Αμεσα μέτρα ανακούφισης υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Αμεσα μέτρα ανακούφισης υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Αμεσα μέτρα ανακούφισης υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 299 ΦΟΡΕΣ

Για τις ζημιές στη Νότια Ρόδο

Ενέργειες άμεσης ανακούφισης στις πληγείσες περιοχές της Νότιας Ρόδου από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο, είναι η πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δεσμεύτηκε χθες από την Απολακκιά ο Υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και των τοπικών Αρχών, πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο Υπουργός έφθασε στη Ρόδο χθες το πρωί, δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Φάνη Κουρεμπέ και μετέβη αμέσως στη Νότια Ρόδο όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την καταστροφή. Τον Υπουργό συνόδευσαν εκεί ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Δημήτρης Γάκης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.

Γύρω στις 1:00 το μεσημέρι ξεκίνησε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό την Προεδρία του Υπουργού, στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου της Απολακκιάς, στην οποία, εκτός από τους παραπάνω, μετείχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Πόκκιας, Μιχάλης Παλαιολόγου και Αγαπητός Πάλλας, εντεταλμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της δασικής υπηρεσίας κ.α. Σημειώνεται ότι, στην ουσία, επρόκειτο για μία συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν, οι οποίοι είχαν διάλογο με τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ενώ παρόντες ήταν και Πρόεδροι άλλων τοπικών κοινοτήτων όπως της Ιστρίου και της Αρνίθας.

Ο Υπουργός

Συμπυκνώνοντας τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη αλλά και τις προτεραιότητες που θέτε το Υπουργείο για να ανακουφίσει τις «πληγές» της περιοχής και των κατοίκων της, σε δήλωσή του ο κ. Αποστόλου είπε: «Καταρχήν, η επίσκεψή μας είχε ως στόχο να δούμε από κοντά τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πυρκαγιάς στο περιβάλλον βεβαίως και στην αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή. Πραγματικά, η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν καταστροφική, όχι μόνο προξενώντας τεράστιες ζημιές στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής αλλά κυρίως στην παραγωγική, την αγροτική, δραστηριότητα.

Από τη δική μας πλευρά, τονίσαμε ιδιαίτερα ότι, όλες τις δυνατότητες που έχουμε, τόσο από πλευράς ΕΛΓΑ, όσο και από πλευράς κρατικού προϋπολογισμού, μέσα βεβαίως από τις διαδικασίες είτε de minimis είτε των κρατικών ενισχύσεων, να δούμε πως θα ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους κατοίκους, τους αγρότες, της περιοχής και, βέβαια, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της καταβολής των ενισχύσεων από ανάλογη ζημιά του 2013-περιμένουμε ότι εντός των ημερών θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα συγκεκριμένα χρήματα-οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι ξεκινάμε μία διαδικασία ανακούφισης η οποία θα έχει ως βασικό ορίζοντα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να επανέλθει η παραγωγική δραστηριότητα στην προηγούμενη κατάσταση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου για ένα θέμα που του τέθηκε επιτακτικά χθες, τις αποζημιώσεις από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια, είπε ο κ. Αποστόλου:

«Κοιτάξτε είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει μπει στην Ελληνική Βουλή….Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να το δούμε μέσα από μία αναλογιστική μελέτη που αφορά το ασφάλιστρο που πρέπει να καταβάλλεται στον ΕΛΓΑ αλλά αυτή, όμως, η ενέργεια θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα άγρια ζώα, διότι ζημιές δεν γίνονται μόνο από τα ελάφια αλλά υπάρχουν και περιοχές της Ελλάδας όπου αγριογούρουνα, αρκούδες κτλ. κάνουν πολύ μεγαλύτερες ζημιές και θα πρέπει, όπως αντιλαμβάνεσθε, να καθοριστεί ένα ασφάλιστρο γι’ αυτό που αφορά τις ζημιές από άγρια ζώα.

Θα δούμε, όμως, ιδιαίτερα τώρα, το ζήτημα που προέκυψε με το ελάφι γιατί είναι δεδομένο ότι μετά την πυρκαγιά είναι εντελώς διαφορετικά. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτά τα ζώα να επιβιώσουν διότι άλλαξαν οι συνθήκες και από αυτή την άποψη, λοιπόν, αλλού θα κατευθυνθούμε, όχι στο να απαγορεύσουμε ή να κάνουμε περιφράξεις σε μία περιοχή που πλέον το ελάφι δεν θα ξανάρθει εδώ, θα πάει σε άλλες περιοχές και να δούμε σ’ αυτές τις άλλες περιοχές πως θα το προστατέψουμε αυτό παράλληλα με την προστασία της αγροτικής παραγωγής».

Αυτό επίσης που άμεσα θα τους απασχολήσει είναι ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά.

Η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και κοντά στους πολίτες που υπέστησαν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση».

Η σύσκεψη

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος τόνισε ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πυρκαγιάς είναι ότι μπορεί να φαίνεται η περίμετρος 17 χιλιάδες μέτρα, αλλά από αυτά τα μισά είναι δασικές εκτάσεις και τα άλλα μισά είναι αγροτικές καλλιέργειες, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε θέματα αφενός με τα σιτηρά που κάηκαν και δεν έχει μείνει ούτε η στάχτη τους και το δεύτερο είναι η μία από τις δύο γεωργικές περιοχές του νησιού που έχουμε άμεσο πρόβλημα κυρίως με την αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης.

Ο κ. Σωτρίλλης είπε ότι πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ύδρευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού και μετέφερε πρόταση της Περιφέρειας ει δυνατόν να δρομολογηθεί η απαλλαγή φορολόγησης των κατοίκων των καμένων περιοχών. Επίσης, να δοθούν κίνητρα για να επανακαλλιεργηθούν οι καμένες περιοχές αλλά και κίνητρα όσο αφορά στη δικονομία των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι σ’ αυτή την περιοχή.

Ο Υπουργός μίλησε για μία μεγάλη καταστροφή, όχι μόνο οικολογική-περιβαλλοντική, αλλά κυρίως και παραγωγική, που αφορά δηλαδή το οικονομικό κομμάτι της περιοχής. Είπε, ακόμη, ότι ήθελαν να τους ακούσουν και στόχος τους είναι όσο γίνεται γρηγορότερα να προσφέρουν μία ανακούφιση στους πληγέντες θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή στις καλλιέργειες που σώθηκαν.

Πάντως, ο Υπουργός, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι θετικό ότι, αυτή την ώρα, υπάρχει σε εξέλιξη-είναι θέμα ημερών-να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες που υπάρχουν από την πυρκαγιά του 2013 και αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, δηλαδή πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρουσία και του προϊσταμένου του εδώ υποκαταστήματος και του τμηματάρχη ασφαλίσεων, έχοντας μία πρώτη εικόνα της ζημιάς, είπε ότι η προσπάθειά τους έγκειται, παρά τα όσα προβλήματα έχουν, όσο πιο άμεσα γίνεται να αποτυπώσουν τη ζημιά και να προχωρήσουν, τουλάχιστον στα ζητήματα που τους αφορούν που είναι οι άμεσες αποζημιώσεις, όπως για το ζωικό κεφάλαιο. Παράλληλα, να “τρέξουν” να κλείσουν εκκρεμότητες των πυρκαγιών του 2013 που έχουν ήδη καθυστερήσει και τουλάχιστον μέσα στη χρονιά να κλείσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Είδαν ότι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το αρδευτικό δίκτυο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε άμεσα να δοθεί μία ώθηση και να μη χαθεί και η παραγωγή που δεν έπαθε ζημιά από τη φωτιά.

Ο Πρόεδρος της τ.κ., κ. Στάθης Διαμαντής, είπε ότι το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η άρδευση «γιατί ό,τι έχει μείνει ζωντανό από τη φωτιά το καταστρέφει η ξηρασία». Το δεύτερον είναι να αποζημιωθούν οι πληγέντες καθώς υπάρχουν γεωργοί που δεν έχουν πια να πάρουν τίποτα και μόνο χρωστάνε.

Πάντως, λόγω ακριβώς της καθυστέρησης για το 2013, ο κόσμος φάνηκε δύσπιστος. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Ηλία Λέργου ο οποίος ζήτησε από τον Υπουργό χρονοδιάγραμμα ενώ έθεσαν και το ζήτημα των φορολογικών απαλλαγών για τους πληγέντες. Είπε, σε κάποια στιγμή, ο κ. Λέργος: «Εδώ στη Ρόδο ο αγροτικός τομέας είναι υπό διωγμό, πρώτον από την ανεπιτήρητη βόσκηση». Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που αναμένεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα ελάφια διότι αυτά τώρα θα μαζευτούν στις καλλιεργημένες εκτάσεις αφού δεν θα έχουν που να βοσκήσουν.

Στη συνέχεια μίλησε και ο κ. Παλαιολόγος, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους κατοίκους και μίλησε ως αγρότης και όχι ως Αντιδήμαρχος. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το 70% των υποδομών έχει καταστραφεί και θέλουν ένα μικρό ποσό που να βοηθήσει τους κατοίκους να ξεκινήσουν την παραγωγή με παρεμβάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ο Υπουργός ρώτησε να μάθει συγκεκριμένα για τις ζημιές και ρώτησε για το ζωικό κεφάλαια. Απ’ ότι φάνηκε ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή. Πάντως, του ανέφεραν για δύο μελισσοκομικές μονάδες με περίπου 100 μελίσσια που καταστράφηκαν, αποθήκες και μηχανήματα ενώ δεν έχουν υποστεί ζημιές σε κοπάδια.

Από πλευράς των βουλευτών, καταρχήν, ο κ. Γάκης αναφέρθηκε στα ελάφια, κάνοντας λόγο για προστασία της παραγωγής αλλά και του είδους και είπε ότι κατέθεσαν τροπολογία που λέει ότι αποζημιώνονται οι ζημιές που προέρχονται από το ελάφι dama-dama στη Ρόδο.

Το δεύτερο που έθεσε είναι η ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες με την παραχώρηση για χρήση κάποιων στρεμμάτων που ανήκουν στο Υπουργείο.

Ο κ. Σαντορινιός μίλησε και εκείνος για μία μεγάλη καταστροφή και έκανε γνωστό ότι μίλησε με τον Διευθυντή του Υφυπουργού Οικονομικών, του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, και ανέφερε ότι εάν κηρυχθούν πυρόπληκτες οι συγκεκριμένες περιοχές θα μπορέσουν να δουν δυνατότητες φορολογικής διευκόλυνσης στους αγρότες.

Από την πλευρά του ο κ. Κόνσολας πρότεινε ένα ειδικό σχέδιο διαχείρισης με το οποίο να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά και ζήτησε να ανασταλεί η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που δεν μπορούν, αυτή τη στιγμή, να δώσουν οι γεωργοί. Το θέμα του ελαφιού, είπε ακόμη ότι πρέπει να λυθεί αφού δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται περιουσίες και στο πλαίσιο αυτό να αντιμετωπιστεί και η ανεξέλεγκτη βόσκηση, αφού είναι αδιανόητο στην εποχή που ζούμε.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη