Σπίρτζης: Δεν θα κοπεί καμία άγονη αεροπορική γραμμή

Σπίρτζης: Δεν θα κοπεί καμία άγονη αεροπορική γραμμή

Σπίρτζης: Δεν θα κοπεί καμία άγονη αεροπορική γραμμή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 166 ΦΟΡΕΣ

Δεν κόπηκε και δεν θα κοπεί καμιά άγονη αεροπορική γραμμή, κόβεται η σπατάλη. «Τα χρήματα που έδινε ο Έλληνας φορολογούμενος σε αυτές τις γραμμές ήταν περισσότερα από το να πάει κανείς στη Νέα Υόρκη και να γυρίσει», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση οκτώ βουλευτών της ΝΔ και τόνισε ότι, η επιδότηση των δρομολογίων ήταν διπλάσια από τον πραγματικό αριθμό των επιβατών.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πρόσθεσε ότι θα διατηρηθούν οι συχνότητες των δρομολογίων που εξυπηρετούν πραγματικές μετακινήσεις και ανάγκες, με τρία δρομολόγια την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες τα οποία θα αυξάνονται προοδευτικά τους εαρινούς μήνες και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, ο ελληνικός λαός πλήρωσε το 2014, 47 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των αεροπορικών εταιρειών, ποσό που φέτος μειώθηκε πάνω από 70% και έφθασε στα 14 εκατ. ευρώ, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι, η πτήση Αθήνα - Λονδίνο με τις ελληνικές γραμμές κόστιζε 204 ευρώ, ενώ η πτήση Άκτιο - Σητεία 547 ευρώ και η πτήση Θεσσαλονίκη - Σκύρος 419 ευρώ.

«Ο ελληνικός λαός πλήρωνε πτήσεις για να μετακινούνται οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί, γιατί δεν υπήρχαν επιβάτες και να εξυπηρετείται η εκλογική πελατεία κομμάτων», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης. Συνεχίζοντας είπε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για τον συνολικό ανασχεδιασμό των αεροπορικών άγονων γραμμών σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρχει αντιστοίχηση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να εξυπηρετείται ο πολίτης, και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.

«Προκηρύξατε διαγωνισμό για τις ίδιες 28 γραμμές και δώσατε 20 εκατ. ευρώ στις ίδιες εταιρείες με απευθείας ανάθεση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής και έκανε λόγο για νέα ρουσφέτια της κυβέρνησης.

Μου έχει συμβεί να ταξιδέψω με γραμμή άγονης και να είμαι ο μόνος επιβάτης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς. «Νιώθατε σαν βασιλιάς αλλά πλήρωνε ο ελληνικός λαός», απάντησε ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Καμία πειστική απάντηση αναφορικά με την καθυστέρηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άγονες αεροπορικές γραμμές δεν έλαβαν από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη οι οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσαν σχετικά με το ζήτημα.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι κ.κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Καραμανλής, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Αθανάσιος Καββαδάς και Χρήστος Μπουκώρος, σημειώνοντας αναλυτικά τα εξής:

"Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρ. Σπίρτζης, δεν κατάφερε να δώσει καμία πειστική απάντηση στα τέσσερα καίρια ερωτήματα που έθεσαν οι επερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ.:

1. Γιατί το Υπουργείο του, παρόλο που εξαρχής γνώριζε ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις έληγαν στις 31 Μαρτίου, δεν προχώρησε έγκαιρα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τώρα τα χρονοδιαγράμματα να είναι εντελώς οριακά, αν όχι ήδη εκπρόθεσμα;

2. Με ποια ακριβώς διαδικασία προέβη στην –παράτυπη σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου– παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος;

3. Πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίζει ο κ. Σπίρτζης μιλώντας για μείωση του κόστους στις άγονες γραμμές, όταν την ίδια στιγμή μειώνει κατά 50% τον αριθμό των δρομολογίων, δίνοντας πρακτικά το τρίτο χτύπημα στα ελληνικά νησιά και τον τουρισμό μας, μετά από την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια;

4. Πώς έχει διασφαλίσει ότι το υπάρχον καθεστώς θα παραταθεί τελικά και μετά τις 31 Μαΐου, πώς ότι ο νέος διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ποια εναλλακτική νόμιμη διαδικασία θα ακολουθήσει αν τελικά δεν ξεπεραστούν τα προβλήματα που το ίδιο το Υπουργείο προκάλεσε με την κωλυσιεργία του;

Κάποια στιγμή θα πρέπει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αντιληφθεί ότι δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά είναι αυτός που κυβερνά και φέρει στο ακέραιο την ευθύνη των πράξεων και των παραλείψεών του.”

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας