Στην ψυχιατρική κλινική για τους 17 εμπρησμούς ο 26χρονος

Στην ψυχιατρική κλινική  για τους 17 εμπρησμούς ο 26χρονος

Στην ψυχιατρική κλινική για τους 17 εμπρησμούς ο 26χρονος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 941 ΦΟΡΕΣ

Στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού θα επιστρέψει για να συνεχιστεί ο εγκλεισμός καθώς δεν κατάφερε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου να αλλάξει την πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί, ο 26χρονος Ροδίτης, που πριν από δύο χρόνια έβαλε φωτιά στην αίθουσα του Πρωτοδικείου της Ρόδου προκαλώντας μεγάλες φθορές, ενώ κατηγορείται και για άλλους 17 εμπρησμούς σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τους οποίους φέρεται να διέπραξε από το 2010 έως και την Άνοιξη του 2014!

Ο 26χρονος, ο οποίος σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε ότι αφορά την προσωπικότητα του και πυρομανία, παραπέμφθηκε σε δίκη με τον υπ. αριθμ. 129/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο σε ότι αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναγνώρισε ότι όταν τις τελούσε είχε μειωμένη ικανότητα για καταλογισμό, τελούσε σε διατάραξη των πνευματικών του λειτουργιών και συγκεκριμένα έπασχε από «διαταραχή προσωπικότητας μικτού τύπου».

Η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου τον Ιανουάριο του 2015 όπου ο 26χρονος κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση δια της συνηγόρου του κ. Ευαγγελίας Ταμπάκη η οποία εξετάστηκε χθες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο ωστόσο δεν δέχτηκε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί έλλειψης καταλογισμού στον 26χρονο και του διατήρησε την πρωτόδικη ποινή.

Δηλαδή με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού (το οποίο του είχε αναγνωριστεί πρωτόδικα) το δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρική κλινική σωφρονιστικού καταστήματος για τουλάχιστον έξι χρόνια (ελάχιστο όριο). Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας το δικαστήριο αποφάσισε επίσης σε περίπτωση αντικατάστασης της απόφασης εγκλεισμού του (είτε με εισαγγελική πρόταση είτε με γνωμοδότηση ιατρού) τότε να εκτίσει συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών, φυλάκιση 6 μηνών και να καταβάλλει και χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 6 έτη.

Σημειώνεται πως ο 26χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και σε ξένα πράγματα (για αυτήν του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών), διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για το κοινό όφελος με χρήση φωτιάς κατ’ εξακολούθηση (καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών), διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο (καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών) και παράνομη οπλοφορία (καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ- συνολική ποινή κάθειρξης 12 έτη, φυλάκιση 6 μηνών και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο).

«Ζητάω συγγνώμη από όσους έκανα κακό»
Περιοριζόμενος σε ελάχιστες κουβέντες απολογήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο 26χρονος ο οποίος και αποδέχτηκε για ακόμη μία φορά τις πράξεις του (το είχε κάνει εξάλλου εξ’ αρχής) λέγοντας χαρακτηριστικά: «ζητάω συγγνώμη από όσους έκανα κακό, απλώς δεν καταλάβαινα»!

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήταν μία απερισκεψία του και πως πλέον ακολουθεί κανονικά τη θεραπεία που του δίδεται.
Σημειώνεται πως ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν ο πατέρας του, ο οποίος και δήλωσε ότι ο 26χρονος είχε προβλήματα από παιδί, ενώ η θεία του με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από τους δικαστές και τους ενόρκους «να βοηθήσουν αυτό το παιδί με κάθε τρόπο».


Η σύλληψη του 26χρονου έγινε με αφορμή την φωτιά που σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 το πρωί στα Δικαστήρια της Ρόδου.

Στο κτίριο βρίσκονταν ελάχιστοι υπάλληλοι και τίποτα δεν προϊδέαζε για αυτό που θα ακολουθούσε. Ξαφνικά ο υπεύθυνος του κυλικείου των δικαστηρίων κ. Θεόδωρος Διαμαντάκης αντιλήφθηκε πυκνό καπνό, και αμέσως ειδοποίησε τον επιμελητή των δικαστηρίων κ. Μιχάλη Φραγκίνη.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο καπνός είχε «πνίξει» το Εφετείο Δωδεκανήσου, γεγονός που έκανε όλους να σκεφθούν ότι η φωτιά προερχόταν από το λεβητοστάσιο. Σε μία πιο προσεκτική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η φωτιά είχε προκληθεί μέσα στην αίθουσα του ακροατηρίου 1 του Πρωτοδικείου της Ρόδου! Άμεσα οι δικαστικοί υπάλληλοι κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου αλλά και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, κλιμάκια των οποίων έσπευσαν στο κτίριο.

Στο μεταξύ οι καπνοί πύκνωναν συνεχώς αναγκάζοντας τους υπαλλήλους του Εφετείου να ανοίξουν τα παράθυρα προκειμένου να μην «πνιγούν» από τον πυκνό και μαύρο καπνό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έφθασε σε ελάχιστα λεπτά και άμεσα έσβησε την φωτιά, ενώ αστυνομικοί της Ασφάλειας, της σήμανσης και του ανακριτικού τμήματος της ΠΥΡ ξεκίνησαν τις έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη των ερευνών, διαδραμάτισαν τα δύο απειλητικά μηνύματα που είχε αφήσει ο δράστης πίσω του.
Συγκεκριμένα, στις 13 Μαρτίου 2014 το μεσημέρι ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Ρόδου κ. Βασίλης Σοφιανόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο Πρωτοδικών για την ύπαρξη απειλητικού μηνύματος από συγκεκριμένο άτομο, τον 26χρονο.

Το μήνυμα ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής: «Γ…ώ το κράτος, τους δικαστές, τους δικηγόρους. Τέλος χρόνου».
Παρόμοιο απειλητικό μήνυμα με υβριστικό περιεχόμενο εντοπίστηκε την ίδια μέρα αργά το μεσημέρι και στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου, αλλά το πρωί, την ημέρα που έγινε το περιστατικό, στο χώρο της αίθουσας όπου εκδηλώθηκε η φωτιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και τα τρία μηνύματα έφεραν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, ενώ στο τελευταίο αναγράφονταν τα εξής:

«Δημοκρατία στους δημοκράτες, φασισμό στους φασίστες δίχως κανένα έλεος, τσακίστε την μπατσαρία, ζήτω η αναρχία. Υ.Γ. Δικαστές και εισαγγελείς ήρθε η ώρα σας, αίμα, μίσος, εκδίκηση».

Άμεσα οι έρευνες των αστυνομικών στράφηκαν προς τον 26χρονο ο οποίος μέχρι το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου είχε εντοπιστεί, συλληφθεί και ομολογήσει την πράξη του.

Μετά την ομολογία του, ο 26χρονος συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη μεταφέρθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο όπου και έγινε η αναπαράσταση του εμπρησμού.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης, ο 26χρονος κατηγορείται και για άλλες 17 περιπτώσεις φθοράς και εμπρησμού σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης μας.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός και διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του διακινητή τους στη Ρόδο

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο