Επάρκεια νερού για δύο χρόνια εξασφαλίζει το Φράγμα Γαδουρά

Επάρκεια νερού για δύο χρόνια εξασφαλίζει το Φράγμα Γαδουρά

Επάρκεια νερού για δύο χρόνια εξασφαλίζει το Φράγμα Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1116 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα κι αν δεν πέσει σταγόνα βροχής

Επάρκεια νερού για διάστημα δύο χρόνων ακόμα και στην περίπτωση που δεν πέσει σταγόνα βροχής, μπορεί να εξασφαλίσει το φράγμα του Γαδουρά στο νησί της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι καθημερινώς το φράγμα παρέχει στο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ περίπου 7.500 κυβικά μέτρα νερού, αλλά παρ’ όλα αυτά η στάθμη του βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ για την εξασφάλιση της άριστης ποιότητάς του, γίνονται σχεδόν καθημερινά έλεγχοι.

Όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή του Γαδουρά και είδε από κοντά τους ταμιευτήρες του νερού, η στάθμη βρίσκεται πάνω από τα 110 μέτρα κάτι που εξασφαλίζει επάρκεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται σπατάλη καθώς το νερό παραμένει πολύτιμο αγαθό και δεν θα πρέπει να το ξοδεύουμε αλόγιστα.

«Σήμερα λοιπόν, που έχουμε μία κλιματολογική αλλαγή, που έχουμε συνθήκες ανομβρίας, που έχουμε μία μεταβολή γενικώς των υδροφόρων οριζόντων επί το χείρον και υπάρχει μία υποβάθμιση των υδροφόρων οριζόντων, τα καλά νέα έρχονται από το Φράγμα Γαδουρά, ένα έργο ζωής για το νησί της Ρόδου και τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου.

Από νωρίς το πρωί επισκέφτηκα τους ταμιευτήρες του Φράγματος και περιμετρικά όλη την τεχνητή λίμνη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το νερό παρά το γεγονός ότι προ μηνών έχει γίνει σύνδεση και εισέρχεται από τον αγωγό το νερό του φράγματος στην δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ στους Αγίους Αποστόλους και γενικά έρχεται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ και είναι το νερό στην βρύση του καταναλωτή, δεν έχει κατεβεί η στάθμη του φράγματος, υπερβαίνει σταθερά τα 110 μέτρα.


Είναι λοιπόν μία τράπεζα νερού, μία πηγή που θα κρατήσει και την Ρόδο με άριστη υδροδότηση αλλά γενικά θα μας κρατήσει με επαρκή άμυνα στο φαινόμενο και της ανομβρίας και γενικά στην κλιματική αλλαγή» δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Φλεβάρης ο οποίος μιλώντας για τη λειτουργία του πρόσθεσε τα εξής: «Θέλω να πω ότι το Φράγμα Γαδουρά δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο ,δεν ανήκει σε ομάδα ανθρώπων , ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν κατά το παρελθόν για να λειτουργήσει, εργάζονται σήμερα για να λειτουργεί και σε όλους εμάς τους καταναλωτές που πίνουμε το νερό του φράγματος».

Ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους ελέγχους που γίνονται σχετικά με την ποιότητα του νερού, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, καθώς οι αναλύσεις δείχνουν ότι είναι άριστης ποιότητας.

«Και έρχομαι λοιπόν εδώ να αναφέρω ότι συνεχίζονται εντατικότατα οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού, το οποίο είναι άριστης ποιότητας, μιλάμε για ένα νερό πόσιμο, εξαίρετης ποιότητας, που φτάνει καθαρό στο ποτήρι του καταναλωτή.

Και πρέπει να σας πω ότι και η επίσκεψη στα διυλιστήρια μετά το Φράγμα, επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό. Γίνονται σχεδόν καθημερινά οι μετρήσεις , οπότε όλοι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν και το μόνο που από εδώ και εμπρός μας ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, το μεγαλύτερο έργο , που έχει γίνει στο Νότιο Αιγαίο.

Η τεχνητή λίμνη του Φράγματος είναι από τα μεγαλύτερα έργα της χώρα και από τα μεγαλύτερα φράγματα παγκοσμίως που λειτουργούν σε νησιωτικές περιοχές» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.

Σε ερώτηση της «Ρ» για το αν το φράγμα θα μας καλύψει και για τους επόμενους μήνες σε περίπτωση που θα αργήσει να βρέξει στη Ρόδο ο κ. Φλεβάρης ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι το νερό του φράγματος θα μας εξασφαλίσει επάρκεια ακόμα και για δύο έτη.

«Υπογραμμίζω και τονίζω ότι ακόμα και σταγόνα νερού αν δεν πέσει στο νησί της Ρόδου, για δύο ολόκληρα χρόνια επαρκεί το νερό από το Φράγμα Γαδουρά. Είμαι κάθετος, κατηγορηματικός , δίνω το μέγεθος αυτής της τράπεζας που την ονομάζω τράπεζα νερού. Είναι ένα τεράστιο έργο, εγώ το ονομάζω σύγχρονο κολοσσό της Ρόδου

Μπορεί να σηκώσει το Φράγμα στην πλάτη του ολόκληρο το νησί της Ρόδου και τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου αν χρειαστεί για δύο ολόκληρα χρόνια από σήμερα. Τα επίπεδα επάρκειας του, με εκατομμύρια κυβικά νερού είναι στην διάθεση της τοπικής μας κοινωνίας».

ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ
- Η μέγιστη χωρητικότητα του ταμιευτήρα του φράγματος Γαδουρά είναι 67,5 εκατομμύρια κυβικά νερού σε μια στάθμη 117,5μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Η στάθμη αυτή δεν είναι και το μέγιστο βάθος του ταμιευτήρα. Το μέγιστο βάθος του ταμιευτήρα είναι περίπου 43μ.

- Σήμερα, η στάθμη αυτή βρίσκεται στα 116μ από την επιφάνεια της θάλασσας με υπολογιζόμενη χωρητικότητα νερού τα 60 εκατομμύρια κυβικά νερού.

- Η ποσότητα νερού που απαιτείται ημερησίως από τη ΔΕΥΑΡ για την θερινή περίοδο υπολογίζεται περίπου στα 30000 κυβικά, με μέγιστη ζήτηση τα 1500 κυβικά ανά ώρα, ποσότητα που υποτριπλασιάζεται την χειμερινή περίοδο καθώς η μέγιστη ποσότητα που απαιτείται είναι περί τα 500 κυβικά ανά ώρα.

- Αυτή τη στιγμή, η ποσότητα που παροχετεύεται από το φράγμα του Γαδουρά στις δεξαμενές τις ΔΕΥΑΡ υπολογίζεται περί τα 7500 κυβικά ημερησίως. Υπάρχει η άμεση δυνατότητα μεγαλύτερης παροχής προς την ΔΕΥΑΡ.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο