Η ψηφοθηρική μανία είναι εχθρός των επενδύσεων και επιζήμια για την οικονομία

Η ψηφοθηρική μανία είναι εχθρός των  επενδύσεων και επιζήμια για την οικονομία

Η ψηφοθηρική μανία είναι εχθρός των επενδύσεων και επιζήμια για την οικονομία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 119 ΦΟΡΕΣ

Παρακολουθώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ιδίως από τότε που συνταξιοδοτήθηκα από τη ΔΕΗ τον τρόπο με τον οποίο πολλοί τοπικοί μας άρχοντες ή κάποιοι υποψήφιοι για αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού αντιμετωπίζουν τα θέματα διαφόρων αναπτυξιακών επενδύσεων και κυρίως τα θέματα απόλυτα αναγκαίων υποδομών για την ανάπτυξη του τόπου.

Εάν τους παρακολουθήσει κάποιος προσεκτικά και διατηρεί στη μνήμη του τα πεπραγμένα τους, βλέπει ότι οι περισσότεροι έχουν γίνει!! περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι –μηχανολόγοι, ειδικοί στα λιμενικά έργα, και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα να αντιδρούν και να παρεμποδίζουν κάποιες σοβαρές και απολύτως αναγκαίες επενδύσεις για να γίνονται αρεστοί σε κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι είτε από παραπληροφόρηση των πολιτικάντηδων είτε από προσωπικά μικροσυμφέροντα αντιδρούν.

Ο στόχος τους βεβαία δεν είναι η ανάπτυξη του τόπου αλλά η εξασφάλιση κάποιων ψήφων για κάποιες επόμενες εκλογές.

Δεν θα αναφερθώ εδώ σε όλες τις δραστηριότητές τους !! όταν ανακοινώνονταν κάποια έργα απολύτως αναγκαία για την ανάπτυξη του τόπου και ιδίως σε αυτά που δεν έχουν σχέση με τις σπουδές μου και την εμπειρία μου (δεν θα γίνω και εγώ παντογνώστης όπως πολλοί αυτοδιοκητικοί μας).

Θα ασχοληθώ μόνο με τις περιπτώσεις της ΔΕΗ που είναι της ειδικότητάς μου και είναι οι πλέον χαρακτηριστικές για τη Ρόδο και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Περίπτωση 1.
Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού της Ρόδου που άρχισε την 10-ετία του1980 (κατασκευή πολλών μεγάλων ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων) υπήρχε τεραστία ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της ΔΕΗ έφθασαν στα όρια τους με κίνδυνο για πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που θα είχε σαν συνέπεια την καταστροφή του τουρισμού.

Στην έλλειψη αυτή συντέλεσε και η ακύρωση το 1981 ενός διαγωνισμού της ΔΕΗ για μηχανές ντίζελ για τη Ρόδο. Η ακύρωση έγινε τότε από τη νέα κυβέρνηση επειδή ο διαγωνισμός είχε γίνει από την προηγουμένη κυβέρνηση. Η ΔΕΗ αναγκάσθηκε τότε να μεταφέρει από το Λαύριο (1986,1989) στο εργοστάσιο της Σορωνής δυο αεριοστροβίλους για να μην καταστραφεί η οικονομία του νησιού.

Όμως η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα πολύ μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζονταν. Αν και το 1990 εγκαταστάθηκαν δυο μεγάλες μηχανές ντίζελ στο εργοστάσιο της Σορωνής η ΔΕΗ άρχισε από το 1990 να ψάχνει χώρο για δεύτερο εργοστάσιο. Όπου και αν πήγε «ο Μεγάλος Εχθρός η ΔΕΗ» κυνηγήθηκε από τα μικροσυμφέροντα με απόλυτη συμπαράσταση στους αντιδρώντες των τοπικών πολιτικών και πολιτικάντηδων. Προπέτασμα καπνού το περιβάλλον.

Από το 1990 έως το 1997 ήταν αδύνατον να βρεθεί θέση. Το 1997 ο τότε νομάρχης Γιάννης Παρασκευάς πρότεινε μια θέση στο πάνω Γιαλό της Κατταβιάς που ήταν αποδεκτή από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τη ΔΕΗ. Όμως στη λαϊκή συνέλευση της Κατταβιάς (Φεβρουάριος 1999) την ακύρωσε ο πρόσφατα τότε νεοεκλεγείς νομάρχης. Από τότε η κατασκευή του νέου εργοστασίου πέρασε από 40 κύματα. Τρικλοποδιές, 2 φορές συμβούλιο επικρατείας και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κάποιος. Μπορεί κάποιος να γράψει ολόκληρο βιβλίο.

Ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες ποτέ άρχισε η κατασκευή του νέου εργοστάσιου;; Το 2014!!
Επειδή παρεμποδίστηκε τόσο πολύ η κατασκευή του νέου εργοστασίου από κάποιους πολιτικούς μας της αυτοδιοίκησης και κάποιους που είχαν προσωπικά ενδιαφέροντα η ΔΕΗ κάθε χρόνο το καλοκαίρι ενοικίαζε με μεγάλο κόστος ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για να καλύψει την μεγάλη ζήτηση, αγόρασε 2 νέους αεριοστροβίλους, αγόρασε επίσης και δικά της ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Περεμποδίστικε από τους κατοίκους της Θολού για την μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Σορωνής με την βοήθεια πολιτικών και πολιτικάντηδων με μεγάλες κινητοποιήσεις Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη έμειναν για 2 χρόνια ανενεργά με δικαστική απόφαση που προκάλεσαν.

Η οικονομική ζημία ήταν πολύ μεγάλη και η λειτουργία του δικτύου ήταν επισφαλής. Ξέρετε το μέγεθος της ζημίας που υπέστη η ΔΕΗ και η ελληνική οικονομία μέχρι το 2014;;
ΜΟΝΟ!!! 397.706.249 Ευρώ.
Σκεφθήκατε ποτέ ότι όλη αυτή τη ζημιά την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης;;

Ξέρετε ότι υπήρξε πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω της πολύ αυξημένης κατανάλωσης πετρελαίου επειδή οι αεριοστρόβιλοι καταναλώνουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις μηχανές ντίζελ;;
Ξέρετε ότι όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία του δικτύου ήταν επισφαλής με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή και Black Out;;

Περίπτωση 2.
Η ΔΕΗ και σήμερα η ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισαν την κατασκευή ενός νέου υποσταθμού δίπλα στο παλαιό κτίριο του εργοστασίου του Αγίου Νικολάου. Ο λόγος της κατασκευής του νέου υποσταθμού ήταν και είναι η ελάφρυνση του υπερφορτωμένου υποσταθμού στο Ροδίνι .

Η υπερφόρτωση κάνει επισφαλή την λειτουργία του δικτύου και επιπλέον το δίκτυο έχει πολύ υψηλές απώλειες. Οι υψηλές απώλειες συνεπάγονται αύξηση της παραγωγής, αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου και αύξηση των καυσαερίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.
Η ΔΕΗ προχώρησε τις διαδικασίες και εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Το έργο άρχισε αλλά κάποιοι ψηφοθήρες της περιοχής και κάποιοι άσχετοι μηχανικοί( ο θεός να τους κάνει μηχανικούς) ξεσήκωσαν με παραπληροφόρηση και ψέματα τους κατοίκους της περιοχής. Τους λέγανε και συνεχίζουν να λένε ότι κινδυνεύει η υγειά τους από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Είναι ψέματα . Τότε ο δήμαρχος της εποχής εκείνης παραμονές των δημοτικών εκλογών με τον Καλλικράτη ακύρωσε την άδεια σταμάτησε το έργο και έστειλε τους μηχανικούς της πολεοδομίας του δήμου στα δικαστήρια. Βέβαια οι άνθρωποι αθωώθηκαν και δικαιώθηκε και η ΔΕΗ με απόφαση του Εφετείου Πειραιά. Παρόλα ταύτα οι πριν τοπικοι άρχοντές μας επιμένουν όπως π. χ. με το ψήφισμα των 5 πρώην δημάρχων που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου.

Το μόνο που θα πω είναι ότι είναι άσχετοι στα τεχνικά θέματα και ότι μερικοί από αυτούς έχουν κάποιους λόγους να αντιτίθενται. Δεν θα προχωρήσω παρακάτω !! Πριν μερικές ημέρες διάβασα στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ ότι η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου ζητάει από το δήμαρχο να συνεδριάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή .

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι ενώ είναι όλοι άσχετοι με τα θέματα της ομαλής ηλεκτροδότησης του νησιού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν μπούγιο για να μαζεύουν κάποιους ψήφους από τους παραπληροφορημένους πολίτες.

Δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο ομαλή λειτουργία του δικτύου για απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, ούτε οι απώλειες του δικτύου που επιβαρύνουν το περιβάλλον από τις αυξημένες ποσότητες καυσαερίων οι οποίες προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου, ούτε η οικονομική ζημία την οποία πληρώνει Έλληνας πολίτης.

Αγαπητοί άρχοντες του τόπου. Αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης καιρός είναι να αφήσετε κατά μέρος την ψηφοθηρία και να σοβαρευτείτε. Η χώρα και ο τόπος χρειάζονται τα έργα.

Του Αθανάσιου Δηλανά
Διπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού πρώην Δ/ντή ΔΕΗ Σορωνής

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;