Aλλαγή πλεύσης στα οικονομικά του δήμου

Aλλαγή πλεύσης στα οικονομικά του δήμου

Aλλαγή πλεύσης στα οικονομικά του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 540 ΦΟΡΕΣ

Εμμέσως πλην σαφώς το διευκρίνισε ο Σ. Διακοσταματίου

Μία πρώτη «γεύση» από τη φιλοσοφία που επιθυμεί να ακολουθήσει όσο αφορά στην οικονομική πολιτική που θα ασκήσει από εδώ και πέρα ο Δήμος της Ρόδου, έδωσε, προχθές, ο νεοορισθείς Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, συμπυκνώνοντας τον στόχο που θέτει στο εξής: «Και ο Δήμος να είναι καλά, αλλά και η κοινωνία να είναι καλά».

Παρ’ όλο που ο κ. Διακοσταματίου δεν είπε ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, του κ. Γιάννη Περδίκη ο οποίος αρκετές φορές δέχθηκε κριτική για την «αυστηρότητά» της, ωστόσο από…τα συμφραζόμενα γίνεται κατανοητό ότι επιθυμεί μία πιο «κοινωνικού χαρακτήρα» οικονομική πολιτική για τον Δήμο, την οποία ο ίδιος αποκαλεί «ανταποδοτική».

Και μπορεί ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών να μη θέλησε να απαντήσει ευθέως, δηλώνοντας ότι θα πατήσει πάνω στα θετικά της Διοίκησης του κ. Περδίκη, ωστόσο ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη απόφαση που πήρε από τη θέση αυτή είναι να ετοιμαστεί άμεσα και να γίνει ο διαγωνισμός για τα γάλατα που δικαιούνται οι υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο οι οποίοι είχαν έρθει σε κόντρα με τον προκάτοχό του.

Καταρχήν, ο κ. Διακοσταματίου, εκτός από Αντιδήμαρχος Οικονομικών Προσόδων και Προμηθειών, έχει κρατήσει τις αρμοδιότητες της Πληροφορικής, των Νέων Τεχνολογιών και της Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δηλαδή είναι υπεύθυνος και για τα ΚΕΠ. Όσο για τις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας Διοικητικών, μέρος αυτών ανατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα που όρισε ο Δήμαρχος, κ . Φώτης Χατζηδιάκος, και ένα μέρος τους θα κρατήσει ο ίδιος.

Καταρχήν, δήλωσε χθες ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Αυτές τις δύο-τρεις ημέρες, συζητάω με υπηρεσιακούς παράγοντες και προσπαθώ να δώσω κατευθύνσεις. Κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με μία πολιτική η οποία θα προσπαθήσει, συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου-γιατί εγώ δεν είμαι από αυτούς που γκρεμίζουν ό,τι έχτισε ο προηγούμενος-κρατάμε τα καλά και τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης πολιτικής, τα οποία είναι πάρα πολλά, και προσπαθούμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα».

Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια γι’ αυτό όταν, επί της ουσίας, είναι υπό παρακολούθηση. Δηλαδή, δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς να το ξέρει το κεντρικό σύστημα , άρα δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Και είπε: «Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε μία εξωστρέφεια και να δώσουμε μία ρευστότητα στον κόσμο, όσο αυτή είναι δυνατή, που έχει σχέση με το Δήμο. Γιατί ο Δήμος είναι ένας Οργανισμός ο οποίος, κατά την άποψή μου, είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα στο σύνολό του. Δηλαδή, αυτά που εισπράττει, είτε από τους δημότες του, είτε από το Κράτος είτε από άλλα προγράμματα, πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία, προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς να λειτουργήσει η κοινωνία μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε όλοι».

Θέλησε, επίσης, να πει ότι θεωρεί ότι οι υπάλληλοι είναι συνεργάτες, κάτι που είχε πει από την προηγούμενη θέση του, και η πρώτη δράση για την οποία δόθηκε εντολή είναι η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού με την εταιρία μηχανοργάνωσης που τους υποστηρίζει. Όπως εξήγησε, η Οικονομική Υπηρεσία είναι μία δύσκολη υπηρεσία διότι και πολυνομία υπάρχει και προφανώς είναι η πηγή ενδιαφέροντος του καθενός διότι έχει να κάνει με τα χρήματα. «Για να είμαστε ταχύτεροι και αποτελεσματικότεροι πρέπει να μη φοβόμαστε να υπογράψουμε ένα ένταλμα, τις διαδικασίες κτλ. και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει γνώση αφού αυτή φέρνει καλύτερη προετοιμασία», τόνισε και είπε ότι όλα αυτά είναι σκέψεις του και μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσον θα μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.

Είπε, ακόμη, ότι θέλουν τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των συναδέλφων του με τους οποίους προγραμματίζει συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με τον κ. Περδίκη, αυτές τις ημέρες και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους, προκειμένου να ξεκινήσουν και τη διαδικασία κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού αφού, σύμφωνα με το νόμο, αυτή πρέπει να ξεκινήσει τώρα.

Ερωτηθείς, πάντως, αν θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του για την είσπραξη οφειλών από τρίτους, ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι προς το παρόν ενημερώνεται και ότι θα το συζητήσει με τον Δήμαρχο. Η πολιτική που ασκείται, τόνισε, πρέπει να είναι συναπόφαση του συνόλου των μελών της πλειοψηφίας του δ.σ., αφού δεν είναι μονοπρόσωπη πολιτική. Πάντως, επανέλαβε ότι πατάνε πάνω στα καλά και θετικά της προηγούμενης Διοίκησης της Αντιδημαρχίας και θα βάλουν τη δική τους πινελιά.

Μία «γεύση» της φιλοσοφίας του, πάντως, έδωσε στη συνέχεια, λέγοντας ότι ναι, πρέπει να βοηθήσουν την κοινωνία, τον τόπο, αλλά και αυτή πρέπει να ανταποκριθεί και μπορούν να συζητήσουν και να βρουν φόρμουλες που, ήταν κατηγορηματικός, όμως, λέγοντας ότι δεν μπορούν να παραβαίνουν το νόμο.

Δεύτερη υποχρέωσή τους, όπως είπε, είναι η μεταφορά στους βουλευτές της περιοχής μας των προβλημάτων της κοινωνίας ώστε ν’ αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που να βοηθούν τον κόσμο να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του αλλά και να προστατεύουν και τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Το τελευταίο είναι ότι υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι είναι εμφανές ότι υπήρξαν συνεπέστατοι απέναντι στο Δήμο και από την ώρα που ήρθε η κρίση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όπως είπε, αυτό θα το εξετάσουν διαφορετικό από τους άλλους που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους καθ’ έξιν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουν στην πλειοψηφία και πάντα στα πλαίσια του νόμου διότι, όπως είπε, «αυτή είναι μία κρίσιμη υπηρεσία και πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κινδυνεύσει άνθρωποι και έχουν διαπομπευθεί οι οποίοι ενώ πήγαιναν να δουν την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την πραγματική οικονομία, ξέρετε τι τράβηξαν και ακόμα τι τραβάνε μερικοί».

Ερωτηθείς, σχετικά, με το αν θα ακολουθήσει την πολιτική του κ. Περδίκη, ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι έκανε τη δουλειά του και για δικούς του λόγους δεν θέλησε να συνεχίσει και καλείται ο ίδιος να αναλάβει αυτή την δραστηριότητα ωστόσο πρέπει να συζητήσει πρώτα για την πολιτική. Μία γενική τοποθέτηση, πάντως, που έκανε είναι ότι «το ωφέλιμο, το σπουδαίο και το ιδανικό, ανεξάρτητα σε τι ποσοστό θα το πετύχεις, είναι και ο Δήμος να είναι καλά αλλά και η κοινωνία να είναι καλά, στο μέτρο του δυνατού. Δηλαδή δεν μπορούν να λένε ότι έχει ο Δήμος και απ’ έξω να είναι βομβαρδισμένοι, αφού πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στην οποία ήταν μέλος, κατέβασε το χρέος, όμως δεν κατάφερε να πείσει γιατί από μόνη της η οικονομία δεν μπορεί να ικανοποιήσει την κοινωνία αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από πράξεις μέσα στην κοινωνία, δηλαδή ανταποδοτικότητα. «Για να υπάρξει, λοιπόν, πολιτική πρέπει να ξανασυζητήσουμε τις απόψεις μας όταν θα έρθει ο κ. Δήμαρχος, να βάλουμε τις κατευθύνσεις, να συναποφασίσει η παράταξη και να προχωρήσουμε», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο