Αντίθετοι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στη Ρόδο

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι  στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στη Ρόδο

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Διαφωνούν με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας Καθαριότητας και η Δημοτική Αρχή να παλέψει γι’ αυτό, απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ανανεώνοντας το μηχανολογικό εξοπλισμό, ζητούν οι εργαζόμενοι του Δήμου της Ρόδου οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση που πήρε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο για νέο διαγωνισμό ανάθεσης μέρους του έργου σε ιδιώτη.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι δύο Σύλλογοι εργαζομένων του Δήμου, των μονίμων υπαλλήλων και του Εργατοτεχνικού Προσωπικού, η οποία υπογράφεται από τους Προέδρους τους, κ.κ. Φώτη Μπακίρη και Γιάννη Ντελλάκη αντίστοιχα.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:
Σχετικά με την λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία για ανάθεση σε ιδιώτη το έργο της αποκομιδής και της σάρωσης στη Ρόδο, ο Σύλλογος μονίμων υπαλλήλων και Σύλλογος Εργατοτεχνικού Προσωπικού του Δήμου Ρόδου εκφράζουν για άλλη μια φορά την διαφωνία τους
Ο τελευταίος διαγωνισμός κατέληξε άδοξα αφού η όλη διαδικασία εξέπεσε ως μη νόμιμη με τα «δικαιολογητικά» που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες …

Ο νόμος 3979/2011 που επιτρέπει την ανάθεση παρόμοιων συμβάσεων, «εφόσον αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό του Δήμου» και «σε καμιά περίπτωση δεν τον υποκαθιστούν», σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πάγιο και επίκαιρο αίτημα του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας είναι η κάλυψη των τεραστίων κενών στη Δ/νση Καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και οι υπηρεσίες να έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η Δημοτική αρχή !

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες, η παλαίωση – υποβάθμιση και απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η περαιτέρω μείωση των πόρων, οι αναρίθμητες αρμοδιότητες και το τέρας της γραφειοκρατίας, έχουν οδηγήσει τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σε αποδυνάμωση, εξουθένωση και εξαθλίωση με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η εξυπηρέτηση του Πολίτη.

Για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε να μπει ένα οριστικό τέλος σε όλες τις τακτικές και τις πολιτικές που ισοπεδώνουν τα πάντα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι Αιρετοί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να μην επιτραπεί να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εύκολη λεία στα ξένα και εγχώρια μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα.

Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού που υπηρετεί έως το τέλος του 2017 .
Μάλιστα ζητήθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ οι δήμοι που δεν θα παρατείνουν αυτές τις συμβάσεις να μην έχουν το δικαίωμα ανάθεσης σε ιδιώτη ούτε σε νέο οχτάμηνο ως το τέλος του 2017.

Ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη 140 άτομα, οι δε μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι ανέρχονται περίπου 400 αλλά επιπλέον έρχονται και οι συμβάσεις κοινωνικής εργασίας μέσω ΟΑΕΔ.
Στα επιχειρήματα πως δεν επαρκεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός ενημερώνουμε πως από τον Φεβρουάριο του 2015 καταθέσαμε έγκαιρα, τα δύο σωματεία του Δήμου, πρόταση μέσω leasing για την προμήθεια οκτώ (8) απορριμματοφόρων (τεσσάρων νέων και 4 επισκευασμένων) και δύο (2) πρες κοντέινερ με την μέθοδο leasing για πέντε (5) έτη με συνολικό κόστος 1.500.000,00€ και μηνιαίο μίσθωμα 25.000,00€.

Δεν εισακουστήκαμε με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και σε συνδυασμό με την αποτυχία του διαγωνισμού, την καθυστέρηση στην ενοικίαση των απορριμματοφόρων αλλά και το άνοιγμα της σεζόν νωρίτερα να υπάρξει ένα κενό διάστημα που είχε ως αποτέλεσμα την συσσώρευση απορριμμάτων σε πολλά σημεία.
Αντίθετα ο Δήμος ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ακόμα το leasing!

Αν είχε προχωρήσει ο Δήμος το leasing αρχές του 2015 τώρα θα είχε ολοκληρωθεί και θα μιλάγαμε για ένα δεύτερο πλέον leasing για την ολική ανανέωση του εξοπλισμού.

Ξεχωριστή δε μνεία πρέπει να γίνει και στους συναδέλφους στην καθαριότητα οι οποίοι με αυταπάρνηση και προθυμία εργάστηκαν ανελλιπώς από το 2015 έως και τέλος Ιουνίου, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς την απαραίτητη προληπτική ιατρική, χωρίς άδεια και εργασία επτά ημέρες την εβδομάδα και με συσσωρευμένα από το 2015 ήδη αρκετές ημέρες άδειας και ρεπό τα οποία αυξήθηκαν κατακόρυφα με την συνεχή εργασία έως σήμερα και με αμφίβολη τη χορήγηση.

Ζητάμε την αναβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας με όσα παραπάνω δηλώσαμε, η δε δημοτική αρχή να παλέψει και να απαιτήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού ενισχύοντας το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της.

Από αριστερά ο κ. Μπακίρης και ο κ. Ντελλάκης Από αριστερά ο κ. Μπακίρης και ο κ. Ντελλάκης

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου