Εγκρίθηκε ο φάκελος για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Εγκρίθηκε ο φάκελος για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Εγκρίθηκε ο φάκελος για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 399 ΦΟΡΕΣ

Θα κατατεθεί στις 5 Οκτωβρίου στο υπουργείο Πολιτισμού

Η ομοθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για τη διεκδίκηση από τη Ρόδο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το έτος 2021, καταγράφηκε στη χθεσινή, έκτακτη, συνεδρίαση του οργάνου κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, παρά τις όποιες επιμέρους παρατηρήσεις, ο δεύτερος φάκελος της υποψηφιότητας της πόλης που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 5 Οκτωβρίου.

Για το «μεγάλο μας στοίχημα» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση και ακολούθησε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου η εισήγηση για τη φιλοξενία του τίτλου της ΠΠΕ για το 2021.

Ο τελευταίος, ανέφερε, καταρχήν, ότι η συνεδρίαση αυτή ήταν μία απαραίτητη διαδικασία διότι το απαιτούν οι οδηγίες της Επιτροπής απαιτούν για να επικυρωθεί αυτή η δεύτερη φάση, λίγο πριν από την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, της αίτησης δηλαδή, την επόμενη Τετάρτη.

Η εισήγηση χωρίζεται σε επτά κεφάλαια που έχουν να κάνουν με τις οδηγίες της Επιτροπής, του κανόνες του θεσμού που είναι ο πιο σημαντικός της Ε.Ε., μετρώντας 35 χρόνια ιστορίας ενώ, χρόνο με το χρόνο, αποκτά μία πολύ μεγάλη δυναμική. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και διαγκωνίζονται τόσες πολλές πόλεις για να συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο.

Στην εισήγηση, λοιπόν, που εγκρίθηκε, χθες, περιλαμβάνονται οι κανόνες, οι διαδικασίες που ακολουθούνται, οι οδηγίες προς τις πόλεις, μέσα από την τελική έκθεση της Επιτροπής επιλογής για τη χώρα μας από τον πρώτο γύρο.

Το πλέον σημαντικό είναι τα έξι κριτήρια που αναφέρονται αφού σ’ αυτά δίνει εξετάσεις η κάθε πόλη και στη συνέχεια στην αξιολόγηση που έγινε και για τη Ρόδο και για τις άλλες δύο πόλεις-φιναλίστ (σ.σ. Ελευσίνα και Καλαμάτα). Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

1. Συνεισφορά στη μακροχρόνια στρατηγική της πόλης

2. Ευρωπαϊκή διάσταση

3. Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο

4. Ικανότητα για αποτέλεσμα

5. Προβολή-ευαισθητοποίηση

6. Διαχείριση

Επίσης, υπάρχουν πολλές σημειώσεις για τον τρόπο που ακολουθείται η παράλληλη διαδικασία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη το οργανόγραμμα που θα έχει η κάθε πόλη με μεγάλη ακρίβεια. Δηλαδή, πόσοι άνθρωποι εκτιμά η πόλη ότι θα ασχοληθούν εάν πάρει τον τίτλο, ποιο είναι το εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με τη συνολική πρότασή της-η οποία δεν είναι δημοσιοποιήσιμη ακόμη- όπως επίσης και κάποια στοιχεία για τον αντίκτυπο.

Η χρηματοδότηση
Εκεί που καταλήγει κανείς, όμως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, είναι η χρηματοδότηση και τα κεφάλαια για τα οποία καλείται η κυβέρνηση να δώσει λύσεις.

Μιλώντας για τη χρηματοδότηση, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις αφού επιβάλλεται, για την πόλη που θα πάρει τον τίτλο, να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας, με τη διαδικασία των προϋπολογισμών κτλ. μια και τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.

Είπε, ακόμη, ότι αυτό που πάντα συνέβαινε και σε άλλες χώρες είναι ότι, επειδή η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια της πόλης και ανάγεται σε εθνική, είναι δεδομένη η στήριξη από την κυβέρνηση.

Η εισήγηση της χρηματοδότησης είναι η εξής: Το συνολικό ποσό με το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί η Ρόδος εφόσον επιλεγεί ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 39.600.000 ευρώ, ποσοστό 88%, θα καλυφθούν από τον δημόσιο τομέα και τα 5.400.000 ευρώ, ποσοστό, 12%, από τον ιδιωτικό.

Ειδικότερα, ο Δήμος εισηγείται: Να διεκδικηθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, συνεισφορά ύψους τουλάχιστον 11.880.000 ευρώ, ποσοστό 30% για τα έτη 2017-2022, σύμφωνα και με την προφορική δέσμευση των υπουργών Εσωτερικών και Πολιτισμού. Επίσης, η χρονική στιγμή της ανάθεσης αλλά και της διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι κατάλληλη για την έγκαιρη ένταξη του προγράμματος της ΠΠΕ 2021 στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) και σε άλλα κοινοτικά επενδυτικά προγράμματα. Ακόμη, να αναζητηθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αγαίου κονδύλια ύψους 8.712.000 ευρώ, ποσοστό 22% για τα έτη 2017-2022 προς ενίσχυση των δράσεων του προγράμματος, καθώς η ανάληψη του θεσμού συμβαδίζει απόλυτα με την απόφαση της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου να επενδύσει στρατηγικά στον τομέα του πολιτισμού στο Αιγαίο.

Ο Δήμος Ρόδου να συνεισφέρει στη φιλοξενία του τίτλου, για τα χρόνια 2017-2023, το συνολικό ποσό των 17.028.000 ευρώ, ποσοστό 43%. Ένα ποσοστό από αυτό μπορεί να αφορά προσφορά σε είδος και υπηρεσίες ανάλογα όμως με τις ανάγκες της διοργάνωσης και με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές.

Αναφέρονται, επίσης, και άλλες πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένα: Ποσό 1.980.000 ευρώ, ποσοστό 5% από Ευρωπαϊκά προγράμματα και ένα ποσό 5.400.000 ευρώ, ποσοστό 12% από χορηγίες. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Κυβέρνηση και η Περιφέρεια δύνανται να προσφέρουν μεγαλύτερα ποσά από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα, επίσης, με τον Αντιδήμαρχο, βρίσκονται στη διαδικασία οριστικοποίησης του καλλιτεχνικού προγράμματος και αυτά που κομίζει ως πρόταση η Ρόδος, και είναι σε συνεργασία με την κοινωνία, είναι 38 προγράμματα, με εταίρους 335 φορείς πολιτισμού, όπως μουσεία, ιδρύματα κτλ. απ’ όλο τον κόσμο. Δηλαδή, είναι τόσες συμφωνίες και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ρόδος θα καταφέρει να πάρει τον τίτλο ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι είναι «μία πάρα πολύ δύσκολη και πάρα πολύ επίπονη διαδικασία», επαναλαμβάνοντας ότι δεν κρίνεται το ιστορικό παρελθόν και η φυσιογνωμία της πόλης αλλά κρίνεται η πόλη στο μέλλον βάσει των παραπάνω έξι κριτηρίων.

Επίσης, η Επιτροπή τους αναγκάζει να πάνε στο “plan B” για να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η πόλη, κάτι που απαιτεί εγκρίσεις τόσο από τα τοπικά όσο και από τα κεντρικά όργανα.

Το δ.σ.
Από πλευράς μειοψηφίας του δ.σ., καταρχήν, ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης, τόνισε ότι η Ρόδος έχει αδικηθεί και πρέπει να κερδίσουμε. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους αρμοδίους για τη μέχρι τώρα δουλειά που έχει γίνει.

«Μας εκφράζει η όλη προσπάθεια και όλοι τη στηρίζουμε», είπε και ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένη πλέον η πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού να δει τη Ρόδο «που την…έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι μία ευκαιρία μέσα από αυτή τη διαδικασία όλοι να φωνάξουμε ποια είναι η Ρόδος. Η Ρόδος πρέπει να είναι στο επίκεντρο».

Κλείνοντας, ο κ. Καρίκης θέλησε να κάνει μία παρατήρηση, ότι εφόσον κερδίσουμε, το δ.σ. να εκπροσωπείται και με έναν σύμβουλο της μειοψηφίας, αφού αποτελεί μία ενότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Υψηλάντης, αφού συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο και όλη την ομάδα που δούλεψε σκληρά, είπε:

«Είναι μία διαδικασία μέσα από την οποία πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, σε όλα τα επίπεδα». Δεν παρέλειψε, όμως, να πει, ακόμη, ότι χρειάζεται σχέδιο και σαφής υποστήριξη ενώ τα οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να τα περάσουμε στο ντούκου. Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι πολύ επιφυλακτικός με το κράτος. Μάλιστα, έκρουσε το καμπανάκι λέγοντας:

«Να το ψηφίσουμε, με όλη μας την καρδιά, με την ελπίδα ότι αυτό μπορεί ν’ αλλάξει πράγματα στον τόπο, αλλά και με την επίγνωση του τι αναλαμβάνουμε. Να μην έρθουμε και πούμε μετά ότι δεν έχουμε χρήματα γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές». Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η συμμετοχή του Δήμου θα είναι η ελάχιστη δυνατή.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του με το θεσμό της ΠΠΕ αφού, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με το πώς ξεκίνησε ενώ τους λόγους τους έχει αναλύσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι θα απέχει από τη διαδικασία ψήφισης της δεύτερης φάσης για την ΠΠΕ και έτσι δεν ήταν παρών κατά την ψηφοφορία.

Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΡΟ.ΔΗ.», απόντος του επικεφαλής της κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, επανέλαβε τη θετική τους στάση και ότι στηρίζουν τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο στην προσπάθεια αυτή.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., κ. Σάκης Στάγκας αφού ανέφερε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση, να συμπεριληφθούν στην πρόταση της Ρόδου οι τρεις ιστορικοί Δήμοι, της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου, όπως επίσης και τα νησιά του Επαρχείου της Ρόδου.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι αισθάνεται πολύ όμορφα αφού είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον τόπο και θέλησε να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις: Η θεσμική οδηγία λέει ότι η Ε.Ε., αν κρίνει εάν δεν συντρέχουν προϋποθέσεις, δεν θα απονείμει τον τίτλο στη χώρα.

Είπε, ακόμη, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσει κανείς τη δουλειά που έχει γίνει αφού μία κοινωνία ολόκληρη, οργανωμένα και μεμονωμένα, δούλεψε γι’ αυτή την πρόταση. Όσο για τον εκπρόσωπο του Δήμου είπε ότι το δ.σ. θα υποδείξει ένα άτομο που μπορεί και να μην είναι αιρετός, να είναι μία προσωπικότητα.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, καταρχήν, ευχαρίστησε όλους για τη συναντίληψη, όπως είπε, στο συγκεκριμένο θέμα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν και κάλεσε να ψηφίσουν την πρόταση ομόφωνα. Επιγραμματικά, θέλησε ακόμη να αναφέρει ότι είναι ένας θεσμός καταξιωμένος, «άρα όση μιζέρια και αν υπάρχει στην Ευρώπη δεν μπορούμε να μη βγούμε μέσα από τις στάχτες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε στη συνέχεια, ένα από τα κριτήρια που βάζει η Επιτροπή είναι η Ευρωπαϊκή διάσταση και θεωρούν δεδομένο και αυτονόητο ότι η Ρόδος το πληροί λόγω της γεωπολιτικής θέσης νησιού. Τόνισε, ακόμη, ότι είναι αυτονόητο ότι, ναι μεν, δεν κρινόμαστε και δεν θ ‘αξιολογηθούμε για την πολύ πλούσια ιστορία μας αλλά όλα αυτά συνθέτουν την υποψηφιότητά μας και το μέλλον πάλι έχει να κάνει με τη γεωπολιτική μας θέση.

Όσο για την οικονομική διάσταση της προσπάθειας, είπε ότι αποτελεί μία δυνατότητα μόχλευσης πόρων. Ο Δήμος θα βάλει ένα ποσό ανάλογα με τις δυνατότητές τους και εκεί θα αποδείξουμε ποιοι άλλοι παράγοντες και φορείς θα μπουν. Και είπε στη συνέχεια ο Δήμαρχος: «Είμαστε στην τελική ευθεία, οφείλω να ευχαριστήσω όλους για τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, γιατί υπήρξαν και δυσλειτουργίες. Αλλά θα μας δώσει αυτή την πολιτιστική αλλά και την ψυχική ανάταση εάν αύριο η πόλη θα είναι στο πολιτιστικό στερέωμα για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Να βγει το μαύρο που μας έχει καταπλακώσει τα τελευταία χρόνια».

Τελικά, με ομόφωνη απόφαση το δ.σ., χθες, ενέκρινε το φάκελο και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο να τον υποβάλουν στις 5 Οκτωβρίου στο ΥΠΠΟ.

Για την π.σ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι, χθες, ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, έκανε γνωστό ότι, την περασμένη Τρίτη είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, τον κ. Ζαχαράτο ο οποίος έχει περάσει και από τη Ρόδο ως Διευθυντής της τότε Ανωτέρας Τουριστικής Σχολής, και είχαν βάλει επιτακτικά να προωθήσει την προγραμματική σύμβαση (π.σ.) για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Όμως, ο Υπουργός Πολιτισμού, ο κ. Μπαλτάς, είχε πει να μη γίνει αυτό τώρα ώστε να μη θεωρηθεί ότι πριμοδοτείται η υποψηφιότητα της Ρόδου. Ο κ. Ζαχαράτος, λοιπόν, ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι θα έρθει μέσα στην εβδομάδα πρώην υπηρεσιακή Υπουργός και τώρα είναι ειδική σύμβουλος στο ΥΠΠΟ, αποκλειστικά και μόνο για να εξετάσει το θέμα αυτό. Όπως είπε, σ’ αυτό πάγιο αίτημα συνετέλεσε και η επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα», είπε ο Δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου

Αρχαιολογική διάλεξη με τίτλο "Ταφικό συγκρότημα των κλασικών χρόνων στη Ρόδο"