Περιαλενή: Μια θαυμάσια όαση και δροσερό καταφύγιο κάθε ψυχής

Δέσποινα κανένα φόρεμα
τη γύμνια μου δε φτάνει
να σκεπάσει.

Κ. Παλαμάς

Οκτώ του Σεπτέμβρη.
Γιορτή αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας μας. Τη μέρα αυτή που το θεόσταλτο δώρο, το βάλσαμο και το θαυματουργικό γιατρικό, γιάτρεψε τον αβάσταχτο πόνο, το άλγος και το όνειδος, που φώλιαζε στην ψυχή του Ιωακείμ και της Άννας λόγω της ατεκνίας τους.
Με την Γέννηση της Παναγίας ξανάνθισε το χαμόγελο στα πικραμένα και αγέλαστα χείλη τους. Η Παναγιά μας είναι το χιλιοτραγουδισμένο και χιλιολιβανισμένο γλυκύτερο πρόσωπο της Εκκλησιαστικής μας ιστορίας.

Οσα λόγια κι αν γραφτούν για την Παναγία μας είναι φτωχά. Από το Άγιο Όρος που είναι το περιβόλι της ως την Τήνο και την Σουμελά τα ξακουστά παλάτια της και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας οι καμπάνες ηχούν τις αγιασμένες μέρες που είναι αφιερωμένες στο όνομά της. Η Θεοτόκος. Το θαύμα των θαυμάτων, όπως έλεγε ο Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης. Με μύρια ονόματα στόλισε η ευσέβεια του ανθρώπου το πρόσωπό της. Και στο δικό μας το νησί σε πολλά χωριά τιμούν και γιορτάζουν τη μέρα αυτή όπως στην Προφύλια, στην Ελεούσα, στο Σκιάδι και στην Τσαμπίκα την Κυρά την Ψηλή, όπως λέει ο λαός μας.

Επίσης τη μέρα αυτή γιορτάζει η “Περιγιαλενή” ένα θαυμάσιο γραφικό ξωκκλήσι στην παραλία της Κρεμαστής στο Περιγιάλι. Το γραφικό αυτό ξωκκλήσι είναι αρμονικά δεμένο με το Αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό. Τα πανύψηλα πεύκα του που το αγκαλιάζουν, σκορπίζουν τη δροσιά τους και την ευωδία σαν θυμίαμα στην Παναγία μας. Τα σπουργίτια, οι ακούραστοι ψαλτάδες του πετούν και τιτιβίζουν το “Δόξα εν υψίστοις”. Απίθανες είναι οι χορογραφίες τους. Το ξωκκλήσι αυτό όπως και άλλα ανήκουν στην ακίνητη περιουσία της Παναγίας της Καθολικής της Κρεμαστής.

Η εικόνα της Παναγίας είναι από το ξωκκλήσιΗ εικόνα της Παναγίας είναι από το ξωκκλήσι


Σ’ αυτό το ξωκκλήσι βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της “Γλυκοφιλούσας”. Την παραμονή της γιορτής ξεκινά με τη συνοδεία του κόσμου των ιερέων, των ψαλτάδων και της φιλαρμονικής η μεταφορά της εικόνας από την εκκλησία της Παναγίας στο ξωκκλήσι. Η πομπή καθιερώθηκε το 2002 από τον Αρχιμανδρίτη και ιερέα του Ναού Μελίτωνα Μπέλλο.
Ακολουθεί κατανυκτικός εσπερινός.
Ανήμερα κατά τη θεία λειτουργία ο αύλιος χώρος γεμίζει από πιστούς-ές από την Ιαλυσό και από τους ντόπιους.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσεως αναφωνείς: «Κύριε πάντα εν σοφία εποίησας...».
Την ημέρα αυτή ανάβοντας το κεράκι σου εκμυστηρεύεσαι στην Παναγία τη Μητέρα όλων μας τον πόνο σου.

Ας την ευχαριστήσουμε και ας την παρακαλέσουμε να πάρει μαζί της όλες τις θλίψεις μας. Κι εμείς να ομολογήσουμε όπως ο ποιητής
Δέσποινα κανένα φόρεμα
τη γύμνια μου δε φτάνει
να σκεπάσει.

Κ. Παλαμάς

Είθε ν’ απλώσει το Άγιο τομαφόρι της και να σκεπάσει την Ελλάδα μας και την γύμνια της ψυχής μας.
Πιστεύουμε ότι δεν θα μας αφήσει ποτέ μόνους. Η μεσιτεία της για μας είναι αδιάκοπη.
Ευλόγησε τα δάκρυα καλή μας Παναγία όπου με πάθος χύνονται μπροστά στη δυστυχία.
Συγχώρεσε και φώτισε κι εκείνο που πλανήθη και χύσε του στα στήθη την πίστη τη γλυκιά.

Ν. Ματζώνης

Ευχαριστώ
για την φιλοξενία
Ελευθερία
Μουρσελλά-Δράκου