Εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα

Εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα

Εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 612 ΦΟΡΕΣ

Καταρρέουν οι αγορές λόγω Brexit με ποσοστό 51.9%

Καταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο πλέον αποτέλεσμα υπερ του Brexit στη Βρετανία. H απειλή του κραχ είναι πλέον ορατή στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στον χρυσό και το γεν.

«Βουτιά» για τις ασιατικές αγορές με τον Nikkei να υποχωρεί 8% στις 14.947 μονάδες, έχοντας αρχικά ξεκινήσει υψηλότερα καθώς διαφαινόταν νίκη της παραμονής. Μάλιστα, λόγω της ισχυρής πτώσης οι συναλλαγές διεκόπησαν για 10 λεπτά.

Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 18% υψηλότερος από το μέσο όρο 30 ημερών.

Ανάλογη εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια που καταγράφουν απώλειες 3%-4%. Το δολάριο υποχωρεί κάτω από το 100 έναντι του γεν, τα futures του Dow υποχωρούν κατά 650 μονάδες και του Standard and Poor's 500 σημειώνουν απώλειες -5% στις 2000 μονάδες και η στερλίνα βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών, υποχωρώντας κατά 11% στο 1,3327 έναντι του δολαρίου.

Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας εσπευσμένα δίνει συνέντευξη τύπου υπό τον παγκόσμιο πανικό του Brexit. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα παρέμβει το G7, ο ίδιος δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση κι ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει αν χρειαστεί. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει η λύση των Swaps συναλλάγματος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αντίκτυπο του Brexit στις αγορές.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ενισχύεται 5% στα 1.318 δολάρια η ουγγιά.

Οι αποδόσεις ομολόγων υποχωρούν, με την απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς να έχει πέσει στο 0,192% και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να έχει πεσει στο 1,5344% από το 1,794% προηγουμένως.

Σε ελεύθερη πτώση τα futures του βρετανικού FTSE 100, ο οποίος έφθασε να υποχωρεί κοντά στο 6%. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 15%-20% από τα επίπεδα της Πέμπτης.

«Ο FTSE 100 αναμένεται ότι θα ανοίξει με πτώση 468 μονάδων από το χθεσινό κλείσιμο, στις 5.870 μονάδες από τις 6.338 μονάδες, καθώς οι αγορές αποτιμούν τις συνέπειες του Brexit. Οι τραπεζικές μετοχές θα δεχτούν πολύ ισχυρό πλήγμα» τονίζει ο Michael Hewson, επικεφαλής αγορών στην CMC Markets.

Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου αλλά ενισχύεται έναντι του στερλίνας. Συγκεκριμένα, έναντι του δολαρίου, κινείται στο 1,0949, από το προηγούμενο υψηλό του 1,1432. Έναντι της στερλίνας ενισχύεται κατά 8% στο 0,8265.

Ολοταχώς για τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της η στερλίνα


Η επικράτηση του Brexit οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Σάντερλαντ που ψήφισε έξοδο.

Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψουν ένα γενικευμένο κραχ.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή