Ευρυαγγείες: Πώς να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

Ευρυαγγείες: Πώς να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

Ευρυαγγείες: Πώς να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά “σπασμένα αγγεία” στα πόδια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2306 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Χρήστος Ρηγόπουλος, Αγγειοχειρουργός

Ευρυαγγείες είναι οι αντιαισθητικές μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες που εμφανίζονται σαν ιστός αράχνης στα κάτω άκρα. Αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και σαν “σπασμένα αγγεία” αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται απλά για παθολογικά διατεταμένες τριχοειδείς φλέβες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα.

Αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα που αφορά κατ'εξοχήν το γυναικείο φύλο. Οι σημαντικότερες αιτίες εμφάνισής τους είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και η εγκυμοσύνη ενώ η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη κίνησης, η ζέστη και η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν κατά κανόνα αισθητικό πρόβλημα και δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός ίσως από ένα τοπικό κάψιμο ή τσούξιμο. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις , ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συμπτώματα δυσανάλογα έντονα, μπορεί να αποτελούν την “κορυφή του παγόβουνου”, να αποτελούν δηλαδή ένδειξη ανεπάρκειας μεγαλύτερων φλεβών που βρισκονται πιο βαθιά. Επομένως πριν την έναρξη της θεραπείας είναι σκόπιμος ο έλεγχος με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) ολόκληρου του φλεβικού δικτύου του άκρου.

Η βάση της θεραπείας των ευρυαγγειών ειναι η σκληροθεραπεία, η έγχυση δηλαδή στις παθολογικές φλέβες με μια πολύ λεπτή βελόνα ειδικού διαλύματος, το οποίο ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών χορηγείται είτε ως υγρό είτε σε μορφή αφρού (foam sclerotherapy). Η έγχυση του διαλύματος προκαλεί ελεγχόμενη καταστροφή του φλεβικού τοιχώματος με αποτέλεσμα η φλέβα τελικά να υφίσταται ίνωση και να εξαφανίζεται.

Η μέθοδος ειναι ασφαλής, ανώδυνη, γίνεται στο χώρο του ιατρείου και εφαρμόζεται σε συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και μετά τοποθετείται γύρω από το πόδι ένας ειδικός ελαστικός επίδεσμος ή κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης για μερικές ημέρες. Στο διάστημα αυτό η καθημερινή δραστηριότητα και άσκηση γίνεται κανονικά αλλά η έντονη σωματική άσκηση και η γυμναστική καλό είναι να αποφευχθεί για μία εβδομάδα περίπου. Για ένα ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, γίνεται επανεκτίμηση ένα μήνα μετά το πέρας της θεραπείας και διόρθωση πιθανών μικρών ατελειών.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης 2024, «Μάιος Μήνας Μέτρησης»

Πίτουρο ρυζιού: Η νέα υπερτροφή με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζουν την όραση τα αντιβιοτικά

Πώς τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο-Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Θυμώνετε συχνά; «Καραδοκεί» το εγκεφαλικό

Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία

Σχετίζεται η μοναξιά με την ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη

Φυτικά υποκατάστατα: Πώς να τα επιλέξεις