Αυτοψία του δημάρχου στους χώρους στάθμευσης των ΑΜΕΑ

Αυτοψία του δημάρχου στους χώρους στάθμευσης των ΑΜΕΑ

Αυτοψία του δημάρχου στους χώρους στάθμευσης των ΑΜΕΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 398 ΦΟΡΕΣ

Έκανε λόγο για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική συνεργασία με τον Σύλλογο των ΑμΕΑ

Στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για τον ευπρεπισμό και την «ευταξία» στην πόλη, αναφέρθηκε, χθες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε το πρωί, μαζί με εκπροσώπους του Συλλόγου ΑμΕΑ για τους χώρους στάθμευσης που προορίζονται για τους ίδιους στο κέντρο.

Ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε λόγο για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική συνεργασία με τον Σύλλογο των ΑμΕΑ και αναφέρθηκε στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής όσο αφορά την εμφάνιση του κέντρου και γενικά της τουριστικής περιοχής της πόλης.

Όπως είπε, λοιπόν, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, με πενιχρά μέσα, αφενός μεν να νοικοκυρευτεί λίγο το πράσινο, με τα κλαδέματα που έγιναν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, τα οποία θα συνεχίσουν όσο μπορούν, και θα ακολουθήσει η εργολαβία καθαρισμού των πάρκων που πέρασε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή ώστε να το αναδείξουν. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήταν χρόνια ακλάδευτα καθώς δεν υπήρχαν οι δυνατότητες, αλλά και τώρα είναι περιορισμένες οι παρεμβάσεις και δήλωσε ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν παράπονα δικαιολογημένα από τις συνοικίες ότι επικεντρώνονται στο κέντρο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλώς ξεκίνησαν από εκεί λόγω της τουριστικής περιόδου και θα προχωρήσουν ανά συνοικίες. Δηλαδή, οι παρεμβάσεις δεν θα γίνονται αποσπασματικά ανάλογα με τα αιτήματα αλλά θα βγαίνει ένα συνολικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την εμφάνιση της πόλης όσο αφορά στο πράσινο.


Επίσης, το συνεργείο που παρεμβαίνει στα πεζοδρόμια, τοποθέτησε μεταλλικά εμπόδια σε κάποια επειδή γινόταν μεγάλη κατάχρηση από αυτοκίνητα και κυρίως μεγάλων κυβικών.
Όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, επειδή υπάρχει μία μεγάλη στενότητα σε θέσεις πάρκινγκ, οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής έχουν να κάνουν με τη χρήση κάποιων αποκεντρωμένων πλατειών, είτε στα παλιά σφαγεία, είτε στο λιμάνι κτλ. (βλ. άλλες στήλες), όπου μπορεί να τις διαμορφώσει ο Δήμος για να δοθεί η δυνατότητα για στάθμευση εκτός κέντρου.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι επειδή ακούει πολλά παράπονα, κυρίως για τις θέσεις στάθμευσης, όπως είπε εδώ και χρόνια τις καταλαμβάνουν οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα που έρχονται από το πρωί, αφήνουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα καταστήματα και λένε ότι δεν βρίσκουν χώρο οι πελάτες.
«Πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή, δηλαδή και οι επαγγελματίες να εξυπηρετηθούν αλλά και να μπορέσει ν’ αναπνεύσει η πόλη από την κυκλοφορία», τόνισε.


Όσο για τη χθεσινή αυτοψία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο υπάρχουν περίπου 10 θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ σε όλο το κέντρο της πόλης και παρατηρούνταν μεγάλη κατάχρηση παρ’ ότι το πρόστιμο είναι τριπλάσιο εάν παρκάρει εκεί κάποιος. Το μήνυμα που έστειλε, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει να τις σεβόμαστε ακόμη και αν είναι κενές. Παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει διαγραμμίσεις με κίτρινο και υπάρχει και πινακίδα, συμπολίτες μας συνεχίζουν να σταθμεύουν σ’ αυτές, ακόμη και μπροστά στο Δημαρχείο.

Έτσι, μετά από πρόταση του Συλλόγου των ΑμΕΑ, αποφάσισαν, σε συνεργασία με την τροχαία, στις δέκα αυτές θέσεις να τοποθετήσουν επιπλέον και έναν εμφανή κώνο ώστε να δείχνει στους οδηγούς ότι δεν μπορούν να παρκάρουν και να γίνει μία καμπάνια με την οποία θα ενημερώνουν ποιες είναι οι θέσεις για τα ΑμΕΑ, ποια τα πρόστιμα κτλ. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος κάλεσε όλους να σεβαστούμε τους συμπολίτες μας αυτούς που δεν μπορούν να αφήσουν πιο μακριά το όχημά τους και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα να έρθουν στο κέντρο και να εξυπηρετηθούν.

«Αυτές οι κινήσεις θα συνεχίσουν. Ούτε και εμείς θέλουμε να γεμίσουμε με κάγκελα την πόλη αλλά σε ορισμένα σημεία τουλάχιστον, με καλαίσθητο τρόπο, είναι προτιμότερο να έχουμε ένα μικρό καγκελάκι παρά ένα παρκαρισμένο παράνομα αυτοκίνητο», δήλωσε ο Δήμαρχος και αναφέρθηκε σε παραδείγματα προκλητικής παράνομης στάθμευσης στο κέντρο, όπως στη διασταύρωση Γρηγορίου Λαμπράκη με Αμερικής που σταθμευμένα Ι.Χ. κόβουν την ορατότητα πάνω στη στροφή, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο μια και πρόκειται για το πλέον πολυσύχναστο σημείο.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμΕΑ, κ. Μανόλης Ζηδιανάκης, που ήταν παρών, εξήγησε ότι πήραν αυτή την πρωτοβουλία επειδή διαπίστωσαν ότι η κατάσταση με τις θέσεις στάθμευσης ολοένα και χειροτέρευε, γι’ αυτό αποφάσισαν μαζί με το Δήμο Ρόδου να τοποθετηθούν κάποιοι κώνοι μήπως και αυτό ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς και δεν καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις. Μάλιστα, θέλησε για ακόμα μία φορά να εξηγήσει ότι ο λόγος που τις χρειάζονται, είναι ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους υπόλοιπους για να μετακινηθούν προκειμένου να επισκεφθούν κάποια κεντρικά σημεία της πόλης (σ.σ. τράπεζες, Δημαρχείο, Δικαστήρια) κα πιστεύει ότι θα τους σεβαστούν.
Επίσης, έκανε έκκληση στους οδηγούς να μην παρκάρουν σ’ αυτές τις θέσεις ή να μην καταλαμβάνουν τις ράμπες αφού είναι σαν να τους κλείνουν την πόλη.

Σημείωσε ακόμη ότι για να έχει δικαίωμα κάποιος να σταθμεύσει σ’ αυτούς τους χώρους πρέπει να φέρει την ευρωπαϊκή κάρτα για τα ΑμΕΑ στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του οχήματος και έχει φωτογραφία του ατόμου.

«Πιστεύουμε ότι ο κάθε οδηγός από μόνος του και όλοι μαζί θα συμβάλουμε στο να κάνουμε λίγο ευκολότερη τη ζωή των ατόμων με αναπηρία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Για τον ευπρεπισμό
Καταρχήν, όσο αφορά στη συγκρότηση των τεχνικών συνεργείων, με μία ομάδα μάξιμουμ πέντε ατόμων, με δύο βαφείς που διαθέτουν, προσπαθεί ο Δήμος να συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης της πόλης, είπε ο Δήμαρχος ο οποίος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εμπλοκή που υπάρχει με το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος για την ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Όπως είπε, λοιπόν, αυτή η εμπλοκή έχει ως αποτέλεσμα όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου, και σε χωριά και στην πόλη, να το έχουν απορροφήσει αυτή τη στιγμή στη δύναμη για την καθαριότητα της πόλης. «Εάν δεν έχουμε λύση με το διαγωνισμό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες διαδικασίες», είπε και ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, στερούνται αυτού του προσωπικού για να κλαδέψει τα δένδρα, να καθαρίσει τα πάρκα και να κάνουν κάποιες μικροτεχνικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πόλης.
«Πιστεύω ότι θα λήξει αυτό το θέμα με την καθαριότητα, θα αποδεσμευτεί αυτό το προσωπικό για να εξαπλωθεί και στην πόλη και στα χωριά για να μπορέσουμε να το λύσουμε αυτό το θέμα», είπε.


Σχετικά με τα συνεργεία για τους ελέγχους, θα συσταθούν τρία τα οποία αναμένεται να πιάσουν δουλειά αυτές τις ημέρες. Το ένα θα ασχολείται με το πλανόδιο εμπόριο, τις λαϊκές και τους μικροπωλητές, το άλλο με τους κοινόχρηστους χώρους στη Μεσαιωνική Πόλη και τους πεζόδρομους και το τρίτο με την καθαριότητα γενικά. Βέβαια, και σ’ αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα ο Δήμος με την υποστελέχωση καθώς πρέπει να βρουν κατάλληλα άτομα που έχουν δουλέψει στη δημοτική αστυνομία για να στελεχώσουν τα συνεργεία αυτά. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα πιάσουν δουλειά και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν ότι θα υπάρχει αυτή η αστυνόμευση. Επίσης, ζήτησε από τον Αστυνομική Διευθυντή να υπάρχει αστυνομική συνδρομή στα συνεργεία αυτά, τόσο στη Μεσαιωνική Πόλη όσο και στις παραλίες.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων