Παρενέργειες από τη δίαιτα μόνο με χυμούς

Παρενέργειες  από τη δίαιτα  μόνο με χυμούς

Παρενέργειες από τη δίαιτα μόνο με χυμούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 433 ΦΟΡΕΣ

Εκτός από την πολύχρωμη όψη τους, μπορούν οι χυμοί να έχουν και σκοτεινές όψεις; Βεβαίως, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μια «υγρή δίαιτα» βασισμένη στην αντικατάσταση κύριων γευμάτων από χυμούς μπορεί μεν να βοηθήσει στη γρήγορη απώλεια βάρους, βραχυπρόθεσμα όμως μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, κόπωση ή και εξάντληση, ζάλη, ερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα και μακροχρόνια σε απορρύθμιση του μεταβολισμού, απώλεια μυϊκής μάζας, ηπατικές βλάβες και υπογονιμότητα.

Παλαιότερη μελέτη είχε συνδέσει τις ημικρανίες με την παραγωγή χυμού από ολόκληρα εσπεριδοειδή, με τη φλούδα, η οποία, όταν συμπιέζεται, απελευθερώνει την αγγειοσυσταλτική ουσία συνεφρίνη, που επιφέρει στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Η σύνδεση μεταξύ ημικρανιών, συνεφρίνης και άλλων αγγειοσυσταλτικών ουσιών έχει επίσης επιβεβαιωθεί. Ακόμη, τα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια μαγνησίου, η οποία προκαλεί ημικρανίες. Το μαγνήσιο βρίσκεται στα οστρακοειδή, τα φασόλια και τα όσπρια, αλλά όχι επαρκώς στα ωμά φρούτα και λαχανικά.

Οπως επισημαίνει η Σάιονεντ Κουέρκ, ειδική διατροφολόγος για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, «τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σε αφθονία βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά είναι χαμηλά σε αμινοξέα, λιπαρά και πρωτεΐνες. Κάθε κύτταρο στο σώμα αποτελείται από πρωτεΐνες. Χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, δεν μπορεί να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα».

Γυναίκες
Επίσης, οι γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν ένα παιδί πρέπει να έχουν τη βέλτιστη υγεία, τη μέγιστη γονιμότητα, η οποία δεν εξασφαλίζεται με μια τόσο περιοριστική δίαιτα. «Ο εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος από λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, τα οποία περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, αλλά στον κόσμο των φυτών, μόνο το αβοκάντο τα διαθέτει.

Αλλά και η καλή χοληστερόλη HDL που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής (LDL) απουσιάζει από τις περισσότερες υγρές δίαιτες». Διευκρινίζει, τέλος: «Οι υγρές δίαιτες βασίζονται στην ιδέα της αποβολής τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα με την αποφυγή κατανάλωσης ορισμένων στερεών τροφών. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα μας. Αν το έκαναν, θα νιώθαμε ήδη πολύ άρρωστοι». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Hippocratic Post».

Πηγή: madata.gr

Διαβάστε ακόμη

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις

Γιατί κάνουμε κακές πράξεις