Αύξηση κατά 9% καταγράφηκε στους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων

Αύξηση κατά 9% καταγράφηκε στους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων

Αύξηση κατά 9% καταγράφηκε στους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 382 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποιητικά εξελίχθηκε η χρονιά για τη Ρόδο

Αποδοτική ήταν η χρονιά που φεύγει για το λιμάνι της Ρόδου και την κρουαζιέρα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την πολιτικοοικονομική αστάθεια στη χώρα μας, που είχε επίπτωση και στον τουρισμό.

Τα μεγέθη της κίνησης που κατέγραψε ήταν ικανοποιητικά αυξημένα σε σχέση με πέρσι, καθώς τόσο στον αριθμό των κρουαζιεροπλοίων όσο και στον αριθμό των επιβατών, το λιμάνι της Ρόδου σημείωσε φέτος άνοδο.

Από τα στοιχεία που κατέγραψε το γραφείο ασφαλείας, προκύπτει ότι φέτος κατέπλευσαν συνολικά 340 κρουαζιερόπλοια που έφεραν στο νησί 342.033 τουρίστες, έναντι 314 κρουαζιεροπλοίων πέρσι με τα οποία ήρθαν 311.182 τουρίστες.
Σημειώθηκε δηλαδή μία αύξηση σε ποσοστό 8,2% για τα κρουαζιερόπλοια και 9% για την κίνηση.

Η φετινή χρονιά παρά τα εμπόδια εξελίχθηκε ικανοποιητικά, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες κατά τις οποίες τόσο ο αριθμός των πλοίων όσο και των τουριστών ήταν πολλαπλάσιοι.

Για παράδειγμα το 2013 είχαν καταπλεύσει στη Ρόδο 373 κρουαζιερόπλοια με 366.750 τουρίστες, το 2012 είχαν καταπλεύσει 454 κρουαζιερόπλοια με 479.124 τουρίστες και το 2011 526 κρουαζιερόπλοια με 588.171 τουρίστες. Φυσικά παλαιότερα οι αριθμοί ήταν ακόμα μεγαλύτεροι με τα νούμερα να φτάνουν σχεδόν στο διπλάσιο από ότι είναι σήμερα.

Δυστυχώς με τα χρόνια οι καταστάσεις άλλαξαν και η κρουαζιέρα γνώρισε μεγάλη κρίση, τόσο ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο αυτή γινόταν όσο και το home porting το οποίο ίσχυσε για μερικά χρόνια στο λιμάνι και πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διοίκηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου με τον πρόεδρο Μιχάλη Χριστοδούλου όσο και η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, έχουν συνεχείς επαφές με τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας για να ενισχυθεί το λιμάνι της Ρόδου και να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα μετά την κρίση των τελευταίων ετών.

Το Fantasia θα μας κάνει ποδαρικό το 2016
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές του λιμανιού μας, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει στη Ρόδο τη νέα χρονιά θα είναι το MSC Fantasia.
Αναμένεται στο λιμάνι στις 12 Ιανουαρίου στις 8 το πρωί προερχόμενο από τον Πειραιά και θα αναχωρήσει στις 2 το μεσημέρι για τη Χάιφα.

Το ίδιο πλοίο θα μας επισκεφτεί και το Φεβρουάριο και μάλιστα δύο φορές ( στις 3 και στις 25) ενώ σταδιακά αρχίζουν να δηλώνουν τα προγράμματά τους για τη Ρόδο και όλες οι εταιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, περίπου 250 κρουαζιερόπλοια έχουν «δηλωθεί» για το 2016 ενώ στα αξιοσημείωτα είναι η αύξηση σε ποσοστό 8% που καταγράφει η MSC για τα ταξίδια της προς τη Ρόδο.

Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν το 2016 θα κυμανθεί στα φετινά επίπεδα, εκτός αν υπάρξουν απρόοπτα που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της νέας σαιζόν.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η εταιρία Costa που φαίνεται ότι εγκαταλείπει την περιοχή καθώς είναι ελάχιστα τα πλοία της που επισκέπτονται την περιοχή.

Οι αναταραχές επηρεάζουν τις κρουαζιέρες
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αναταραχές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως στην περιοχή της Τουρκίας φαίνεται ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στις κρουαζιέρες και προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το tornosnews.gr «η Disney Cruise Line αντικαθιστά την Ελλάδα, Τουρκία και Μάλτα στην κρουαζιέρα της που ήταν προγραμματισμένη την 1η Αυγούστου, λόγω των αναταραχών και της αβεβαιότητας στην περιοχή, όπως αναφέρει και στη θέση τους εισάγει το Λιβόρνο της Ιταλίας και το Villefranche της Γαλλίας.

Η 12ήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με τίτλο “Μεσόγειος και Ελληνικά Νησιά” περιελάμβανε αρχικά τους προορισμούς Όλμπια (Σαρδηνία), Τσιβιταβέκια (για τη Ρώμη), Νάπολη (για Πομπηία), Παλέρμο (Σικελία), Πειραιά (Ελλάδα), Μύκονος (Ελλάδα), Κουσάντασι (Τουρκία), Βαλέτα (Μάλτα), Κάννες και Πάλμα (Μαγιόρκα).

Τώρα η κρουαζιέρα θα πλεύσει μετ’επιστροφής από τη Βαρκελώνη την 1η Αυγούστου του 2016, χωρίς τα λιμάνια σε Ελλάδα, Τουρκία και Μάλτα.

Οι πελάτες έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές δρομολογίων, λαμβάνοντας ως αποζημίωση 1000 δολάρια ανά καμπίνα, που είχαν κλείσει. Όσοι θέλουν να ακυρώσουν την κράτηση, μετά τις αλλαγές δρομολογίων, θα λάβουν πλήρη αποζημίωση.

Προφανώς, η απόφαση της εταιρείας αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα και θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία και οι φορείς να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να μην έχουμε και άλλες ακυρώσεις, που από μόνες τους διαμορφώνουν κλίμα ανασφάλειας για τη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου

Γ. Χατζημάρκος: σε διψήφιο ποσοστό η αύξηση κρατήσεων σε Ρόδο και Κω

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά