Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 221 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια σελίδα στην ιστορική εφημερίδα «Ροδιακή». Μια στήλη με όψεις και απόψεις στο χώρο της Αγίας μας εκκλησίας.

Εκ προοιμίου ευχαριστώ θερμά τη διεύθυνση και τη διοίκηση της εφημερίδας. Άλλωστε υπάρχει πολύχρονη συνεργασία αγάπης όταν ακόμα ήμουνα λαϊκός, πριν γίνω κληρικός.

Κυριακή της Ορθοδοξίας λοιπόν χθες.

20 Μαρτίου 2016. Χρονικά να πάρουμε από την ημέρα γέννησης του Θεανθρώπου Χριστού υπάρχει και ζει και μας τρέφει η Ορθόδοξη πίστη μας 2016 χρόνια.

Αν πάρουμε την Παλαιά Διαθήκη και τους προφήτες, τι είπαν και τι έγραψαν χιλιάδες χρόνια μας πέρνουν πίσω. ΟΙ προάγγελοι του ερχομού του Σωτήρα Χριστού στην ανθρωπότητα.

Είναι γεγονός ότι σημάδεψε την ιστορία της ανθρωπότητας ο ερχομός του Χριστού στη γη. Συμφέροντα, αξιώματα, κέρδη, ματαιοδοξίες, θρόνοι, ολόκληρες αυτοκρατορίες της ειδωλολατρείας και του αθεϊσμού κατέστρεψε και ισοπέδωσε.

Ο αληθής λόγος του Θεού. Γι’ αυτό ιστορικά, εκκλησιαστικά και προπαντός διασταυρωμένα, ο Ιησούς Χριστός υπήρξε μεγάλος επαναστάτης στην εποχή, που τα είδωλα, η μέθη, η πορνεία, η ασωτεία, το μίσος, η εκδίκηση ήτανε στο αποκορύφωμά τους.

Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών μετά την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται της Ορθοδοξίας. Ξεκινά με θρίαμβο νίκης, αφοσίωσης και πίστης ακλόνητης η εκκλησία μας με τις άγιες και ιερές εικόνες, για να κλείσει η ωραία αυτή περίοδος πάλι με τον μεγαλύτερό της θρίαμβο της Κυριακής του Πάσχα που είναι η ζωηφόρος Ανάστασις του Χριστού μας. Αιώνες πέρασαν διωγμών και πολέμων με τους εικονομάχους και φοβερούς πολέμιους του χριστιανισμού.

Δέκιος, Διοκλητιανός, Ιουλιανός ο Παραβάτης και δεκάδες άλλοι, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν το ρεύμα της Ορθοδοξίας. Έκαιγαν και φυλάκιζαν χριστιανούς. Νέφος μαρτύρων, ηρώων και αγίων τους ονομάζει η εκκλησία μας. Και αντί να λιγοστεύουν αυξανόταν.

Γέμιζαν τα γήπεδα και φώτιζαν τα σπίτια τους καίγοντας σώματα χριστιανών. Μέγας όμως ο Θεός των χριστιανών. Πάνω από 3 αιώνες ταλαιπωρήθηκε η εκκλησία για τις εικόνες. Οι εικονομάχοι φώναζαν ότι είναι τα ξύλα και τα χρώματα είδωλα.

Οι εικονολάτρες υποστήριζαν ότι η λατρεία και η πίστη δεν πηγαίνει στα ξύλα, στα χρώματα, στην ύλη αλλά στο αρχέτυπο στο εικονιζόμενο πρόσωπο, που είναι ο Χριστός, η Παναγία μας, οι Άγιοι και οι μάρτυρες της αμώμητης πίστης μας.

Τιμούνται ο Μιχαήλ ο Ορθόδοξος Βασιλέας και η Αγία θεοσεβής μητέρα του Θεοδώρα, που ξανααναστήλωσαν το έτος 843 τις άγιες και ιερές εικόνες στη βασιλεύουσα των πόλεων την Κωνσταντινούπολη. Δεκάδες αυτοκράτορες και πατριάρχες όπως ο Βασίλειος, Θεόδωρος και που εξορίστηκαν ή που έτυχαν μαρτυρικού τέλους και αγίασαν με το αίμα τους την ορθόδοξη πίστη.

Κληρικοί και λαϊκοί μέχρι τις ημέρες δείτε από φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, τη Συρία, τι κουβαλούσαν μαζί τους οι εξόριστοι και πρόσφυγές μας.

Γέμισαν τα μουσεία, τα σπίτια, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, από εικόνες, λείψανα και ιερά κειμήλια της πίστης μας.

Όλα αυτά τα εκατομμύρια που από τις κατακόμβες μέχρι σήμερα, αποκεφαλίζονται, μαρτυρούν μικρά παιδιά, γυναίκες, άνδρες, γέροντες, βρέφη, γονείς, είναι η απόδειξη της εορτής αυτής της σημερινής.

Η υπερηφάνεια και το καύχημα της Ορθοδοξης πίστης. Όλοι αυτοί γιορτάζουν σήμερα. Χάρη στο σθένος και το παράδειγμά τους είμαστε εμείς όλοι εδώ. Και ας πέρασαν τα χρόνια. Και ας μας άλλαξαν η πρόοδος και ο πολιτισμός. Πολλά από τα αυθεντικά, τα γνήσια των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Η Ορθοδοξία ζει και θα ζει. Και όση χαρά νιώθει κανείς, για μια φωτογραφία, για ένα οικογενειακό κειμήλιο, για κάτι που δεν γνώρισε, παππού, γιαγιά, πατέρα, μια ιστορική αναδρομή στις ρίζες του άλλη τόση χαρά νιώθεις και αγαλλίαση για την Παναγιά τη Σουμελά, της Αγιάσου, του Μεγάλου Σπηλαίου που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Άλλο τόσο δέος νιώθεις στο σπήλαιο της Αποκάλυψης της Πάτμου του ευαγγελιστή Ιωάννη, στον Πανάγιο Τάφο, στη Βηθλεέμ, στον Ιορδάνη ποταμό και στα χιλιάδες προσκυνήματά μας.

Που μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα, τα διεκδικούν ξένα συμφέροντα αλλά με τη χάρη του Θεού ακόμα και το Άγιο Φως βγαίνει από τα χέρια του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Όλοι μας οφείλουμε πολλά στους αγίους προγόνους μας. Δεν έχει την ανάγκη μας η Εκκλησία, εμείς έχουμε τη δική της ανάγκη, για σωτηρία και αγιασμό.

Δίκαια ειπώθηκαν όπως στο σύμβολο της πίστης μας. Πιστεύω, ομολογώ, προσδοκώ. Τρία ρήματα σε χρόνο ενεστώτα. Πάντα πιστεύω, πάντα και παντού ομολογώ την πίστη μου και προσδοκώ την αιώνια ζωή, όπως οι Άγιοί μας κοντά στο Χριστό, την Παναγία μας και τους Αγίους μας. Αμήν.

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Μανέττας
κληρικός-εκπαιδευτικός

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους