είναι η εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια.

Ο ΣΕΤΕ από τον Οκτώβριο ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματο-οικονομικά πρότυπα.
Υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επειχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να μεσολαβήσει "κλείσιμο" της επιχείρησης, επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης. Έτσι η παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια θα αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας.

** Για την επόμενη χρονιά θα συμβάλλουν θετικά, η ισοτιμία του Ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού. H συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2015 αυξήθηκε κατά 6% ο όγκος στην απασχόληση των μισθωτών του κλάδου και οι συνολικές αποδοχές θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Στο 1,7 δισ. ευρώ θα είναι εφέτος οι εισφορές του κλάδου προς το ΙΚΑ. «Η συνεργασία με την Πολιτεία έχει αποδώσει καρπούς, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο να επιταχυνθεί η δέσμη μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΕΤΕ για τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού για την περίοδο του 2016», επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης.

Η Marketing Greece
Στον απολογισμό των δράσεων του ΣΕΤΕ φέτος, ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της Marketing Greece, τονίζοντας ότι η εταιρεία ενίσχυσε και επέκτεινε τη δραστηριότητά της κατά τη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, υλοποιώντας ένα πολύ σημαντικό έργο:

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, περιφέρειες και τοπικούς φορείς, προωθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις βασικές αγορές μας, επικοινωνόντας μοναδικές εμπειρίες και αναδεικνύοντας, με τις πολυεπίπεδες καμπάνιες που υλοποιεί, τις άγνωστες – αλλά πανέμορφες – πλευρές της Ελλάδας μας.

Το Discovergreece.com έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους πληροφόρησης για τη τουριστική Ελλάδα, με σχεδόν 2 εκατ. μοναδικούς χρήστες και μια ψηφιακή κοινότητα που απαριθμεί περισσότερα από 600.000 μέλη.
Η Marketing Greece έχει ήδη ολοκληρώσει το στρατηγικό σχέδιο Marketing για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται αυτό της Πελοποννήσου και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο περιγράφονται οι ενέργειες που πρέπει να εφαρμοστούν από κάθε περιοχή ξεχωριστά και ανά προσφερόμενο προϊόν, δημιουργώντας ένα αναλυτικό οδικό χάρτη έως το 2020. Αναλύονται τα στοιχεία ζήτησης και προσφοράς, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων που πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν, καθώς και η επικοινωνιακή πλατφόρμα η οποία θα προωθήσει τον προορισμό διεθνώς.

Τα σχέδια αυτά αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση και εξέλιξη του συμβουλευτικού ρόλου του ΣΕΤΕ τόσο για τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, όσο και για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής branding σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά