Εξηγήσεις για την γαστρεντερίτιδα απαιτεί η Ένωση Αστυνομικών

Αποφασισμένα να αναζητήσουν τα αίτια που προκάλεσαν την αδιαθεσία των συναδέλφων τους που ήρθαν στο νησί μας την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθησαν για την διεξαγωγή της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αραβικών χωρών, και να καταλογιστούν ευθύνες είναι τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου.

Με την ίδια ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η διοικήτρια του νοσοκομείου της Ρόδου, η οποία και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στις 7/9/2016 προσήλθαν στο Γενικό Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» 21 αστυνομικοί που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, απεχώρησαν.
Μικρός αριθμός των προερχόμενων αστυνομικών ανέφερε, ότι τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους από την Κρήτη στη Ρόδο και πριν ακόμη τη διαμονή τους στο νησί μας».

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου τονίζει τον προβληματισμό της για την «σκοπιμότητα της  ανακοίνωσης της Προέδρου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προσθέτοντας ότι ελπίζει «να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία ( τα οποία θα αναζητηθούν) γιατί σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν ηθικά και ποινικά ζητήματα τα οποία θα αξιολογήσουμε και θα διαχειριστούμε αναλόγως».    

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνδικαλιστών αστυνομικών έχει ως εξής:
«Η Ένωση μας, με αφορμή τα συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν συνάδελφοι μας που έφτασαν στη Ρόδο προκειμένου να συμμετέχουν στην λήψη μέτρων κατά την διεξαγωγή της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα» που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, θέλει να εκφράσει την συμπαράστασή της καθώς και τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τα αίτια των συμπτωμάτων, που παρουσιάστηκαν  σε ικανό αριθμό αστυνομικών.

Από την πλευρά μας αντιδράσαμε άμεσα και βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέλφων μας , ενώ παράλληλα επιδιώξαμε να γίνει  άμεσος έλεγχος  από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ξενοδοχείο που διέμειναν οι αστυνομικοί αλλά και στο πλοίο που τους μετέφερε στην Ρόδο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος και εάν έχει την ευθύνη για αυτό που προκλήθηκε, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Θεωρούμε ότι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση και να διερευνήσουν έστω και τώρα,  ως οφείλουν το ζήτημα.  
Εμείς σε συνεργασία με τις Ενώσεις που είναι μέλη οι συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουμε μέχρι να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν  την αδιαθεσία των συναδέλφων, καθώς και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαιτίους, εάν προκύψουν.

Παράλληλα  θέλουμε να εξάρουμε τον επαγγελματισμό των συναδέλφων που παρότι από το Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου τους  δινόταν σαφείς οδηγίες για την κατ´  οίκον  παραμονή και την αποχή από την εργασίας τους, κανένας δεν το εκμεταλλεύτηκε  και ακόμα και στην κατάσταση που βρισκόταν εργάστηκαν κανονικά.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπαλλήλους της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και την πέραν του ωραρίου εργασία τους όπως και τους νοσηλευτές και τους Ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για την άψογη διαχείριση της κατάστασης.
Ωστόσο μας προβληματίζει ιδιαίτερα το περιεχόμενο και η σκοπιμότητά της  ανακοίνωσης της Προέδρου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου η οποία ελπίζουμε να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία ( τα οποία θα αναζητηθούν) γιατί σε διαφορετική περίπτωση προκύπτουν ηθικά και ποινικά ζητήματα τα οποία θα αξιολογήσουμε και θα διαχειριστούμε αναλόγως.    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ Γεώργιος»