Οι δήμοι θα αποφασίσουν για τις βεβαιωμένες οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Οι δήμοι θα αποφασίσουν για τις βεβαιωμένες οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Οι δήμοι θα αποφασίσουν για τις βεβαιωμένες οφειλές του ΔΗΦΟΔΩ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 318 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του κράτους

Σοβαρό θέμα εγείρεται με τις βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, το οποίο έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις δημοτικές αρχές της περιοχής μας, καθώς αδυνατούν επί της ουσίας να δώσουν λύση.

Και αυτό διότι δεν υπάρχει «νομοθετική κάλυψη», είτε για να διαγραφούν τα χρέη αυτά, είτε για να εισπραχτούν με αποτέλεσμα το «μπαλάκι» να πηγαίνει στους δήμους, οι οποίοι και καλούνται να πάρουν γενναίες αποφάσεις επί του θέματος.

Όπως είναι γνωστό, πριν από ένα χρόνο περίπου με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο και με νομοθετική ρύθμιση που ακολούθησε καταργήθηκε και τυπικά ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Μάλιστα στην ίδια διάταξη της ρύθμισης προστέθηκε και η παράγραφος που αφορά τα χρήματα που τα προηγούμενα χρόνια οι επαγγελματίες είχαν καταβάλλει για τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., με σκοπό να υπάρχει νομοθετική «κάλυψη» και να αποφευχθούν οι αγωγές με τις οποίες θα υποχρεώνονταν οι δήμοι να επιστρέψουν ποσά, τα οποία κακώς είχαν εισπράξει με ένα νόμο που είχε πλέον κριθεί αντισυνταγματικός.

Ωστόσο καμία νομοθετική ρύθμιση και καμία παράγραφος αυτής δεν αναφέρεται στις βεβαιωμένες αλλά μη εισπραχθέντες οφειλές για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.!
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά για τον νομό Δωδεκανήσου τα ποσά αυτά ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, με τον Δήμο της Ρόδου να κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο επ’ αυτών των χρημάτων.

Σε περιόδους κρίσεις και οικονομικής στενότητας για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης η είσπραξη τέτοιων ποσών θα μπορούσε λοιπόν να αποφέρει μεγάλη οικονομική ανάσα στους ΟΤΑ.

Ωστόσο είναι ηθικά αλλά και νομικά ορθό οι δήμοι να ζητούν να τους καταβληθούν τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα χρήματα για έναν φόρο που έχει καταργηθεί;
Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετά τους δήμους της περιοχής μας, με τον Δήμο της Ρόδου – σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει ήδη ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετική γνωμοδότηση.

Η απάντηση όμως δεν λύνει το θέμα που έχει προκύψει καθώς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ρίχνει το «μπαλάκι» στους δήμους, τους οποίους και καλεί να πάρουν απόφαση τα δημοτικά τους συμβούλια για το αν θα εισπραχθούν τελικά τα χρήματα αυτά ή όχι, λαμβάνοντας όμως υπόψη και το δημοσιονομικό κόστος.

Διαγράφεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι οι ΟΤΑ και ειδικότερα τα δημοτικά συμβούλια αυτών θα πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις επί του θέματος και να προχωρήσουν στην διαγραφή των χρεών.

Υπάρχει όμως «νομική κάλυψη» για αυτό, ή απλώς «νομικό κενό» όπως αναφέρεται στην γλώσσα των δικηγόρων, το οποίο θα δυσχεράνει το όποιο δημοτικό συμβούλιο θελήσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή;

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει απασχολήσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις του και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, καθώς αφορά σχεδόν όλα τα νησιά της περιοχής μας.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν τα δημοτικά συμβούλια των νησιών μας θα κληθούν να πάρουν θέση επί του θέματος και να αποφανθούν αν θα προχωρήσουν στην είσπραξη ή στην διαγραφή των χρεών αυτών ή να βρουν άλλη λύση για το θέμα που έχει προκύψει.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία