Βράβευση της ιστοσελίδας «grafida.net» στα regional media awards 2016

Tο bronze βραβείο, στην κατηγορία  Best Home Page, απέσπασε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Ρόδου www.grafida.net, στην απονομή των Regional Media Awards 2016. Η Grafida διακρίθηκε και βραβεύτηκε για την σχεδίασή της στα πρότυπα των μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, για την εμπειρία που προσφέρει στον χρήστη - αναγνώστη, τόσο στην web, όσο και στην mobile έκδοσή της, για smart phones και tablets.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή αφορά στον αχανή χώρο του διαδικτύου. Επιβεβαιώνει την σοβαρότητα με την οποία η grafida αντιμετωπίζει τον τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και παράλληλα επιβραβεύει την φιλοσοφία που διέπει το στήσιμο και τη λειτουργία της ιστοσελίδας, με έμφαση στην προβολή της είδησης, της άποψης, αλλά και του τελικού χρηστικού και αισθητικού αποτελέσματος.

Τα Regional Media Awards, αποτελεί νέο θεσμό που  διοργάνωσε για πρώτη φορά η Boussias Communications με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα (Εφημερίδες, Περιοδικά, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και sites) της Ελλάδας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στο Gazarte, παρουσία ιδιοκτητών και στελεχών μέσων από όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, Κωνσταντίνος Καμάρας, ο οποίος επεσήμανε ότι στις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν υπήρχαν εξαιρετικές δουλειές, χαρακτηρίζοντας τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ως «ευρηματικά και ποιοτικά παρά τους πενιχρούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η ποιότητα και η δυναμική των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης αποτελούν καθρέπτη της υπόστασης και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Ευτυχώς, παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα που λειτουργούν ως κοιτίδες ελπίδας και αισιοδοξίας. Ώρα να αναδειχθούν, ώρα να βραβευθούν».

Από την πλευρά της, η Ξένια Κούρτογλου, μέλος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε: «Τα μέσα της περιφέρειας ξεχωρίζουν για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Για την αποκλειστικότητα και ανταγωνιστικότητα που διαθέτουν έναντι των εθνικών μέσων όσον αφορά στην τοπική θεματολογία, και για την αγάπη με την οποία τα περιβάλλει η εκάστοτε τοπική κοινωνία, καθώς τα νιώθει "δικά" της».

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης, καθώς και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Ο Γ. Πατούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι άκρως απαραίτητο να στηριχθούν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα, καθώς «είναι αυτά που σε καθημερινή βάση αναδεικνύουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και πολιτών». Με τη σειρά του ο Γ.Μώραλης τόνισε ότι το πλήθος των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν στα βραβεία φανερώνει την αύξηση και τη δυναμική των τοπικών μέσων, ενώ επεσήμανε ότι τα Regional Media Awards θα πρέπει να γίνουν θεσμός.

Η ταυτότητα της ιστοσελίδας GRAFIDA.ΝΕΤ

Το website “grafida”, της δημοσιογράφου Ρένας Παυλάκη – Διακίδη, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, με σκοπό να καλύψει την τοπική ειδησεογραφία της Ρόδου (όπου είναι η έδρα του) και των νησιών της Δωδεκανήσου γενικότερα, χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτήν, με βασικό προσανατολισμό το πολιτικό και οικονομικό περιεχόμενο.

Σχεδιάστηκε στα πρότυπα μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, με κατηγοριοποίηση του περιεχομένου της, έτσι ώστε κάθε επιμέρους ενότητα, να έχει τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου θεματικού site, με την δική του ξεχωριστή  θεματική αρχική σελίδα.

Η αρχική σελίδα της grafida (www.grafida.net) δίνει στον αναγνώστη μια συνοπτική εικόνα των προβεβλημένων και κύριων θεμάτων ανά κατηγορία ειδήσεων και περιεχομένου.  Όσον αφορά τις επιμέρους θεματικές ενότητες, προτεραιότητα δόθηκε στην ΤΟΠΙΚΗ ειδησεογραφία και λόγω του τουριστικού χαρακτήρα  της Δωδεκανήσου στον τομέα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Από την αρχή , στόχος της grafida ήταν να παρακινήσει τους αναγνώστες να συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωση της ειδησεογραφίας, με τα δικά τους άρθρα, ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό. Για τον σκοπό αυτό η grafida έχει ειδική φόρμα που μπορεί κάθε χρήστης – αναγνώστης να συμπληρώσει το περιεχόμενο που επιθυμεί. Τα άρθρα των αναγνωστών δημοσιεύονται σε ειδική στήλη με τον τίτλο “ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ”

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες του site καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που κινείται ανάμεσα στα βασικά θέματα της τρέχουσας ειδησεογραφίας και σε άρθρα γνώμης, με έμφαση στην δεύτερη κατηγορία, που στόχο έχει να καλύψει τα γεγονότα “πέρα και πίσω από την είδηση”. Αυτό επιτυγχάνεται με τις ενότητες  EDITORIAL, ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΣΩΠΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Περισσότερο ειδησεογραφικές είναι οι ενότητες ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΞΟΔΟΣ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ενώ υπάρχουν και οι κατηγορίες ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ και VIDEOΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Την αρχική σελίδα της grafida συμπληρώνουν οι ροή των αναρτήσεων πολιτικών προσώπων, ΜΜΕ κλπ στο twitter, ροή ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο και χρηστικά όπως ο καιρός κλπ.

Η MOBILE ΕΚΔΟΣΗ 

Η mobile έκδοση της grafida για  smart phone και tablet,  με λειτουργικό ios  και android (http://www.grafida.net/el/?infoMobile),  έχει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εύκολο και φιλικό στον χρήστη.  Οι χρήστες  smart phone και tablet έχουν πάντα τη δυνατότητα επιλογής της έκδοσης web.