Τα ελάφια του νησιού μας πρέπει να προστατευτούν

Τα ελάφια του νησιού μας  πρέπει να προστατευτούν

Τα ελάφια του νησιού μας πρέπει να προστατευτούν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 717 ΦΟΡΕΣ

Με τη συνεργασία όλων των αρμοδίων όπως προτείνει, ο πρόεδρος της Φιλοζωϊκής

Να διασώσουμε το σύμβολο του νησιού μας και να δώσουμε λύση στο «πρόβλημα» των κατοίκων της Νότιας Ρόδου από τα ελάφια dama – dama με συνεργασία των αρμόδιων φορέων και ειδικών επιστημόνων, προτείνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου κ. Γιώργος Κυπραίος.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή του για το θέμα με τα ελάφια Πλατόνι που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες αναφέρει τα εξής:
«Πλατόνι (Dama dama). Το ελάφι – σύμβολο του νησιού μας που αποτελεί μέρος της παράδοσής μας αφού ζει σε αυτό, σύμφωνα τουλάχιστον με αρχαιολογικά ευρήματα, συνεχώς από το 6000 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Αυτό το καταπληκτικό ζώο, που έχουμε την τιμή να συμβιώνουμε μαζί του, τις τελευταίες ημέρες έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας διότι τάχα καταστρέφει τις καλλιέργειες προκαλώντας οικονομική ζημία στους συμπολίτες αγρότες της Νότιας Ρόδου σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να οργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις με συμμετοχή μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στις οποίες οι λύσεις που προτείνονται θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στον αφανισμό του από τη Ρόδο.

Πράγματι, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις φαίνεται, ότι ευτυχώς, ο αριθμός των ελαφιών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αργά και σταθερά. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ύπαρξη του Ελαφιού στη Ρόδο δεν απειλείται ακόμα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που αριθμούσε μόλις 150 άτομα, εκτός από αυτά που διατρέφει ο δήμος Ρόδου.

Πολλοί θεωρούν ότι οι “επισκέψεις” των ελαφιών στις καλλιεργήσιμες περιοχές οφείλονται στις πυρκαγιές που πλήττουν σχεδόν κάθε χρόνο την Νότια Ρόδο και την δυσκολία που αυτά έχουν εξαιτίας τους να βρουν τροφή. Όμως είναι γνωστό σε όλους ότι , σε αντίθεση με την άποψη αυτή μετά από πυρκαγιά η φύση αναγεννιέται και η τροφή για τα ζώα αυτά αυξάνεται στους βιότοπους τους, γεγονός που εξηγεί και την αύξηση των γεννήσεων και κατά συνέπεια του αριθμού τους. Εξάλλου στις περισσότερες καλλιέργειες σήμερα, η χρήση γεωπονικών φαρμάκων και λιπασμάτων τις καθιστά δηλητηριώδεις γεγονός που αυτά αντιλαμβάνονται αφού τους προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες με αποτέλεσμα να μην την καταναλώνουν.

Τέλος ακούστηκε μια πρόταση για έλεγχο του αριθμού τους μέσω ελεγχόμενου κυνηγίου την οποία φαντάζομαι δέχθηκαν με ικανοποίηση οι κυνηγοί και ιδιαίτερα οι λαθροκυνηγοί. Πραγματικά περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο για να αφανίσουμε το Ελάφι από τη Ρόδο από το να νομιμοποιήσουμε την ανεξέλεγκτη τόσα χρόνια λαθροθηρία δεν υπάρχει. Επαναλαμβάνω ότι το είδος απειλείται ακόμα και οφείλουμε να το προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τους βιότοπους του με κάθε τρόπο.

Πιθανόν οι διαμαρτυρίες ορισμένων από τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου να έχει κάποια βάση, αλλά είναι βέβαιο πως το Πλατόνι δεν ευθύνεται για αυτό. Απλά αυτό αποτελεί το αποδιοπομπαίο ... Ελάφι, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτή τη χώρα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την διατήρηση του μοναδικού αυτού ζώου στη Ρόδο και είναι ανάγκη οι αρμόδιοι φορείς να βρουν τρόπους ώστε και τα ελάφια να μην απειλούνται ούτε συμπολίτες μας να υφίστανται οποιουδήποτε είδους καταστροφή. Άλλωστε οι λύσεις είναι λίγο πολύ γνωστές σε ανάλογες περιπτώσεις.

Συγκέντρωσή τους σε βιότοπους μακριά από οικισμούς με επάρκεια νερού και τροφής και επιστημονική παρακολούθηση της κίνησης, του αριθμού και της συμπεριφοράς τους, δεδομένου ότι το ελάφι ζει σε αγέλες και σε όσο το δυνατόν σε πιο πυκνό δάσος, χωρίς να το συγκινεί η παρουσία του σε οικισμούς αλλά αντίθετα να το απειλεί και να το τρομάζει. Η συγκυρία αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία να διασώσουμε το σύμβολο του νησιού μας και να δώσουμε λύση στο “πρόβλημα” των κατοίκων της Νότιας Ρόδου. Σίγουρα όχι με λύσεις όπως αυτές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες αλλά με συνεργασία των αρμόδιων φορέων και ειδικών επιστημόνων. Άλλωστε, όπως ο είπε ο Μαχάτμα Γκάντι ...” ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”.
Γεώργιος Κ. Κυπραίος Πρόεδρος ΣΦΡ

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα