Έντονες ανησυχίες για την ανομβρία στη Ρόδο

Έντονες ανησυχίες για  την ανομβρία στη Ρόδο

Έντονες ανησυχίες για την ανομβρία στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1449 ΦΟΡΕΣ

Τεράστιες οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς

Την έντονη ανησυχία της για τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας που παρατηρούνται και φέτος στο νησί της Ρόδου με τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, εκφράζει η περιφερειακή αρχή, που έχει ξεκινήσει στενή συνεργασία με το δήμο και τη ΔΕΥΑΡ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Και αν το φράγμα Γαδουρά είναι η λύση για την υδροδότηση της πόλης και σταδιακά όλων των κοινοτήτων παραμένει το πρόβλημα με τις καλλιέργειες κάθε είδους και το ζωικό κεφάλαιο.

Το νησί αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου ξηρασία με τεράστιες επιπτώσεις σε κάθε τομέα δραστηριότητας, και μάλιστα αυτό το διάστημα η ανομβρία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι δεν αισιοδοξούν για την ποσότητα του λαδιού που θα παράγουν φέτος.

Πάντως η περιφερειακή αρχή δεν κρύβει την ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή και αναζητά τρόπους να συνδράμει τη ΔΕΥΑΡ και το δήμο Ρόδου στην επίλυση του προβλήματος, ακόμα και στη λειτουργία των φραγμάτων άρδευσης σε περίπτωση που της ζητηθεί.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε χτες ότι ειδικά για το ελαιόλαδο τίθεται ο προβληματισμός για το αν θα υπάρχει παραγωγή στο μέλλον καθώς η ελιά είναι μία καλλιέργεια που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες σε νερό.

Η ίδια αγωνία διακατέχει και τους παραγωγούς άλλων καλλιεργειών που είναι καταδικασμένοι χωρίς νερό αλλά και τους κτηνοτρόφους καθώς δεν υπάρχει χλωρίδα για βόσκηση. Χωρίς βλάστηση δεν μπορούν να επιζήσουν τα μελίσσια ούτε και τα θηράματα αλλά και τα είδη του ζωικού βασιλείου που σταδιακά εξαφανίζονται.

«Η συνεχιζόμενη ανομβρία μας έχει προβληματίσει και αγωνιούμε για το αν συνεχιστεί ακόμα περισσότερο. Εξαιτίας άλλωστε της αγωνίας που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις με τη ΔΕΥΑΡ και το δήμο προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται από την ανομβρία και σε ότι αφορά το δίκτυο που έχουμε από το φράγμα του Γαδουρά.

Η όποια συνεργασία μάλιστα θα επεκταθεί και στα φράγματα αν χρειαστεί όπως του Σκολωνίτη που χρησιμοποιείται για άρδευση αν φυσικά μας ζητηθεί.

Η συνεργασία με το δήμο είναι συνεχής και καθημερινή για το θέμα αυτό. Ακόμα και στον τομέα των φραγμάτων στα οποία δεν έχουμε αρμοδιότητα δηλαδή στα φράγματα Απολακκιάς και Σκολωνίτη αν μας ζητηθεί η συνδρομή θα βοηθήσουμε και γι’ αυτά εφόσον συνεχιστεί αυτή η παρατεταμένη ανομβρία» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που υπάρχουν δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι «η ανομβρία τείνει να είναι καταστροφική για τον υδροφόρο ορίζοντα που δεν εμπλουτίζεται. Οι επιπτώσεις στη γεωργία τη κτηνοτροφία και στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστιες.

Στα παραπάνω φράγματα η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε επικίνδυνα επίπεδα και μας κάνει όλους να ανησυχούμε. Αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζονται μελέτες ή χρήματα θα αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και φυσικά στην περίπτωση που μας το ζητήσει ο δήμος και η ΔΕΥΑΡ».

Ειδική αναφορά έκανε στους ελαιοπαραγωγούς λέγοντας τα εξής: «Οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από την ανομβρία και δυστυχώς τα μηνύματα από ότι διαπιστώνουμε και εμείς είναι πολύ ανησυχητικά γιατί ούτε η ποσότητα ούτε η ποιότητα θα είναι αυτή που περιμένουμε.

Αυτό μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το μέλλον της καλλιέργειας, καθώς δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πλέον παραγωγή. Το ζωικό κεφάλαιο επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους γιατί υπάρχουν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις που δεν μπορούν να προσφέρουν τροφή.

Όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα έχουν υποστεί άμεση επίπτωση από την ανομβρία και είναι το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί και τον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή και γι’ αυτό γίνονται συνεχείς συσκέψεις. Η αγωνία μας είναι η επάρκεια του νερού κυρίως το καλοκαίρι όταν οι ανάγκες πολλαπλασιαστούν. Εμείς θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας

Νέα Αριστερά: Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου οδηγούν στην πλήρη απαξίωσή του

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς