Απάντηση σε ανακοίνωση ΕΚΡ για ΔΕΘ απο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την ανακοίνωση συμμετοχής του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου δηλώνει τα ακόλουθα:

Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις εργασιακών διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Κάθε υγιής μορφή διεκδίκησης δικαιωμάτων για τον εργαζόμενο από τους συνδικαλιστικούς φορείς είναι ευπρόσδεκτη για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχοντας τη διακυβέρνηση της χώρας για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν από τις κυλιόμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα μας προκαλούν προβληματισμό ορισμένα θέματα που θίγονται από τη σχετική ανακοίνωση, καθώς από αυτά είναι προφανές πως οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου δεν είναι ή δεν επιθυμούν να είναι καλά πληροφορημένοι. Ενημερώνουμε λοιπόν το κυρίαρχο συνδικαλιστικό όργανο της Ρόδου πως:

Η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη από πλειστηριασμούς με το πλαίσιο που έχει οριστεί από το νόμο Σταθάκη, το Νοέμβριο του 2015.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα προστατεύει την εργασία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έχοντας διασφαλίσει ήδη τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, με πιο γνωστό πρόσφατο παράδειγμα της διάσωσης της αλυσίδας Carrefour-Μαρινόπουλος, με 12.000 εργαζόμενους. Σε αυτό συμβάλλουν και οι εντατικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία σε όλη την επικράτεια.
Ψηφίστηκαν και είναι νόμοι του κράτους (ν. 4387/2016) διατάξεις που υπερασπίζονται και διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, οι οποίες επιβάλλουν ήδη:

τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνει κάθε επιχείρηση, με βάση τον όγκο και την ένταση εργασίας και που ουσιαστικά φέρνει τη ρύθμιση για τη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία, κλάδου που ειδικά στην περιοχή μας είναι κομβικός για την τοπική κοινωνία
 στον ίδιο νόμο εντάχθηκε η  πρόβλεψη ότι από την 1/7/2016, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους υπαλλήλους τους

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως κάνουμε βήματα και κερδίζουμε συνεχώς δικαιώματα για τον εργαζόμενο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των λοιπών δικαιωμάτων τους που χάθηκαν την περασμένη μνημονιακή περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει απερίφραστα πως στη συνεχή προσπάθεια ανοικοδόμησης ενός νέου κράτους, χωρίς τα βαρίδια και τις πρακτικές του παρελθόντος, όπου η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια έχουν τον πρώτο λόγο σε μια κοινωνία δικαίου, υπολογίζουμε στην έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε στο άμεσο μέλλον, η λίστα με τα κοινά μας αιτήματα για το ροδιακό λαό να γεμίζει όχι με όσα διεκδικούμε, αλλά με όσα επιτυγχάνουμε γι’ αυτόν.