Παίζοντας μουσική μέσα στο ηφαίστειο της Νισύρου

Παίζοντας μουσική μέσα στο ηφαίστειο της Νισύρου

Παίζοντας μουσική μέσα στο ηφαίστειο της Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 358 ΦΟΡΕΣ

15 μουσικοί θα συμμετέχουν σε ένα πρωτοφανές αυτοσχεδιαστικό μουσικό project που θα πραγματοποιηθεί στον κρατήρα του Ηφαιστείου

Του Δημήτρη Χαλιώτη, από το Πρώτο Θέμα

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Στις 18 Αυγούστου, στις 6:58 μ.μ. και για 10 ώρες και 34 λεπτά, 15 μουσικοί θα συμμετέχουν σε ένα πρωτοφανές αυτοσχεδιαστικό μουσικό project που θα πραγματοποιηθεί στον κρατήρα του Ηφαιστείου της Νισύρου.


Έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια από τότε που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας ξεκόλλησε ένα κομμάτι από την Κω και το πέταξε με μανία πάνω στον Γίγαντα Πολυβώτη. Ο τεράστιος βράχος πέτυχε τον Γίγαντα καταπλακώνοντας τον. Έτσι δημιουργήθηκε η Νίσυρος. Επειδή όμως ο Γίγαντας ζει ακόμα καταπλακωμένος από ολόκληρο το νησί, όσες φορές ξεφυσά παλεύοντας να το τινάξει από πάνω του, βγαίνουν καπνοί από τους κρατήρες του ηφαιστείου της Νισύρου.

Όλα αυτά ανήκουν στην περιοχή του μύθου, αλλά όσα συμβούν από τις 18 Αυγούστου το σούρουπο μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας θα συμβούν στην πραγματικότητα. Έστω κι αν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Το project «634 λεπτά μέσα στο ηφαίστειο», που συνδιοργανώνουν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Six Dogs με την υποστήριξη του Δήμου Νισυρίων, θέλει 15 μουσικούς να συναντιούνται για πρώτη φορά στον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου του νησιού και να αυτοσχεδιάζουν μουσικά για 10 ώρες και 34 λεπτά υπό το φως μονάχα της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Οι πρωτιές είναι πολλές. Καταρχάς, για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τέτοιο event μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου. Το περιβάλλον από μόνο του είναι σαγηνευτικό και θα μεταμορφώνεται ώρα με την ώρα, καθώς η μέρα θα δίνει τη σειρά της στη νύχτα και αντίστροφα.
Επίσης, είναι η πρώτη φορά που μία τόσο πολυπληθής ομάδα μουσικών συμμετέχει σε έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό χωρίς καμία προηγούμενη πρόβα και για τόσες πολλές ώρες. Μιλάμε για έναν μουσικό μαραθώνιο, μία πραγματική δοκιμή αντοχών για τους συμμετέχοντες, που θα ξεκινήσουν να παίζουν όλοι μαζί, αλλά στη συνέχεια θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στο κονσέρτο ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Ο κύκλος των μουσικών στον ηφαιστειακό κρατήρα διαμέτρου 300 μέτρων θα αποτελείται από ετερόκλητους μεταξύ τους σολίστες. Άλλοι προέρχονται από την κλασική μουσική, άλλη από τη τζαζ σκηνή, άλλοι από την ηλεκτρονική ή ακόμα και την παραδοσιακή μουσική.
Όλοι μαζί με τα διαφορετικά τους όργανα (κοντραμπάσο, πιάνο, κιθάρες ηλεκτρικές και μη, κλαρίνο, βιολοντσέλο, κρουστά, τσαμπούνα κ.α.) θα πρέπει να συντονιστούν σε ένα εύηχο σύνολο, που θα ταιριάξει αρμόνικα με το τοπίο. Το σήμα της λήξης θα δοθεί με την ανατολή του ήλιου, ακριβώς στις 6:32 π.μ. της 19ης Αυγούστου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η εμπειρία αναμφισβήτητα πρωτόγνωρη για όσους τυχερούς καταφέρουν να δώσουν το παρών.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων