Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η εξωστρέφεια της Ρόδου

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε  η εξωστρέφεια της Ρόδου

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η εξωστρέφεια της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 238 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη του δημάρχου για τις επαφές που είχε στην Αυστρία

Τη σημασία που έχει για τη Ρόδο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η εξωστρέφεια και πως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τις επαφές στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με αφορμή τη βράβευσή του από τη ΜΚΟ Crans Montana Forum στη Βιέννη.

Ως γνωστόν, στον κ. Χατζηδιάκο απονεμήθηκε το βραβείο “Prix de la Fondation 2016” για τη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χθες, ο Δήμαρχος, μόλις επέστρεψε από την Αυστρία, καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή η τιμή δεν αποδόθηκε στο πρόσωπό του ως Προέδρου της ΠΕΔ, αλλά ανήκει σε όλους τους Δημάρχους και αφιερώνεται σε όλους τους νησιώτες.

Μάλιστα, εκεί, τους ενημέρωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά 700 χιλιάδες υπογραφές για το Νόμπελ Ειρήνης και, όπως είπε, η βράβευση αυτή, μπορεί να είναι ένα πρόκριμα αφού θεωρεί ότι η αναγνώριση που έγινε τη συγκεκριμένη περίοδο στη συγκεκριμένη χώρα, την ημέρα που ακυρώθηκαν οι προεδρικές τους εκλογές και δημιουργείται εκεί ένα θέμα εθνικιστικών και άλλων τάσεων, να βραβεύεται ο Δήμαρχος της Ρόδου και στο πρόσωπό του όλο το Αιγαίο, για την ανθρωπιά που έδειξαν οι νησιώτες, από ένα παγκόσμιας εμβέλειας φόρουμ, ήταν μία πολύ μεγάλη τιμή.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η βράβευση ήταν η…προτελευταία πράξη του έργου αφού στο πρόγραμμα που είχαν ανακοινώσει οι διοργανωτές, με συμμετέχοντες πάνω από 300 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την ενότητα που υπήρχε για το προσφυγικό, η αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες για το προσφυγικό την κρίσιμη περίοδο που έχουν κλείσει τα σύνορα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναδείχθηκε σαν μίας μεγάλης εμβέλειας δράση, που αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα αφού κατανόησαν πλέον ότι τα σύνορά μας δεν είναι στην Ειδομένη αλλά στο Αιγαίο.

Αποστολή του ο Δήμαρχος θεωρεί ότι είναι να κάνει πράξη την εξωστρέφεια γιατί, όπως είπε, «η Ρόδος, είτε θέλουν μερικοί είτε δεν θέλουν, στο εξωτερικό έχει τεράστια φήμη και έχουμε υποχρέωση να τη διατηρήσουμε». Μάλιστα, είπε, χαρακτηριστικά, ότι με το που ήρθε…πνίγηκε στα «μικρά», τα οποία όμως πρέπει επίσης να φροντίσουν, όμως εκείνο που μετράει είναι ότι όσοι άκουγαν το όνομα Ρόδος, είτε ζητούσαν μία συνάντηση μαζί του ή πληροφορίες για το νησί.

«Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι κεντρικός εισηγητής για το θέμα σε ένα φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν προσωπικότητες και στο συγκεκριμένο τραπέζι να προεδρεύει ο Αντικαγκελάριος της Αυστρίας, και να είναι παρόντες πολλές προσωπικότητες και από τις τοποθετήσεις τους καταλάβαινε κανείς και το κύρος τους αλλά και τη συμπάθειά τους προς τη χώρα μας και παραδέχονται ότι το προσφυγικό δεν ήταν υπόθεση μόνο της Ελλάδας», είπε, ακόμη, ο Δήμαρχος.

Μίλησε και για τις επαφές που έκανε σε πολύ υψηλό επίπεδο ενώ η παρουσία του εκεί, εκπροσωπώντας τα νησιά και τους Δημάρχους, πήρε μεγάλη διάσταση στα ΜΜΕ και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελληνίδα πρέσβη που ήταν παρούσα και στην ομιλία του και στην τελετή βράβευσης.

Σημειώνεται ότι, στο φόρουμ αυτό, έχουν τιμηθεί κατά καιρούς ο Αραφάτ, ο Γκορμπατσώφ, ο Βαλέσα, ο Μπαρόζο, ο Χόλμπρουκ κ.α. δηλαδή, έχει μία διεθνής εμβέλεια με προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο διαχρονικά. Όσο γιατί επέλεξαν να βραβευτεί ο Δήμαρχος της Ρόδου, όπως είπε ο ίδιος, για ν’ αναδειχθεί το νησί λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, της ομορφιάς του και της παρουσίας του στο διεθνές στερέωμα επί χρόνια.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Ελβετό πρέσβη, αν τα καταφέρουμε το επόμενο Crans Montana Forum να γίνει στη Ρόδο. Δηλαδή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, θα έχουμε και τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Μεσογείου, αν μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων έχουμε τον Σεπτέμβριο του 2017 το Forum αυτό στη Ρόδο, με 300 προσωπικότητες, ακόμα και αρχηγούς Κρατών, εκπροσώπους του ΟΗΕ κτλ., με θεματολογία που να ταιριάζει με τη γεωπολιτική θέση της Ρόδου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πάρει μία τεράστια διάσταση και η συγκεκριμένη διοργάνωση, επ’ ωφελεία του νησιού μας γιατί, όπως είπε, ο κύριος στόχος μέσα από το συνέδριο είναι η εξωστρέφεια να γίνει πράξη. Μάλιστα, ο Δήμαρχος προτίθεται να ζητήσει τη συστράτευση όλων, και της Περιφέρειας και των παραγωγικών τάξεων κτλ.

Ακόμα, κατά την παραμονή του εκεί θεώρησε ότι είχε υποχρέωση να κάνει αυτό που θα περίμεναν οι πολίτες εδώ και οι παραγωγικές τάξεις αλλά επιβάλει και η θέση του, δηλαδή έκανε επαφές και με εκπροσώπους του τουρισμού. Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο της Βιέννης που είναι Ελληνίδα, την κα Βασιλάκου και ζήτησε συνεργασία μαζί της, ενώ εκείνη του υποσχέθηκε συνεργασία σε θέματα πρασίνου και εμφάνισης της πόλης, που είναι η αρμοδιότητά της με το Δήμο της Βιέννης.

Επίσης, απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του Thomas Cook στην Αυστρία όπως και τους αυστριακούς συνταξιούχους που πέρυσι είχαμε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Εκείνο που ζήτησε ο κ. Χατζηδιάκος είναι να υπάρξει μία προτροπή, επειδή έμειναν ευχαριστημένοι, να συνεχίσουν να επισκέπτονται και μεμονωμένα τη Ρόδο εκτός της περιόδου αιχμής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η μεγάλη απογοήτευση και της πρέσβη, του ιδίου και των πρακτόρων και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για το 2017 είναι ότι η Ελλάδα από πρώτος τουριστικός προορισμός που ήταν για τους αυστριακούς, δυστυχώς φέτος είναι τέταρτος.
«Πρέπει να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα», τόνισε ο Δήμαρχος εξηγώντας ότι η Αυστρία είναι το κέντρο της Ευρώπης και όταν φύγει το μήνυμα από εκεί επηρεάζονται και οι γύρω χώρες γιατί έχουν μία κοινή αντίληψη.

«Άρα, αυτή η προσπάθεια που γίνεται και από τους υπόλοιπους φορείς και από το Δήμο πρέπει να εστιάσει στα εξωτερικά κέντρα επιρροής και όχι μόνο μέσω των εδώ δράσεων μας», είπε και ανέφερε ότι κάλεσε δημοσιογράφους από εκεί να επισκεφθούν τη Ρόδο για να την προβάλλουν ως τουριστικό προορισμό μια και δεν είναι η καλύτερη χρονιά φέτος και ό,τι δράσεις κάνουμε πρέπει να τις προσανατολίσουμε και σ’ αυτό τον τομέα.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να τονίσει, για ακόμα μία φορά, ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό για τη Ρόδο.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων