Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ρόδου

Ανυπολόγιστες οι ζημιές που  έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ρόδου

Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1090 ΦΟΡΕΣ

Από τη φετινή ανομβρία στο νησί

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει σημειωθεί λόγω ανομβρίας στον καρπό της ελιάς, ενώ σε απόγνωση βρίσκεται όλος ο αγροτικός κόσμος του νησιού για την τύχη των καλλιεργειών.

Το γεγονός ότι οι βροχές ήταν ελάχιστες στη Ρόδο, όλους τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνει περιθώρια για βελτίωση της κατάστασης τουλάχιστον άμεσα καθώς η πολυπόθητη βροχή δε φαίνεται να πέφτει στο νησί και ειδικά στις αγροτικές περιοχές που την έχουν ανάγκη.

Η κατάσταση περιγράφεται πλέον ως δραματική κάτι που θα αποτυπωθεί πολύ σύντομα κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και όταν θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος προς το τέλος Οκτωβρίου.

Οι ελαιοπαραγωγοί που νωρίς προέβλεψαν τις επιπτώσεις και προχώρησαν στο πότισμα των δέντρων θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν κάποια ποσότητα ελαιολάδου, αλλά όσοι δεν το έκαναν, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι η φετινή χρονιά θα είναι φτωχή.

Απειλή για τις καλλιέργειες
Η έλλειψη βροχής και τα φτωχά αποθέματα στους υδροφόρους ορίζοντες απειλούν όμως και άλλους τομείς της αγροτικής ζωής του νησιού.

Οι αγρότες φοβούνται ότι μία νέα περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας θα τους δώσει τη χαριστική βολή, και θα τους καταστρέψει ολοκληρωτικά αφού οι πληγές που άφησε πέρσι η ανομβρία κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ήταν πρωτοφανής. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους από το φράγμα Απολακκιάς, αλλά και επειδή τα άλλα φράγματα υπάρχουν μόνο στα… χαρτιά, τους δημιουργεί φόβους για τη τύχη των καλλιεργειών τους τις οποίες άρχισαν να φυτεύουν.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, οι καταστροφές από την ανομβρία δεν αποζημιώνονται, κάτι που θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά από την πολιτεία.

Επιπτώσεις σε ζωικό κεφάλαιο και θηράματα
Οι φτωχοί υδροφόροι ορίζοντες δημιούργησαν όμως προβλήματα και στο πότισμα του ζωικού κεφαλαίου του νησιού (αιγοπρόβατα) ενώ οι πηγές που στέρεψαν δεν μπορούν να ξεδιψάσουν την άγρια ζωή του νησιού με αποτέλεσμα τα θηράματα να έχουν μειωθεί.

Τα ελάφια κατεβαίνουν στους οικισμούς αναζητώντας τροφή και νερό, ενώ οι κυνηγοί διαπιστώνουν ότι πτηνά και λαγοί έχουν αποδεκατιστεί και πλέον έχουν εξαφανιστεί από τα δάση μας, διωκόμενα και από τους λαθροκυνηγούς.

Χατζημάρκος: θα δώσουμε βάρος στις τουριστικές περιοχές.
Σε ότι αφορά την υδροδότηση κυρίως στην πόλη και ορισμένων περιοχών στο βόρειο τρίγωνο θα πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος προλάβαμε τα χειρότερα, καθώς το φράγμα του Γαδουρά έσωσε το νησί από ένα γενικευμένο πρόβλημα λειψυδρίας.

Στόχευση όμως της περιφέρειας είναι να προχωρήσει και στη δεύτερη φάση για να υδροδοτηθεί και το υπόλοιπο νησί που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα, με τον περιφερειάρχη να υπογραμμίζει ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί του χρόνου στις τουριστικές περιοχές οι οποίες φέτος είχαν μεγάλες ελλείψεις νερού.

«Είμαστε σε συζήτηση με την κυβέρνηση για το θέμα της δεύτερης φάσης για το δίκτυο που θα καλύψει όλο το νησί, όμως εμείς μόνοι μας σχεδιάσαμε και δρομολογούμε την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για να πάμε σε περιοχές εξασφαλίζοντας εμείς τη χρηματοδότηση ώστε να ανακουφιστούν από τη λειψυδρία. Για παράδειγμα η Λίνδος, τα Αφάντου, τα Κολύμπια κ.α. Εκεί θα γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε το 2017 με την έναρξη της σαιζόν προβλήματα» είπε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος